Bolesť na hrudníku pri strečingu neignorujte: Bolia pľúca, nervy aj niečo nečakané

TA3/bd
9.8.2021 09:00

Bolesť na hrudníku je jedným z najčastejších dôvodov, prečo ľudia volajú rýchlu zdravotnú pomoc. Aj keď sú srdcové problémy v popredí u väčšiny ľudí, keď hovoria o bolesti na hrudníku, bolesť môže pochádzať aj z vašich pľúc, pažeráka, svalov, rebier, šliach, nervov alebo sa dokonca šíri z krku, brucha alebo chrbta. Ak k tomu dôjde iba vtedy, keď sa natiahnete, zužuje to potenciálne príčiny, ale je stále dôležité ich preskúmať.

Bolesť na hrudníku pri strečingu neignorujte: Bolia pľúca, nervy aj niečo nečakané
Pixabay

Bolestivé naťahovanie 

Ak je bolesť na hrudníku prítomná iba pri napínaní a strečingu, pozrite sa na štruktúry, ktoré sa pri napínaní pohybujú. Tento zoznam by začínal kĺbmi a svalmi, ale zahŕňal by aj orgány, ktoré sú vašim pohybom stlačené alebo natiahnuté. Každý z týchto zdrojov bolesti môže spôsobiť zápal alebo opuch a spôsobiť podráždenie blízkych nervových koreňov.

INFO: Ak vás pritlačí bolesť na hrudníku pri naťahovaní sa a je to náhle, máte nevoľnosť, závraty, potíte sa, máte zrýchlený srdcový tep alebo dýchavičnosť, ihneď volajte lekársku pomoc.

Bolest Pexels

Neposlušné kĺby a svaly 

Na hrudníku je málo kĺbov, väčšinou ide o rebrá, ktoré sa spájajú s hrudnou kosťou a môžu spôsobiť bolesť pri naťahovacom pohybe alebo hlbokom dýchaní. Drobné kĺby v chrbtici môžu byť nesprávne zarovnané a môžu dráždiť nerv prebiehajúci medzi rebrami a spôsobiť bolesť v hrudníku. Stiahnuté svaly medzi rebrami môžu navyše spôsobiť bolesť, keď sa natiahnete a otvoríte priestor medzi rebrami.

strecing Pixabay

Orgánová bolesť

Pľúcne infekcie vám môžu zanechať tlak v pľúcach, ktorý spôsobí bolesť pri naťahovaní. Podráždenie pažeráka v mieste, kde sa dostáva do hornej časti žalúdka, môže pri naťahovaní spôsobiť bolesť, pretože tento orgán naťahujete. Váš žlčník a pankreas môžu byť tiež zdrojom bolesti na hrudníku, ak tieto orgány nie sú zdravé. 

Témy: Hrudník
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok