Po úraze, operácii alebo silnom menzese si musíte okamžite doplniť stratu krvi

TA3/bd
29.10.2021 18:00

Darovali ste nedávno krv, zažili ste silné menštruačné krvácanie alebo ste utrpeli stratu krvi pri úraze alebo operácii? Ak áno, budete si musieť obnoviť „zásobovanie“ krvou, aby ste zaistili, že všetky bunky vo vašom tele dostanú adekvátne živiny. Ak tak neurobíte, môže to viesť k stavu známemu ako anémia, čo netreba ignorovať. Strata sa dá nahradiť rýchlo aj správnou stravou.

Po úraze, operácii alebo silnom menzese si musíte okamžite doplniť stratu krvi
FreePik

Anémia v dôsledku nadmerného krvácania

Technická definícia anémie je zníženie hmoty červených krviniek. Diagnostikuje sa na základe hladiny hemoglobínu, proteínu prenášajúceho kyslík v červených krvinkách. Hodnoty hemoglobínu potrebné na diagnostiku anémie sú:

  • Muži: menej ako 135 g/l
  • Ženy: menej ako 120 g/l
  • Tehotná žena: menej ako 110 g/l 

Anémia spôsobená nadmerným krvácaním je najčastejšou príčinou anémie a je výsledkom straty červených krviniek, ktoré prevyšujú produkciu nových červených krviniek. Preto je potrebné venovať zvýšenú pozornosť nielen anémii, ale aj strate krvi.

operacia FreePik

Príznaky straty krvi

Závisia od množstva a rýchlosti jej straty, ktorá sa zvyčajne klasifikuje ako akútna alebo chronická. Akútna strata krvi, ktorá trvá menej ako niekoľko hodín, môže byť smrteľná, stačí na to iba jedna tretina objemu krvi a môže spôsobiť závraty pri vstávaní, čo je bežný príznak. Chronická strata krvi, ktorá trvá týždne alebo dlhšie spôsobuje iba únavu alebo aj žiadne príznaky, a pritom dôjde k strate až dvoch tretín objemu krvi.

Ďalšie príznaky straty krvi závisia od miesta krvácania. Krvácanie z horného gastrointestinálneho traktu môže spôsobiť čiernu, dechtovú stolicu a krvácanie z močového systému môže spôsobiť červený alebo hnedý moč. Všeobecnejšie povedané, príznaky anémie môžu spôsobiť, že sa budete cítiť unavení, chladní, budete mať závraty a budete podráždení a môžete pociťovať bolesti hlavy alebo dýchavičnosť.

bolest anemia FreePik

Budovanie krvi po jej strate

Akútna strata krvi vyžaduje okamžitú pozornosť a dohľad. Zdroj krvácania sa musí zastaviť a ak je strata krvi rýchla, je potrebné zabezpečiť intravenózne tekutiny a krvnú transfúziu. Pri chronickej strate krvi môže telo obnoviť svoje vlastné zásobovanie krvou bez potreby transfúzie. Často sa to stáva po darovaní krvi. Aby sa obnovila krv je potrebné vypiť aspoň štyri poháre nealkoholických tekutín a jesť zdravé jedlá, ktoré obsahujú potraviny bohaté na železo. 

krv DNA krvinky FreePik

Potraviny na obnovenie krvi

Okrem zdravej výživy, ktorá zahŕňa dostatočný príjem tekutín a elektrolytov sú potrebné makro aj mikroživiny ako železo a vitamíny B, ktoré zahŕňajú B2, foláty a riboflavín, nevyhnutné na obnovu zásob krvných buniek. Na zvýšenie produkcie červených krviniek sa odporúča:

  • Jesť potraviny bohaté na železo a vitamíny B, ako je červené mäso (najmä hovädzie a pečeň), hydina, ryby, fazuľa, tofu, tmavozelená, listová zelenina a cereálie a chlieb obohatené železom.
  • Konzumácia ovocia a zeleniny s vysokým obsahom vitamínu C, ako sú pomaranče a citróny, napomáhajú vstrebávaniu železa.
  • Konzultácia s lekárom o doplnkoch železa.
  • Ak ste žena v plodnom veku, ktorá má silnú menštruáciu alebo máte predchádzajúcu diagnózu anémie, choďte na kontrolu každý rok alebo dva.

Témy: tekutina
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok