Prečo niektorí ľudia chudnú rýchlejšie? Bod 3 vieme ovplyvniť ihneď

TA3/bd
28.2.2022 18:00

Chudnutie je aktuálnou témou pre mnohých ľudí. Dá sa na to ísť rôznymi spôsobmi. Jednou z možností je nájsť si na chudnutie partnera. Či už to bude kamarátka, kolega alebo niekto z príbuzných, chudnutie vo dvojici má mnohé výhody.

Prečo niektorí ľudia chudnú rýchlejšie? Bod 3 vieme ovplyvniť ihneď
FreePik

No môže to byť aj frustrujúce. Najmä ak po nejakom čase zistíte, že vám sa ani zďaleka nedarí zhadzovať kilá tak rýchlo ako vášmu chudnúcemu „parťákovi“. Ako je to možné, keď ste si stanovili rovnaké stravovacie stratégie, plán cvičenia a ďalšie body chudnutia? Prečo sa jednému darí chudnúť rýchlejšie ako druhému? Naše telo nie je stroj, ktorý by sa dal presne naprogramovať. Preto je prirodzené, že aj pri dodržiavaní rovnakých zásad chudnutia, chudne každý iným tempom. Aké faktory majú na rýchlosť chudnutia vplyv?

1. Gény

Hoci všetko sa na gény zvaľovať nedá, rýchlosť chudnutia nimi ovplyvnená byť môže. Dokonca podľa vedcov ide o najdôležitejší faktor v tejto oblasti. Vedné odbory – nutrigenomika (odbor študujúci vzťah medzi výživou a genetikou) a nutrigenetika (odbor, ktorý vychádza z predpokladu, že určenie genetického kódu je základom optimálnej diéty šitej na mieru pre individuálneho človeka) – si v dnešnej dobe získavajú čoraz väčšiu popularitu a vďaka výsledkom týchto vied budeme možno v budúcnosti lepšie rozumieť prepojeniu genetiky a našej hmotnosti. 

chudnutie FreePik

2. Pri väčšej nadváhe idú kilá rýchlejšie dolu

Možno si myslíte, že ak máte menšiu nadváhu než váš „parťák“ na chudnutie, pôjdu vám kilá rýchlejšie dolu. Pravda je však iná. Podľa vedcov, ak má človek viac telesného tuku, chudne zväčša rýchlejšie ako ten, ktorý má tuku menej. Taktiež úbytok tuku môže byť u jedného človeka viac na stehnách a u druhého zasa skôr na bruchu či zadku. Jednoducho, každé telo je iné a chudnutie postupuje individuálnym spôsobom i rýchlosťou. Je to dané tým, na aké partie sa pri cvičení viac zameriavame, ako aj genetikou. 

3. Stres

Vedeli ste, že aj vaše zvládanie alebo nezvládanie stresu sa podpisuje na tom, ako rýchlo dokážete chudnúť? Ľudia, ktorí sú viac pod stresom, mávajú viac ťažkostí s chudnutím ako tí pokojnejší a vyrovnanejší. Stres vplýva na mnoho procesov v našom tele a môže spôsobiť aj „zadržiavanie“ tukov. Pri strese dochádza v tele k produkcii stresových hormónov, kortizolu a adrenalínu, ktoré vplývajú aj na trávenie a metabolizmus, čím sa môže narúšať a spomaľovať aj proces chudnutia.

chudnutie FreePik

4. Typ cvičenia

Samozrejme, rýchlosť chudnutia závisí aj od toho, akú intenzitu cvičenia zvolíte. Pohybové aktivity s vyššou intenzitou zvyčajne prinesú rýchlejší úbytok hmotnosti aj vyrysované telo než menej intenzívne cvičenia. Rýchlejšie chudnú aj ľudia, ktorí urobia v cvičení zásadnú zmenu – napríklad predtým necvičili vôbec a zrazu prejdú na intenzívne cvičenie 4-5 dní v týždni. A ak ste v minulosti pravidelne cvičili, vaša svalová pamäť sa môže obnoviť, keď znova začnete pohybovú rutinu, takže sa pravdepodobne rýchlejšie prispôsobíte programu s vyššou intenzitou – a teda aj rýchlejšie zhodíte váhu.

5. Bazálny metabolizmus

Váš bazálny metabolizmus vyjadruje, koľko energie vaše telo potrebuje na to, aby fungovalo v pokoji. To určuje váš metabolizmus, čo je rýchlosť, akou vaše telo spracováva jedlo na palivo (spaľuje kalórie). Aj keď je váš bazálny metabolizmus do istej miery určený genetikou, závisí aj od veku a s vašou každodennou aktivitou. Ak máte viac ako štyridsať rokov, pravdepodobne bude váš metabolizmus pomalší než u ľudí okolo 30-tky a chudnutie vám tak pôjde pomalšie. 

chudnutie FreePik

6. Choroby a lieky

Existujú aj niektoré choroby, ktoré majú významný vplyv na to, ako naše telo reaguje na stravu a cvičenie. Napríklad cukrovka je ochorenie, pri ktorom telo nevyužíva inzulín správne. Inzulín je známy ako „hormón na ukladanie tuku“, takže cukrovka môže komplikovať vašu snahu o chudnutie. Pokiaľ tiež užívate nejaké lieky a máte pocit, že vaša hmotnosť neklesá primerane k zmene stravovania a pravidelnému cvičeniu, je namieste zamyslieť sa nad možným vplyvom týchto liekov. 

7. Črevný mikrobióm

V našom hrubom čreve žije ohromné množstvo baktérií, húb a iných mikroorganizmov. Súhrnne týchto „obyvateľov“ nazývame črevný mikrobióm. Štúdie ukázali, že ľudia, ktorí mali v črevách nižšie hladiny užitočných baktérií a vyššie hladiny tých „zlých“, patrili častejšie do skupiny obéznych ľudí. Úprava črevného mikrobiómu môže teda veľmi pomôcť aj pri chudnutí. Na začiatok možno zaradiť do jedálnička pravidelne fermentované potraviny (napríklad kyslá kapusta). Prípadne sa poraďte s vaším lekárom o vhodnom doplnení dobrých baktérií pre vaše črevo. 

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok