Prímerie v okolí Kyjeva je krehké, ale pretrváva. Evakuácie z okolia metropoly sú zatiaľ úspešné

TA3 TASR
14.3.2022 13:42

Z obcí v okolí Kyjeva prebieha už piaty deň úspešná evakuácia obyvateľstva. Povedal to v pondelok gubernátor Kyjevskej oblasti Olexij Kuleba, ktorého citovala spravodajská stanica Sky News. Dodal, že prímerie v tejto oblasti pretrváva, hoci je veľmi krehké.

Vymývajú im mozgy
TASR/AP

Ukrajinská vicepremiérka Iryna Vereščuková predtým v pondelok potvrdila, že Kyjev sa v priebehu pondelka pokúsi evakuovať civilistov cez dovedna desať humanitárnych koridorov v rôznych častiach Ukrajiny.

Vereščuková priblížila, že evakuačné trasy budú prechádzať z miest v okolí metropoly Kyjev, ako aj z Luhanskej oblasti na východe Ukrajiny. Dodala, že Ukrajina sa "opäť raz" pokúsi doručiť humanitárnu pomoc do obliehaného mesta Mariupol. V nedeľu sa tam humanitárny konvoj nedostal z dôvodu ostreľovania ruskou armádou.

Obyvatelia Mariupola, kde prebiehajú rozsiahle útoky ruských síl, sú už niekoľko dní bez elektriny, tepla a vody. Podľa najnovších správ sa im nebezpečne rýchlo míňajú aj zásoby potravín, pričom Červený kríž varoval, že čas na ich záchranu "sa kráti".

Samospráva prístavného mesta Mariupol na juhu Ukrajiny v pondelok potvrdila, že počet obetí na životoch od začiatku ruskej invázie – 24. februára – v tomto meste prekonal hranicu 2500.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok