FOTO: Nemocnica Bory bude mať hybridnú sálu aj heliport. Ako vyzerá rok pred dokončením?

TA3/Henrieta Mihalková
11.3.2022 06:30

Nemocnica Bory je rok pred otvorením dokončená na 70 %. Namiesto lekárov v nej zatiaľ úradujú elektrikári a murári. Od marca 2023 tam má postupne pôsobiť 760 lekárov a sestier a stovky zdravotníckych pracovníkov, vrátane 80 Ukrajincov. Zo Slovenska sa najviac hlásia sestry zo západu a stredu krajiny. Stavba má ukrývať najmodernejšie prístroje, obrovskú operačnú sálu, liečiť v nej majú medicínske kapacity. Rok pred dokončením stavby sme sa boli pozrieť, ako to tam vyzerá.

Predstavenie nemocnice Bory
Ta3 / David Duducz

V Nemocnici Bory budú pôsobiť odborníci z viac ako 30 špecializácií. Ako potvrdil v stredu na tlačovej konferencii medicínsky riaditeľ Nemocnice Bory Robert Hill, záujem o lekárske pozície je väčší ako počet miest. Líderské pozície sú dnes už takmer obsadené, rovnako je to aj pri sestrách - pokryté sú všetky manažérske aj vedúce miesta.

Predstavenie nemocnice Bory Ta3 / David Duducz

Celkovo má nemocnica zamestnávať 1400 ľudí - z toho 320 lekárov, 440 sestier, 470 ostatných zdravotníckych pracovníkov a 170 administratívnych pracovníkov. Nemocnicu plánujú otvoriť v marci 2023, o mesiac skôr je naplánovaný začiatok nástupu medicínskeho personálu.

Prijmú sestry z Ukrajiny

Vojna na Ukrajine sa podľa Hilla dotkla aj tuzemských nemocníc, ktoré začínajú pociťovať odliv ukrajinských pracovníkov. Mnohí z nich odchádzajú do armád alebo do zdravotníckych zariadení. Riaditeľka pre ošetrovateľstvo Alena Kendrick hovorí, že o pracovníkoch, ktorí by mali pracovať v Nemocnici Bory, začali komunikovať so zahraničnými agentúrami už pred pol rokom. 

"Agentúra shortlistovala asi 120 záujemcov, z ktorých máme ambície vybrať až 80 na nižšie zdravotnícke pozície." Potenciálni zamestnanci podľa nej absolvujú intenzívne kurzy slovenčiny. Záujem o prácu v Bory majú aj slovenské sestry - najviac sa ich hlási zo západného a stredného Slovenska. 

Všetky prvé medicínske a ošetrovateľské tváre nemocnice, ktoré v stredu predstavili - Vladimír Černý, Alena Kendrick, Ivan Vulev, Roman Hanák, Andrea Bučuričová - budú v Bory pôsobiť na plný úväzok.

Český lekár, prof. Vladimír Černý sa stane v Nemocnici Bory lídrom klinického úseku anestéziológie a intenzívnej medicíny. Bory sú treťou nemocnicou, kde Černý prijal poverenie vybudovať oddelenie anestéziológie a intenzívnej medicíny. Inšpirácie, ktoré pretavil do českého prostredia, načerpal v USA a Kanade. Teraz ich aplikuje na Slovensku.

Alena Kendrick po štúdiu vo Veľkej Británii a pôsobení v českej Fakultnej nemocnici v Hradci Králové získala ďalších 17 rokov skúseností v arabských krajinách. Pôsobila v Spojených arabských emirátoch i v Saudskej Arábii.

Nemocnica vedie rozhovory so Slovenskou zdravotníckou univerzitou a s Lekárskou fakultou Univerzity Komenského v Bratislave. Na spoluprácu oslovili aj dve zahraničné fakulty. Študenti majú mať v nemocnici podmienky rovnaké (ak nie lepšie) ako v cudzine, čo by ich mohlo presvedčiť študovať, a v konečnom dôsledku aj zostať pracovať na Slovensku. Ambíciou je vzdelávať prvých študentov už v roku 2023. "Každá nemocnica tejto veľkosti a s touto ambíciou musí mať v nejakej etape aj vzdelávaciu aktivitu," uviedl profesor Černý.

Nemocnicu navrhovali Holanďania

Manažment nemocnice hovorí o enormnom záujme o nemocničné služby. "Ubehol ani nie mesiac, a blížime sa v predregistráciách k číslu 20-tisíc," uviedol Hill. Registrácia pacientov má byť spustená vo februári 2023. Znamená to, že dosiaľ stručné informácie, ktoré záujemcovia vypĺňajú v rámci predregistrácie, budú pracovníci nemocnice neskôr dopĺňať o medicínske údaje.

Vôľu spolupracovať písomne prejavili poisťovne Dôvera a Union, neutrálne stanovisko už dodala aj Všeobecná zdravotná poisťovňa, zatiaľ sa však kladne nevyjadrila, povedal Hill. VšZP podmieňuje budúce rozhodnutia tromi vecami - zaradením nemocnice, rozpočtom zdravotníctva v roku 2023 a covidovou situáciou. V otázke odkúpenia nemocnice sa diskusii so štátom nevyhýbajú. 

"Ak by to štát kúpil v tejto podobe, tak by z toho vznikla nová nemocnica rovnako zle fungujúca ako tie, ktoré v Bratislave sú," povedal generálny riaditeľ Nemocnice Bory Ľuboš Lopatka s tým, že nová nemocnica nie je ani tak o strojoch a budove, ale o systéme, ľudskosti a vzťahoch. Lekári a sestry, ktoré budú v nemocnici pracovať podľa jeho slov neprešli náborom, ale výberom.

Predstavenie nemocnice Bory Ta3 / David Duducz

Budovu Nemocnice Bory s jej hrebeňovitým tvarom navrhli architekti z holandského štúdia Dutch Health Architects, ktorí sa špecializujú na zdravotnícke zariadenia. V portfóliu má vyše 80 zrealizovaných nemocníc. Taktovku nad jednotlivými etapami projektovej dokumentácie prevzali slovenskí architekti. 

"Nie všetko, čo funguje v Holandsku bolo prevzaté do našich podmienok," pripomenul senior projektový manažér Vladimír Kumičák. "Pri navrhovaní nemocnice platia vždy dve pravidlá. Prvé, všetky klinicky súvisiace veci by mali byť čo najbližšie pri sebe, ideálne prepojené krátkou priamou cestou alebo výťahom. Malo by byť pri sebe aj všetko to, kde je vysoký pohyb pacientov, personálu, inštrumentárov," vysvetlil Kumičák. Koncept nemocnice vzniká na základe medicínskeho programu, okolo stavebná časť.

Aké bude zdravotníctvo o 20 rokov?

Pri návrhu nemocnice sa zaoberali otázkou, ako bude fungovať zdravotníctvo a aké požiadavky naň budú kladené o 20 rokov. Budova nemocnice je postavená na zdieľaní všetkých priestorových kapacít - ambulancie, operačné sály, lôžka, intenzívna starostlivosť. Kumičák dodal, že nemocnica je technologicky najzložitejšia civilná stavba, aká existuje, s výnimkou jadrovej elektrárne. Stavba je rok pred otvorením dokončená na 70 percent, kolaudácia by mala byť ukočená na jeseň v októbri.

Ivan Vulev je špičkový intervenčný rádiológ, ktorý s tímom riadi Centrum intervenčnej neurorádiológie a endovaskulárnej liečby (CINRE) v Bratislave, ktoré sa presťahuje do Bory. CINRE je najväčšie intervenčné pracovisko na Slovensku a za posledný rok spravilo asi 5000 miniinvazívnych operačných výkonov na mozgových, srdcových a periférnych cievach.

Predstavenie nemocnice Bory Ta3 / David Duducz

Roman Hunák pracuje ako zástupca primára na klinike ortopédie a úrazovej chirurgie v nemeckom meste Greiz. V Nemecku pôsobí už od roku 2003. V Nemecku pracoval v štátnych aj súkromných nemocniciach. Ako primár povedie oddelenie traumatológie, ktoré bude úzko spolupracovať s ortopédiou.

Hlavný vstup nemocnice je od obchodného domu. Centrálne schodisko pri hlavnej recepcii smeruje na jednodňovú chirurgiu. Pacientov budú sprevádzať aj podružné recepcie. Registrovaný pacient dostane na ruku náramok s číslom. V nemocnici aplikujú vyvolávací systém, ktorý pacienta vyzve na ošetrenie. Priestor jednodňovej chirurgie volajú podľa Kumičáka "zóna, ktorá sa podobá obchodnému domu. Je tu vysoký tlak na frekvenciu pacientov, na samostatný pohyb a dobrú orientáciu v priestore," vysvetlil.

Od urgentu po podanie lieku

Na prvom poschodí - v srdci nemocnice - sa nachádzajú všetky operačné a zákrokové sály. Pýchou nemocnice má byť tzv. hybridná sála s výmerou 70 metrov štvorcových, denným svetlom a s robotickým prístrojom Da Vinci. Pracovisko radiačnej onkológie bude mať k dispozícii prvý prístroj CyberKnife na Slovensku. Dôležitá časť výbavy nemocnice sa nachádza v stenách alebo tesne pod stropom, kde majú byť zabudované filtrácia vzduchu, úchyty pre chirurgické prístroje a mnoho inej techniky. Steny operačných sál, kde sa bude aj röntgenovať, sú vyplnené olovenými plechmi.

Predstavenie nemocnice Bory Ta3 / David Duducz

Andrea Bučuričová takmer 15 rokov pracovala na rôznych oddeleniach intenzívnej medicíny a aktívne sa podieľala na ich rozvoji. Pôsobila v Slovenskej spoločnosti sestier a pôrodných asistentiek pri Slovenskej lekárskej spoločnosti, kde bola najprv predsedníčkou detskej intenzívnej medicíny a neskôr sa stala prezidentkou tejto spoločnosti. V Bory bude manažérkou ošetrovateľstva pre intenzívnu medicínu a vo svojom tíme bude mať vedúce sestry.

Veľkú časť nemocnice tvorí urgentný príjem so samostatným parkoviskom s dostatočnou kapacitou. Stavebne dosiahli najkratšiu trasu, akú bolo možné dosiahnuť. 

Ak sanitka privezie pacienta do resuscitačnej miestnosti, vyložia ho, a o tri metre ďalej je CT prístroj na zdiagnostikovanie. O ďalších 50 metrov je pracovisko intervenčnej neurorádiológie, kde môže dostať priamo cielenú liečbu. Čas od dverí "urgentu" po podanie liečby je najkľúčovejší parameter, zaznelo na prehliadke. V jedálni budú variť pre všetkých zamestnancov, dostupná má byť aj reštaurácia pre doprevádzajúce osoby s terasou.

Bez pokrčených žalúzií a plesní

Prostredie izieb má prospievať liečbe a urýchleniu liečebného procesu. Každá izba bude mať jedno pacientske lôžko s prístelkovým kreslom pre blízku osobu. V izbe budú však zabudované "rampy" pre dve postele, a tak sa kapacita nemocnice bude môcť v krízovej situácii zdvojnásobiť. Izby majú presklené posuvné dvere s vnútornými žalúziami, čím sa eliminuje usádzaný prach. Čo je dôležité, sestry budú mať cez sklo vizuálny kontakt s pacientom.

Predstavenie nemocnice Bory Ta3 / David Duducz

Na oknách budú visieť látkové závesy, ktoré majú navodiť dojem domáceho prostredia alebo hotela. Na stenách v interiéri izieb využili vynilové tapety do medicínskeho prostredia. Prioritou je podľa Kumičáka, aby sa sestry viac venovali pacientom a menej byrokracii a neodbiehali po dokumenty, na poschodiach s lôžkami budú mať aj "pracovisko na kolieskach". Súčasťou každej izby je i sprcha s toaletou a televízia. Nemocnica Bory tiež disponuje vlastným heliportom. 

Predstavenie nemocnice Bory Ta3 / David Duducz

Na vyšších poschodia sídli serverovňa, medicínske dáta majú byť trikrát zálohované. Pri navrhovaní budovy sa myslelo aj na zelené strechy, ktoré majú znižiť teplotu ovzdušia v okolí. Väčší park v okolí nemocnice zatiaľ nie je prioritou, v okolí sú solitérne alebo v radoch vysadené dreviny.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok