Vstávate s chronickým mravenčením v rukách? Telo bojuje s vážnym ochorením

TA3/bd
16.3.2022 18:00

Prebudiť sa z hlbokého spánku so znecitlivenou rukou nie je až tak zriedkavé a z času na čas sa s tým stretne asi každý. Občasná necitlivosť či mravenčenie je normálne a deje sa hlavne, keď spíme v neprirodzenej polohe. Vtedy dochádza k prerušeniu krvného obehu a znecitliveniu ruky. Pokiaľ sa však u vás brnenie alebo necitlivosť ruky či prstov objavuje častejšie, môže byť za tým aj vážnejší zdravotný problém. Aké môžu byť príčiny?

Vstávate s chronickým mravenčením v rukách? Telo bojuje s vážnym ochorením
FreePik

1. Syndróm karpálneho tunela

Brnenie prstov a necitlivosť rúk často súvisí so syndrómom karpálneho tunela. Ide hlavne o necitlivosť palca a prvého prsta (prípadne aj prostredníka). Býva spôsobená stlačením stredného nervu v "karpálnom tuneli" (v oblasti zápästia). K tomuto stlačeniu nervu dochádza, keď niečo opakovane stláča, vyvíja tlak alebo dráždi stredný nerv. Často ho spôsobuje napríklad nadmerná práca s počítačovou myšou, strihanie či iné pravidelné a nadmerné namáhanie zápästia. 

Necitlivosť zvyčajne sprevádza aj brnenie a vo vážnych prípadoch až slabosť palca a prstov.  Zmierniť prejavy syndrómu karpálneho tunela môže pravidelné naťahovanie a precvičovanie zápästia pred spaním a po prebudení. Ak je už ale stav vážnejší, je potrebné navštíviť lekára. Liečba spočíva v používaní zápästných dláh, aby sa zápästie neohýbalo. K tomu sa podávajú steroidné injekcie a niekedy je potrebný chirurgický zákrok, ktorý uvoľní stlačený nerv. 

ruka FreePik

2. Iný stlačený alebo poškodený nerv

Nie vždy môže problémy spôsobovať stredný nerv. Niekedy je problém v iných nervoch. Najčastejšie ide potom o ulnárny nerv (tiahne sa od lakťa po prsty). Stáva sa to najmä vtedy, ak v spánku príliš tlačíme na lakeť alebo zápästie. Okrem stredného nervu môžu aj iné nervy – ak sú stlačené alebo poškodené – viesť k nedostatku citu vo vašich rukách a prstoch. Prejavuje sa najmä necitlivosťou v malíčku a prstenníku, niekedy aj v prostredníku. Zriedkavejšie môže za vašimi problémami stáť aj poškodenie radiálneho nervu (tiahne sa od nadlaktia po predlaktie a zápästie). 

K jeho stlačeniu dochádza pri spánku v polohe, ktorá vyvíja nadmerný tlak na nadlaktie alebo nesprávne používanie barlí. Prejavuje sa nepríjemnými pocitmi na chrbte ruky alebo na palci a vo vážnejších prípadoch až stratou schopnosti narovnať prsty alebo ohnúť zápästie. Nápravou môže byť jednoduchá zmena polohy spánku. Ak toto nepomáha, na rade je lekár a použitie špeciálnych dláh na zápästie alebo lakte. V závažnejších prípadoch môže byť potrebný chirurgický zákrok na uvoľnenie nervu.

ruka FreePik

3. Cervikálna spondylóza

Nedostatok citu v prstoch môže byť znakom cervikálnej spondylózy - stav je charakterizovaný normálnym opotrebovaním miechových diskov v krku, čo je prejav starnutia. V skutočnosti cervikálna spondylóza postihuje 85 percent ľudí starších ako 60 rokov. Príznaky sa nemusia prejaviť vôbec, u niektorých ľudí sa však objavuje bolesť a stuhnutosť krku, ako aj brnenie, znecitlivenie a slabosť v rukách, niekedy aj v nohách a chodidlách. Pri cervikálnej spondylóze dochádza totiž k zvýšeniu tlaku na miechu a k stlačeniu nervov. 

Medzi ďalšie príznaky patrí nedostatok koordinácie, ťažkosti s chôdzou a strata kontroly močového mechúra alebo čriev. Liečba  príznakov závisí od konkrétneho prípadu. Lekár môže predpísať lieky, najmä nesteroidné protizápalové lieky alebo kortikosteroidy, prípadne aj lieky proti záchvatom či antidepresíva na zmiernenie bolesti a zápalu. Dôležitá je aj fyzioterapia, hlavne strečing a posilnenie krčných a ramenných svalov. Ak však ani to nepomáha, posledným riešením je operácia.

ruka FreePik

4. Stlačenie nervov rebrami

Zriedkavá porucha nazývaná syndróm hrudného výstupu môže byť tiež príčinou necitlivých rúk v noci. Dochádza k tomu, keď sa krvné cievy alebo nervy, ktoré ležia v oblasti medzi vašim prvým rebrom a kľúčnou kosťou, stlačia.

Najčastejšou príčinou syndrómu je úraz krku, prípadne opakujúce sa pohyby krku či anatomická anomália. Existuje viacero typov syndrómu výstupu hrudníka, takže príznaky sa líšia podľa toho, ktoré nervy alebo krvné cievy sú stlačené. Okrem necitlivosti alebo brnenia v prstoch môžu byť príznakmi aj:

  • Bolesť krku, ramena alebo ruky
  • Zmena farby alebo nedostatok prekrvenia na prstoch alebo ruke
  • Bolesť a opuch ramena
  • Slabý alebo žiadny pulz v postihnutom ramene
  • Studené prsty, ruky alebo paže
  • Slabosť ruky alebo krku
  • Pulzujúca hrčka v blízkosti kľúčnej kosti

Náprava spočíva najčastejšie v podávaní protizápalových liekov, liekov od bolesti alebo liekov na uvoľnenie svalov. Pomôcť môže aj fyzioterapia. 

ruka FreePik

5. Iný zdravotný problém

Niektoré ochorenia môžu byť sprevádzané necitlivosťou rúk počas spánku. Týka sa to napríklad cukrovky či reumatiodnej artritídy. Liečba závisí od konkrétneho stavu pacienta a treba ju vždy konzultovať s lekárom.

Kedy okamžite vyhľadať lekársku pomoc?

Ak necitlivosť rúk pretrváva a je spojená aj s niektorým z nasledujúcich príznakov, okamžite treba vyhľadať lekársku pomoc. Ide o tieto príznaky:

  • Necitlivosť, ktorá pretrváva počas dňa
  • Necitlivosť celého tela, nielen rúk
  • Svalová slabosť
  • Nemotornosť v rukách alebo prstoch
  • Náhla slabosť alebo závrat
  • Bolesť v rukách a nohách, ktorá nezmizne
  • Akékoľvek ďalšie nové neurologické príznaky (zmeny videnia, svalové zášklby, nestabilita chôdze, bolesť atď.)

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok