Najlepšie hodnotené nemocnice sú v Bratislavskom a Košickom kraji, vyplýva to z prieskumu

TA3 TASR
10.3.2022 11:04

Medzi najlepšie zdravotnícke zariadenia na Slovensku z pohľadu hodnotenia pacientov patria Národný ústav detských chorôb v Bratislave, Železničná nemocnica Košice, Národný ústav srdcových a cievnych chorôb v Bratislave a Národný ústav detskej tuberkulózy a respiračných chorôb v Dolnom Smokovci. Rebríček hodnotenia zverejnila vo štvrtok zdravotná poisťovňa Dôvera.

Národný ústav detských chorôb.
TASR/Pavol Zachar

„Prieskum nám ukázal výrazný nárast spokojnosti detských pacientov, respektíve ich rodičov. Po minulé roky sme boli svedkami toho, že práve rodičia boli tí, ktorí hodnotili prísne a dávali najavo nižšiu mieru spokojnosti. Myslíme si, že detské fakultné nemocnice urobili veľa práce v prospech spokojnosti pacientov, čoho odrazom je aj umiestnenie Národného ústavu detských chorôb na čele rebríčka fakultných nemocníc,“ povedal generálny riaditeľ Dôvery Martin Kultan.

Z regionálneho pohľadu boli najlepšie hodnotené nemocnice v Bratislavskom a Košickom kraji, ženy pacientky opäť udeľovali prísnejšie známky ako muži. Podobne je to aj s hodnotením podľa veku, mladší pacienti v priemere udeľovali o niečo horšie známky ako starší.

Celková priemerná známka hodnotenia pacientov sa v porovnaní s rokom 2020 zhoršila. Dospelí pacienti hodnotili mierne horšie takmer všetky otázky, okrem subjektívneho hodnotenia zlepšenia zdravotného stavu po prepustení z nemocnice. Najprudší prepad v spokojnosti sa zaznamenal v hodnotení nemocničnej stravy.

Rebríček nemocníc zostavila Dôvera po 16. raz. Dotazník vyplnilo viac ako 7-tisíc pacientov, ktorí sa vlani liečili v niektorej zo slovenských nemocníc. Nehodnotili odbornosť lekárov alebo použité liečebné metódy, sústredili sa na kvalitu ubytovania, prístup personálu a subjektívny pocit zlepšenia zdravia po prepustení z nemocnice.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok