ONLINE: Zranenia utrpel ďalší novinár, Charkov je stále pod paľbou Ruska

TA3 TASR ČTK
14.3.2022 06:50

Zelenskyj znova vyzval na bezletovú zónu nad Ukrajinou. Ukrajinský prezident uviedol, že bude pokračovať v rokovaniach s Ruskom. Pracovníci Černobyľskej jadrovej elektrárne sú natoľko vyčerpaní, že prestali vykonávať opravy a údržbu zariadenia súvisiaceho s bezpečnosťou. Udalosti sme s vami sledovali online.

00:00 Dnešný ONLINE článok sme ukončili. V sledovaní aktuálneho diana budeme pokračovať opäť zajtra.

23:57 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj predložil parlamentu návrh na predĺženie stanného práva v krajine v súvislosti s ruskou vojenskou inváziou o ďalších 30 dní s účinnosťou od 24. marca. 

23:37 Agentúra NEXTA zverejnila video s ruskými vojnovými zajatcami. "Mami, ak uvidíš toto video. Ak ti povedia, že je to v poriadku, never tomu. Rusko už tento zločin spáchalo," povedal jeden z nich pred médiami. Pokračoval s tým, že Ukrajinci by ho mohli zabiť, ale práve naopak, chránia ho. "Jediná vec, čo ma môže zabiť, je útok našich lietadiel," dodal.

23:15 Viac ako 4000 ľudí sa podarilo v pondelok evakuovať z ukrajinských miest ležiacich pri frontovej línii cez sedem humanitárnych koridorov. Oznámila to prostredníctvom videa ukrajinská vicepremiérka Iryna Vereščuková, informujú stanica Sky News a agentúra Reuters. Dovedna malo byť počas pondelka otvorených až desať humanitárnych koridorov, avšak tri z nich nefungovali, dodala Vereščuková.

23:08 Predstavitelia Bieleho domu zvažujú možnosť, že americký prezident Joe Biden odcestuje v najbližších týždňoch do Európy, aby tam so spojencami USA viedol rokovania o Ukrajine v súvislosti s ruskou inváziou. V pondelok o tom informovala agentúra Reuters s odvolaním sa na dva zdroje oboznámené so situáciou.

22:51 Ukrajinská generálna prokurátorka Iryna Venediktovová v príspevku na Facebooku k zraneniu novinára napísala, že ho zasiahli do oboch nôh črepiny granátu a má ich zranené. Neuviedla meno novinára, ale zverejnila fotografiu novinárskeho preukazu do amerického Kongresu, ktorý patrí reportérovi Fox News.

Asociácia dopisovateľov orientovaných na ministerstvo zahraničných vecí vo vyhlásení uviedla, že je "zhrozená zo správy, že náš kolega spravodajca Benjamin Hall bol zranený, keď pokrýval vojnu na Ukrajine".

22:48 Situáciu na Ukrajine mapuje aj vojnová novinárka Lenka Klicperová. S konfliktnými zónami má skúsenosti zo Sýrie či Afganistanu. Na Ukrajinu odišla hneď potom, ako sa dozvedela o ruskej invázii. Pod paľbou sa ocitlo aj jej auto. Viac o tom, aké sú podmienky v Kyjeve ale aj jeho okolí prezradila v rozhovore s redaktorkou Patríciou Kordiakovou:

22:40 Americká delegácia vedená poradcom amerického prezidenta pre národnú bezpečnosť Jakeom Sullivanom v pondelok počas stretnutia s hlavným čínskym predstaviteľom pre oblasť zahraničných vecí Jangom Ťie-čch' v Ríme "priamo a veľmi jasne" vyjadrila obavy z čínskej podpory Ruska. Oznámil to hovorca amerického ministerstva zahraničných vecí Ned Price.

22:16 V Michalovciach začalo v pondelok večer fungovať multifunkčné veľkokapacitné centrum na pomoc utečencom. Na hraničnom priechode Vyšné Nemecké tak zostane len nevyhnutná infraštruktúra. Podobný model sa má využiť aj na hraničných priechodoch Veľké Slemence či Ubľa.

21:50 Vysielanie hlavných správ na ruskej štátnej televíznej stanici Pervyj kanal narušila žena s plagátom s protivojnovými heslami, ktorým vyzývala divákov, aby "neverili propagande". Informovali o tom BBC a agentúra Reuters.

21:35 Slovensko už má systém pre registráciu tých, ktorí chcú poskytnúť ubytovanie utečencom. Ako má fungovať v praxi? Koľko utečencov aktuálne denne prechádza našimi hranicami? Viac povedal v Téme dňa minister dopravy Andrej Doležal: 

21:20 Izraelský premiér Naftali Bennett v pondelok opäť telefonoval s ruským prezidentom Vladimirom Putinom o konflikte na Ukrajine. Kremeľ uviedol, že telefonát sa uskutočnil na žiadosť Izraela.

20:48 Sankcionovaného ruského oligarchu Romana Abramoviča videli očití svedkovia v pondelok na medzinárodnom letisku Bena Guriona v izraelskom Tel Avive krátko predtým, ako jeho lietadlo odletelo do tureckého Istanbulu. Informovala o tom agentúra Reuters. Fotografia, ktorú agentúra získala, ukazuje majiteľa britského futbalového klubu Chelsea (Abramovič), ako sedí vo VIP salóniku letiska s rúškom, ktoré má stiahnuté na brade.

20:26 Pri pokrývaní udalostí na Ukrajine neďaleko hlavného mesta Kyjev bol zranený novinár americkej televízie Fox Benjamin Hall. Fox tvrdí, že zatiaľ má „minimálne“ podrobnosti a novinár je v nemocnici.

20:22 Poľský minister zahraničných vecí Zbigniew Rau povedal v pondelok OSN, že invázia Ruska na Ukrajine je "strategickým a taktickým zlyhaním". Informovala o tom tlačová agentúra AFP. Počas brífingu pred Bezpečnostnou radou OSN Rau vyhlásil, že výsledkom toho je, že Moskva začala pri útokoch cieliť na civilistov, čo sa rovná "štátnemu terorizmu".

20:13 Slovensko vyhostí troch ruských diplomatov. Jeden zo zamestnancov ruskej ambasády mal podplácať osoby zo SIS či z ministerstva obrany. O téme sme sa rozprávali s generálom v zálohe a bezpečnostným poradcom Andorom Šándorom.

Celý rozhovor si môžete pozrieť tu:

19:51 Rakety s plochou dráhou letu, ktoré v nedeľu zasiahli západoukrajinskú výcvikovú základňu pri meste Javoriv, boli odpálené z lietadiel letiacich v ruskom vzdušnom priestore. Uviedol to v pondelok nemenovaný predstaviteľ amerického ministerstva obrany s tým, že prípadné vyhlásenie bezletovej zóny nad Ukrajinou by útoku nezabránilo.

19:27 Rusi môžu zaútočiť na letisko v Užhorode. Varoval minister obrany Jaroslav Naď. Podľa neho môže mať ruská agresia priamy bezpečnostný dosah aj na Slovensko. V čase, keď sa vojna na Ukrajine čoraz viac približuje k našim hraniciam, na domácej politickej scéne sa diskutuje aj o tom, či Slovensko má dodať Ukrajine systém protivzdušnej obrany S-300. Opozícia to ostro kritizuje. 

Viac sa dozviete tu:

19:08 Čo sa doteraz udialo na Ukrajine a aká je tam aktuálne situácia? Pozrite si súhrn z Hlavných správ, ktorý si pripravila redaktorka Patrícia Kordiaková.

19:00 Ukrajina požiadala, aby bolo Rusko okamžite vylúčené z Rady Európy, a uviedla, že po napadnutí susedného štátu nemá už právo zostať členom tejto organizácie na ochranu ľudských práv na európskom kontinente. Informovala o tom tlačová agentúra AFP.

18:50 Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan nevylúčil ďalšie nákupy zbraní z Ruska, napísali agentúry DPA a Reuters. Podľa neho je ešte "príliš skoro na to", aby Ankara vedela posúdiť nákupy ruskej techniky v kontexte ruskej invázie na Ukrajinu. Turecký prezident to povedal po stretnutí s nemeckým kancelárom Olafom Scholzom, ktorý pricestoval na svoju prvú návštevu Turecka od nástupu do funkcie.

18:35 Európska únia schválila štvrtý balík sankcií proti Rusku. Európsky blok mal po novom zakázať vývoz luxusného tovaru či súčiastok pre energetiku, rovnako aj dovoz ruskej ocele. Na sankčný zoznam pribudne desiatka oligarchov vrátane majiteľa londýnskeho futbalového klubu Chelsea Romana Abramoviča.

18:31 Starosta ukrajinského mesta Charkov uviedol, že mesto je pod neustálym útokom ruských síl, píše agentúra Reuters. Starosta Ihor Terekhov povedal, že ruskí vojaci strieľali na centrálne okresy, čo si malo vyžiadať aj niekoľko obetí.

18:08 O trestnej činnosti v prípade vyzvedačstva a korupcie v súvislosti s Ruskou federáciou bude polícia informovať na utorkovej tlačovej konferencii. Uviedol to hovorca policajného prezídia Michal Slivka. Bližšie informácie majú poskytnúť dočasne poverený policajný prezident Štefan Hamran a šéf Úradu špeciálnej prokuratúry Daniel Lipšic.

18:03 Ruské ministerstvo zahraničných vecí v pondelok uviedlo, že vyhostenie troch ruských diplomatov zo Slovenska "neostane bez odpovede". Správu priniesla agentúra Reuters, ktorá sa odvoláva na agentúru Interfax.

17:51 Najmenej deväť ľudí zahynulo a ďalších deväť utrpelo zranenia pri pondelkovom nálete na televíznu vežu na severe Ukrajiny v regióne Rivne, uviedol guvernér Vitalij Koval. "Pod troskami sú stále ľudia," uviedol podľa agentúry Reuters.

17:33 Ministerstvo vnútra upozorňuje na podvody pri poskytovaní finančnej pomoci utečencom z Ukrajiny. Varuje pred podvodnými e-mailami i stránkami, pripomína možnosti overovať si informácie o zbierkach v registroch. Informovala o tom Marta Fabianová z tlačového odboru rezortu vnútra. Rezort skonštatoval, že hoci vojna na Ukrajine priniesla obrovskú vlnu solidarity, otvorila aj priestor na zneužitie situácie podvodníkmi.

17:21 OSN vyčlení ďalších 40 miliónov dolárov zo svojho Centrálneho fondu reakcie na mimoriadne situácie na zvýšenie humanitárnej pomoci pre Ukrajinu.

17:03 Slovensko rozhodlo o vyhostení troch pracovníkov ruského veľvyslanectva v SR. Dôvodom je ich pôsobenie v rozpore s Viedenským dohovorom o diplomatických stykoch. Informoval o tom hovorca rezortu diplomacie Juraj Tomaga.

Z dôvodu vyzvedačstva pre Rusko mali byť zadržaní ďalší traja ľudia. Na Slovensku už od piatka prebieha špeciálna akcia, v rámci ktorej zadržali bezpečnostné zložky minimálne tri osoby pre podozrenie z vyzvedačstva pre Rusko. Informuje o tom Denník N.

16:52 Minister dopravy Andrej Doležal v pondelok na tlačovej besede informoval o pomoci utečencom z Ukrajiny, ktorí budú po novom po príchode na hranicu rozdeľovaní podľa typu tranzitu do troch skupín.

Viac sa dozviete tu:

16:47 Európska únia uvalí sankcie na Romana Abramoviča a ďalších ruských oligarchov v rámci ďalšieho kola trestov proti Rusom, ktorí sú vnímaní ako podporovatelia invázie Moskvy na Ukrajine. Informovala o tom agentúra AFP, ktorá sa odvoláva na dva zdroje z prostredia diplomacie.

16:44 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v stredu prostredníctvom videokonferencie vystúpi pred členmi oboch komôr amerického Kongresu. Informovala o tom CNN.

CNN správu o Zelenského vystúpení v Kongrese získala od predsedníčky americkej Snemovne reprezentantov Nancy Pelosiovej a lídra demokratickej väčšiny v Senáte Chucka Schumera. Ukrajinský prezident sa podľa nich prihovorí obom komorám Kongresu v stredu o 9.00 h miestneho času (14.00 h SEČ). Obaja zároveň potvrdili podporu USA pre Ukrajinu, ktorá čelí ruskej invázii.

16:30 Ruské jednotky odpálili výbušniny pred Záporožskou elektrárňou, píše BBC s tým, že tieto správy sa objavili v aplikácii Telegram. Ukrajinská jadrová energetická spoločnosť Energoatom uvádza, že zatiaľ nie je jasné, či výbuch ovplyvnil aj úroveň radiácie.

16:22 Ukrajinský premiér Denys Šmyhaľ aktuále vystupuje v Parlamentnom zhromaždení Rady Európy. Hovorí o tom, že svet "konečne otvoril oči" voči skutočným zámerom Putina a že Rusko porušilo základné práva a slobody. Ruské jednotky sa podľa jeho slov "správajú ako teroristi". "Bombardujú školy, škôlky, nemocnice. Zabíjajú deti. Berú rukojemníkov. Unášajú zástupcov v miestnych úradoch. Mučia civilistov," uviedol.

16:10 Ukrajinci môžu pomôcť nášmu trhu práce. Minister Krajniak vyhlásil, že desaťtisíce z nich vieme zamestnať bez toho, aby to Slováci pocítili. Zaplnia totiž voľné pracovné miesta, o ktoré naši krajania nemajú záujem. Reč je napríklad o práci v cestovnom ruchu či upratovacích službách.

Viac sa dozviete v reportáži:

16:03 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj nečakane zrušil svoje plánované vystúpenie na pôde Parlamentného zhromaždenia Rady Európy. Dôvodom majú byť veľmi naliehavé a nepredvídané okolnosti.

15:57 Pomoc vojnovým utečencom z Ukrajiny poskytujú na ukrajinsko-slovenskej hranici už viac ako dva týždne aj horskí záchranári. Ako na svojej internetovej stránke informuje Horská záchranná služba, vo svojej činnosti v prospech ľudí utekajúcich pred vojnou do bezpečia sú odhodlaní pokračovať i naďalej.

"Zo štátnej hranice transportujú do obce Ubľa vojnových utečencov, medzi ktorými sú najmä ženy a malé deti, v obci Ubľa tiež pomáhali v zriadenom centre pomoci," priblížila HZS.

15:53 Zmrazené a skonfiškované majetky Rusov by sa mali použiť na vytvorenie fondu na obnovu Ukrajiny, vyhlásil v pondelok poľský premiér Mateusz Morawiecki. Morawiecki pre agentúru PAP povedal, že ruské majetky boli vybudované na krvi nevinných obetí a mali by poslúžiť na obnovu suverénnej Ukrajiny.

15:40 Taliansko zvýši dovoz plynu z iných krajín, aby v priebehu dvoch mesiacov nahradilo približne polovicu plynu z Ruska, povedal taliansky minister zahraničných vecí Luigi Di Maio v rozhovore pre taliansku televíziu La 7.

15:27 Viac ako 160 súkromným autám sa podarilo opustiť obliehané ukrajinské mesto Mariupol smerom do Rusmi okupovaného mesta Berďansk, uviedla tamojšia mestská rada, ktorú v pondelok citovala agentúra AFP. Koľko ľudí sa vo vozidlách nachádzalo nie je známe. "Od 13.00 h (12.00 h SEČ) sa viac ako 160 súkromným autám podarilo opustiť Mariupol cestou do mesta Berďansk," uviedla mestská rada na sociálnej sieti Telegram.

15:17 Ukrajinský vyjednávač Mychajlo Podoljak v aktualizácii na Twitteri uviedol, že v rozhovoroch medzi Ukrajinou a Ruskom si vzali do utorka „technickú prestávku“. Rokovania však podľa neho ešte budú pokračovať.

14:57 Národná transfúzna služba (NTS) SR zaznamenala v súvislosti s vojnou na Ukrajine výrazný nárast počtu záujemcov o darovanie krvi. Informovala o tom na svojom webe s tým, že pokiaľ by sa odobrala krv všetkým záujemcom, nemuseli by sa zásoby krvných prípravkov minúť, prípadne by mohli byť počty darcov krvi o pár týždňov obmedzené.

14:51 Od začiatku ruskej invázie na Ukrajine zomrelo najmenej 636 civilistov, z toho 46 detí, uvádza podľa Reuters Úrad vysokej komisárky OSN pre ľudské práva.

14:47 Farmaceutická spoločnosť Pfizer pozastaví investície v Rusku, ale naďalej bude dodávať lieky.

14:44 V Užhorode sa v noci rozozvučali sirény. Tie varovali pred možným leteckým náletom. Ľudia sa museli schovať do krytov civilnej ochrany.

14:32 Rokovania medzi Ruskom a Ukrajinou stále pokračujú. Volodymyr Zelenskyj to potvrdil vo videu. Rokovania označil za náročné. Doplnil, že o výsledkoch bude informovať dnes večer.

14:25 Z Ukrajiny ušlo už minimálne 2,6 milióna ľudí. Väčšina z nich zamierila do Poľska. Ďalší sa vybrali do Maďarska, Rumunska, Moldavska aj Slovenska.

14:14 Elon Musk chce s Putinom bojovať o Ukrajinu. Ruského prezidenta vyzval na súboj jeden na jedného. V komentároch podnikateľa podporuje mimo iných kyjevský starosta a bývalý boxerský šampión Vitalij Kličko.

14:12 Izraelská ministerka vnútra Ajelet Šakedová oznámila zmenu utečeneckej politiky: ukrajinskí utečenci, ktorí majú príbuzných v Izraeli, budú môcť vstúpiť do krajiny bez obmedzení a kvót. Okrem toho Izrael prijme ďalších 5000 utečencov z Ukrajiny nežidovského pôvodu, informovala agentúra DPA.

14:06 V Nemecku sa zaregistrovalo už takmer 150-tisíc utečencov z Ukrajiny.

13:55 Kremeľ v pondelok pripustil, že ruská armáda by sa mohla pokúsiť ovládnuť aj veľké ukrajinské mestá. TASR správu prevzala z agentúr AFP a Reuters. Prezident Vladimir "Putin nariadil, aby sa zatiaľ nevykonávali útoky na veľké mestá, pretože by počas nich došlo k veľkým stratám v radoch civilistov," povedal novinárom hovorca Kremľa Dmitrij Peskov.

13:40 Ukrajinská raketa zabila v bašte separatistov Donecku dve desiatky ľudí a ďalších 28 zranila, tvrdí ruské ministerstvo obrany podľa Reuters.

13:30 V dočasnom núdzovom tábore v Humennom nachádzajú útočisko aj zvieratá vojnových utečencov z Ukrajiny. Doposiaľ v ňom hasiči zaznamenali 30 psov, 15 mačiek a jedného zajaca, informovalo TASR Prezídium Hasičského a záchranného zboru.

13:08 Ruská vojenská operácia na Ukrajine nepostupuje tak rýchlo, ako si Kremeľ predstavoval, povedal šéf ruskej Národnej gardy Viktor Zolotov. Takéto výroky z úst jedného z najbližších spojencov ruského prezidenta Vladimíra Putina predstavujú doposiaľ najsilnejšie verejné priznanie, že akcie Moskvy v susednej krajine nepostupujú podľa plánu, napísala agentúra Reuters.

12:53 Hovorca Kremľa obvinil USA a EÚ, že podnecujú Rusko k dobývaniu veľkých miest na Ukrajine, aby potom na Rusko zvaľovali vinu za smrť civilistov.

12:47 Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) varovala, že vojna na Ukrajine môže zhoršiť priebeh pandémie koronavírusu. TASR správu prevzala z televízie CNN.

12:40 Slovensko je úplne závislé od ruského plynu a ropy, urobiť zmenu dodávateľov týchto komodít nie je jednoduché. Uviedol to bývalý rektor Slovenskej technickej univerzity (STU) Vladimír Báleš na pôde Zastúpenia Európskej komisie (EK) na Slovensku v diskusnom podujatí Budúcnosť priemyslu v klimaticky neutrálnej Európe, ktoré organizovala Republiková únia zamestnávateľov (RÚZ).

12:30 Putin podpísal zákon, ktorý umožňuje, aby si ruské letecké spoločnosti mohli ako vlastný majetok zaregistrovať doteraz prenajaté lietadlá.

12:00 Minister zahraničných vecí Ivan Korčok spolu s izraelským partnerom Jairom Lapidom vyzvali Rusko, aby okamžite zastavilo vojnu na Ukrajine. Požadujú stiahnutie vojsk z ukrajinského územia a začatie politických rokovaní, ktoré budú viesť k mieru. Spoločne odsúdili eskaláciu konfliktu zo strany Ruskej federácie. Korčok o tom informoval na tlačovej konferencii.

11:56 OSN potvrdila 1663 civilných obetí konfliktu. Spresnila, že dnes ráno pri zásahu deväťposchového bytového domu v Kyjeve prišla o život jedna osoba. V predchádzajúcich správach sa uvádzali dve obete na životoch.

11:36 Ruskí študenti v Nemecku píšu otvorené listy, v ktorých sa dištancujú od invázie. Zo strachu pred odvetou režimu ruského prezidenta zostávajú mená signatárov verejnosti skryté, prístup k nim ale majú organizátori alebo univerzity.

11:26 Ruská pravoslávna cirkev v Amsterdame sa rozišla s Moskvou. Podľa britského denníka The Guardian je to prvý známy prípad prerušenia vzťahov s pravoslávnou cirkvou na Západe pre inváziu ruskej armády na Ukrajinu.

11:15 V Charkove záchranári pokračujú v hasení požiaru a rozoberaní sutín.

11:00 Peking v pondelok oznámil, že z Moskvy nedostal požiadavku na poskytnutie vojenského či iného materiálu, ktorý by Rusko mohlo použiť v prebiehajúcej invázii na Ukrajine. Toto vyhlásenie Pekingu prišlo pred pondelkovým rokovaním predstaviteľov USA a Číny v Ríme. TASR prevzala uvedené informácie od agentúry AFP a americkej televízie CNN. 

10:51 Ukrajina oznámila evakuáciu z obliehaných miest a zriadenie desiatich humanitárnych koridorov, podľa miestnej správy sa piaty deň darí evakuovať z okolia Kyjeva.

10:42 Dron, ktorý sa zrútil pri Záhrebe, niesol až 120-kilovú bombu. Katastrofe zabránilo to, že spadol do mäkkej pôdy a nálož vybuchla pod zemou. Informovala o tom verejnoprávna stanica HRT s odvolaním sa na zdroj z chorvátskeho ministerstva obrany.

10:35 Od začiatku invázie bolo na Ukrajine zabitých minimálne 90 detí. Infomovala o tom ukrajinská generálna prokuratúra.

10:28 Na Ukrajine zahynulo už vyše 12-tisíc ruských vojakov. Podľa odhadov ukrajiských ozbrojených síl sa ku dnešnému dňu podarilo zničiť aj 77 ruských lietadiel, 90 helikoptér či 389 tankov.

10:15 Irán chce vo Viedni rokovať o svojom jadrovom programe až do uzavretia dobrej dohody. Oznámil to tajomník iránskej bezpečnostnej rady Alí Šamchání. Reagoval na situáciu okolo viedenských rokovaní, ktoré sa vedú 11 mesiacov s cieľom obnoviť platnosť dohody o iránskom jadrovom programe z roku 2015.

9:56 Začalo sa ďalšie kolo rusko-ukrajinských rozhovorov, oznámil podľa Unian prezidentský poradca Podoljak. Ukrajinci budú žiadať prímerie a stiahnutie vojsk.

9:43 Gazprom podľa svojich slov pokračuje v dodávkach plynu cez Ukrajinu, objem dodávok zostáva stabilný.

9:31 Viac ako 2500 obyvateľov obliehaného prístavu Mariupol prišlo o život od začiatku ruskej invázie, uviedol poradca ukrajinského prezidenta Arestovyč.

9:19 Rusko varuje, že ak kvôli sankciám nebude môcť splácať dlhopisy v cudzích menách, bude ich splácať v rubľoch. Popiera, že by nebolo schopné ich splácať.

9:09 Jedna z tehotných žien, zranených pri ruskom bombarodovaní pôrodnice v Mariupole, zomrela a neprežilo ani jej nenarodené dieťa, píše Unian.

8:55 Ukrajinská generálna prokuratúra začala viesť vyšetrovanie Halyny Danylčenkovej, ktorá bola po obsadení ukrajinského mesta Melitopol ruskými jednotkami dosadená do funkcie jeho primátorky. V pondelok o tom informovala spravodajská televízia CNN.

8:52 Na Slovensko vstúpilo z Ukrajiny od zahájenia ruskej invázie už vyše 200-tisíc ľudí, uviedla polícia. Za posledný deň sa prúd utečencov zmiernil.

8:43 Veľvyslanectvo USA v Kyjeve opäť vyzvalo všetkých amerických občanov, aby urýchlene opustili územie Ukrajiny, ktorá sa bráni ruskej vojenskej agresii. TASR správu prevzala zo stanice BBC.

8:36 Rusko zablokovalo Instagram kvôli údajnému šíreniu nenávistných prejavov voči Rusom. Stránky sú nedostupné a aplikáciu nemožno obnoviť, píše AFP.

8:23 Čečenský vodca Ramzan Kadyrov v pondelok oznámil, že je po boku ruských síl, ktoré vedú ofenzívu na Ukrajine. Informovala o tom agentúra AFP. 

8:13 Ukrajinský minister zahraničia Kuleba skritizoval Nemecko za jeho dlhoročnú spoluprácu s Ruskom, podľa neho prispela k upevňovaniu moci Ruska.

8:07 Ruskí vojaci za posledných 24 hodín zásadne nepostúpili, uvádza ukrajinský generálny štáb. Pri ostreľovaní Kyjeva a okolia zomreli najmenej dvaja ľudia.

7:48 Ruské námorné sily zablokovali čiernomorské pobrežie Ukrajiny, čím ju odrezali od námorného obchodu so zahraničím, oznámilo v nedeľu večer britské ministerstvo obrany. Informovali o tom televízie CNN a Sky News. 

7:39 Strela vletela v noci do výškovej budovy v kyjevskom Obolone.

7:37 Ruskí vojaci za posledných 24 hodín zásadne nepostúpili. Informoval o tom ukrajinský generálny štáb.

7:20 Ruskí vojaci zaútočili na mesto Snihurivka v Mykolajevskej oblasti. Následky bombardovania zverejnil portál NEXTA. Miestne úrady hlásia, že pod troskami sú ľudia.

7:15 Ruský oligarcha Andrej Melničenko vyzval na ukončenie vojny. Považuje ju za tragickú udalosť. "Nutne potrebujeme mier," povedal priemyselník, ktorý je tiež terčom západných sankcií.

7:08 Pracovníci Černobyľskej jadrovej elektrárne sú natoľko vyčerpaní, že prestali vykonávať opravy a údržbu zariadenia súvisiaceho s bezpečnosťou, oznámila v nedeľu Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE). O jej vyjadrení informovali televízie CNN a BBC.

7:00 Ruské ozbrojené sily pripravujú na Ukrajine viaceré ofenzívy, uviedol v noci na pondelok generálny štáb ukrajinskej armády. S týmto cieľom sa ruské jednotky snažia udržať na pozíciách, ktoré obsadili, zabezpečiť si zásoby a preskupiť sa, informovala na základe jeho vyhlásenia agentúra DPA.

6:47Americký prezident Joe Biden hovoril v nedeľu večer s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom o ruskej invázii na Ukrajine. Obaja lídri podľa Bieleho domu zhodnotili najnovšie diplomatické úsilie o zastavenie konfliktu, informovala televízia CNN.

6:44 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj uviedol, že bude pokračovať v rokovaniach s Ruskom. Za ich dôležitú úlohu označil zorganizovanie jeho stretnutia s ruským prezidentom Vladimirom Putinom.

6:40 Viac ako 800 ľudí zadržala v nedeľu ruská polícia počas protestov proti vojne na Ukrajine, vyplýva z údajov aktivistov, o ktorých informovali agentúry AFP a DPA.

6:34 Rusko žiada Čínu o vojenskú i ekonomickú pomoc, informovali v nedeľu s odvolaním sa na nemenových amerických predstaviteľov denníky Financial Times (FT) a New York Times (NYT).

6:30 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyzval v pondelok Severoatlantickú alianciu (NATO), aby zaviedla nad jeho krajinou bezletovú zónu. V opačnom prípade podľa neho hrozí, že Rusko zatočí aj na členské štáty NATO. Informuje o tom agentúra AFP.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok