Doležal o ubytovaní pre utečencov: Prioritou sú štátne zariadenia, krajným prípadom je mobilizácia

TA3
14.3.2022 21:35

Slovensko už má systém pre registráciu tých, ktorí chcú poskytnúť ubytovanie utečencom. Ako má fungovať v praxi? Koľko utečencov aktuálne denne prechádza našimi hranicami? Viac povedal v Téme dňa minister dopravy Andrej Doležal.

dolezal_1.jpg
TA3

Utečeneckú krízu rieši aj štát. Aktuálne už funguje systém Bookio, ktorý má sprostredkovať ubytovanie Ukrajincom utekajúcim pred vojnou. "Nejde o registračný systém pre utečencov, ale pre hotelové a súkromné kapacity," spresnil minister Doležal. Cez tento systém vedia prideľovať utečencom ubytovacie kapacity. "Naprogramovali sme to cez dobrovoľníkov. Do konca roka 2022 je systém k dispozícii za 22-tisíc eur, je to tiež v súlade so zákonom," dodal s tým, že majú aj neobmedzený počet licencií pre ubytovacie kapacity a pre pístup do systému Bookio.

Na systéme spolupracoval štát so Združením miest a obcí Slovenska, ktoré malo s ním skúsenosť už v čase pandémie. "Veľmi intenzívne sme s nimi spolupracovali, tie databázy sú preojené," uviedol Doležal.

Náklady na ubytovanie utečencov má preplatiť štát, a to príspevkom, ktorý sľúbil ešte minister financií Igor Matovič. Má ísť o 210 eur na dospelého a 105 eur na dieťa mesačne, príspevok však ešte musia schváliť. Matovič ešte predtým spresnil, že dohodu v koalícii už má. Náklady sa podľa Doležala budú preplácať spätne, utečenec ale musí mať status dočasného útočiska.

Doležal ocenil aj prístup dobrovoľníkov, cez Vyšné Nemecké podľa neho denne prechádza 12-tisíc utečencov. Mnohí ale pokračujú ďalej, problémy nastávajú pri peších, ktorých je okolo 3-tisíc denne. Mnohí sú vystrašení a nevedia, kam ísť. Tu zohrávajú úlohu najmä dobrovoľníci a aj štát, ktorý utečencom podáva ďalšie informácie.

Prvotným záujmom je podľa ministra umiestniť Ukrajincov do štátnych zariadení, krajným prípadom je hospodárska mobilizácia v sektore ubytovania. Tomu by sa však chceli vyhnúť. "Aj hoteliéri cítia spoločenskú zodpovednosť. Niektoré izby vyčlenili zdarma. Vlna solidarity na Slovensku je vysoká," dodal.

Celú reláciu Téma dňa si môžete pozrieť tu:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok