Putin vystrašil Slovákov, naháňajú sa za pasmi. Slovenský patrí medzi najsilnejšie na svete

TA3/hm
14.3.2022 06:00

Nešírte paniku, vyzvala polícia po tom, ako si Slováci začali vo veľkom vybavovať cestovné pasy. Pred pobočkami klientskych centier sa tvorili dlhé rady a v počte žiadostí už padol aj rekord, ktorý nezaznamenali za posledných desať rokov. Slovenský pas je podľa tohtoročného rebríčka Henley Passport Index deviaty najsilnejší. Čo to znamená, a kam môžu Slováci cestovať bez víz?

cestovný pas doklady občianstvo 1140 px (TASR/Štefan Puškáš)
TASR/Štefan Puškáš

Vlna solidarity, ale aj prirodzený strach. Vojna na Ukrajine zametá našimi emóciami. Zástupy ľudí prechádzajúcich ukrajinsko-slovenskými hranicami často s jedným batohom a igelitovou taškou, ale aj vyjadrenia ruského prezidenta o jadrovej hrozbe rozvinuli v spoločnosti nielen chuť pomáhať, postarať sa a prichýliť Ukrajincov utekajúcich pred ruskou invázou, ale aj zhrozenie z Putinových slov. Mnohí začali vykupovať jódové tablety a pomýšľať na zadné vrátka - možnosť odísť za hranice.

Padol rekord

Hoci politické špičky zdôrazňujú, že netreba panikáriť, slovenská polícia zaznamenala od štvrtka 24. februára enormný nárast žiadostí o vybavenie pasu. Rekord v počte žiadateľov o vydanie pasu padol druhého marca, kedy oň požiadalo 10 492 osôb. "Takýto počet žiadostí sme doposiaľ v histórii nezaznamenali, podobný rekord padol 23. mája 2012, keď žiadalo o doklady 7 773 občanov," uviedla policajná hovorkyňa Denisa Bárdyová.

V porovnaní s rekordným počtom z prvého marcového týždňa, v druhom počet žiadostí už mierne klesol. Podľa Bárdyovej však naďalej evidujú zvýšený záujem. V pondelok 28. februára si požiadalo o vydanie pasu 6365 osôb. Po týždni, v utorok 7. marca, požiadalo o pas 6514 osôb, z toho 1339 žiadostí bolo expresných (do dvoch dní), 1250 zrýchlených (do 10 dní) a 3925 štandardných.

"Znovu apelujeme na občanov, aby nešírili paniku, naďalej nie je dôvod na to, aby si slovenskí občania dávali vyrobiť cestovné doklady. Žiaľ, pri takomto enormnom počte žiadateľov, nie je možné vyhnúť sa zdržaniu a dlhým zástupom ľudí pred oddeleniami," upozornila Bárdyová s tým, že na oddeleniach dokladov zabezpečili maximálny počet pracovníkov a na prijímanie žiadostí využívajú všetky pracoviská, ktorých chod je zabezpečený počas stránkových hodín nepretržite bez obedovej prestávky.

"Problém nie je na strane polície, kapacity Národného personalizačného centra sú naplnené, zamestnanci pracujú od skorých ranných hodín až do nočných hodín a aj počas víkendov, aby čo najskôr vyrobili cestovné pasy. Národné personalizačné centrum je jediné na celom Slovensku, ktoré zabezpečuje personalizáciu, teda vyhotovenie, všetkých dokladov," vysvetlila hovorkyňa.

Slovenský pas patrí k najsilnejším

Slovenský pas patrí podľa rebríčka Henley Partners Index do desiatky najsilnejších. Čo určuje silu pasu? Rebríček je zostavený podľa počtu destinácií, do ktorých sa držitelia pasov dostanú bez víz. Ako uvádza Henley Partners na svojom webe, index je založený na údajoch Medzinárodného združenia leteckých dopravcov. Index porovnáva bezvízový prístup 199 rôznych pasov do 227 destinácií. Skóre s hodnotou 1 je pridané pasu v prípade, ak do konkrétnej cieľovej desinácie nepotrebujete vízum. Celkové skóre každého pasu sa rovná počtu destinácií, kam víza nie sú potrebné. Niektoré krajiny dosiahli v Global Passport Ranking rovnaké skóre.

Prvé miesto rebríčku obsadili v roku 2022 pasy Japonska a Singapuru so 192 bodmi, v poslednej trojke sú Sýria (109. miesto), Irak (110. miesto). Na chvoste tabuľky je na 111. mieste Afganistan. S afgánskym pasom sa dostanete bez víz len do 26 krajín. Slovensko sa spolu s Litvou nachádza na 9. mieste, bez víz sa so slovenským pasom dostanete do 182 krajín.

Top 10 najsilnejších pasov

  • 1. Japonsko, Singapur - 192 krajín
  • 2. Nemecko, Južná Kórea - 190 krajín
  • 3. Fínsko, Taliansko, Luxembursko, Španielsko - 189 krajín
  • 4. Rakúsko, Dánsko, Francúzsko, Holandsko, Švédsko - 188 krajín
  • 5. Írsko, Portugalsko
  • 6. Belgicko, Nový Zéland, Nórsko, Švajčiarsko, Spojené kráľovstvo, Spojené štáty americké, 
  • 7. Austrália, Kanada, Česko, Grécko, Malta
  • 8. Maďarsko, Poľsko
  • 9. Litva, Slovensko
  • 10. Estónsko, Lotyšsko, Slovinsko

Farba pasu

Veľa o pase napovie aj jeho farba, na jeho silu vplyv nemá. Používa sa červená, modrá, zelená a čierna rôznych sýtostí. Červené sú cestovné doklady občanov európskych krajín, Turecka, Číny, Bahrajnu, Kambodže, Kolumbie, Čile, Ekvádoru či Etiópe. Červená farba pasu je typická aj pre krajiny, kde bol alebo je komunistický režim. 

Modrú farbu pasu používajú Spojené štáty americké, Spojené kráľovstvo Veľkej Británie a Severného Írska, Austrália, ale aj juhoamerické krajiny zoskupené v spoločenstve Mercosur vrátane Brazílie. Zelenú používajú islamské krajiny. Traduje sa, že išlo o obľúbenú farbu proroka Mohameda. Používa ju Egypt, Saudská Arábia aj Pakistan. Čierne pasy používa najmenej krajín, sú medzi nimi Nový Zéland, Malawi, Kongo či Angola.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok