ROZHOVOR: Omikron nebude labuťou piesňou, jesenná vlna by mala byť už mierna, hovorí primár Kulkovský

TA3/hm
9.3.2022 06:00

Do predpandemického normálu sa už nevrátime, mnohé veci totiž zostanú trvalo iné, konštatoval v rozhovore o konci pandémie primár považskobystrickej nemocnice Milan Kulkovský. Pandémia, ako ju poznáme z druhej a tretej vlny, už zrejme po omikrone skončí, no vírus celkom neodíde. Na jeseň možno očakávať, že prebehne ďalšia vlna, ktorá by však už mala byť veľmi mierna a bez zásadnejších opatrení. Na webe TA3 zverejňujeme ďalší zo série krátkych rozhovorov s odborníkmi o konci pandémie.

ROZHOVOR: Kulkovský
Facebook.com/Milan Kulkovsky blog

V rámci seriálu o konci pandémie sme oslovili špecialistov z oblasti zdravotníctva. Odborníkom sme položili rovnaké otázky o:

  • tohtoročnom návrate do normálu,
  • tom, či očakávajú, že sa ľudia budú chrániť aj po odznení pandémie,
  • opatreniach, a či sa nám uvoľňovanie vypomstí,
  • očkovaní štvrtou dávkou,
  • variante, ktorý príde po omikrone,
  • covidovej situácii takto o rok.

Podľa šéfa Pfizeru by sa svet pomohol vrátiť do normálu už o niekoľko mesiacov. Viacero odborníkov hovorí o tom, že omikronom sa pandémia končí. Vidíte to rovnako, vrátime sa do normálu ešte tento rok?

Už niekoľkokrát sa nám za tie dva roky stalo, že sme boli v predpovediach, mysliac to v dobrom, až príliš optimistickí. Pravdou je, že teraz, keď máme očkovanie aj pomerne účinnú liečbu, už optimistami môžeme byť. Pandémia ako ju poznáme z druhej a tretej vlny, už vysoko pravdepodobne po omikron vlne skončí. Do predpandemického normálu sa už ale asi nevrátime, mnohé veci zostanú trvale iné, podobne ako to bolo po teroristických útokoch, no myslím si, že tvrdé lockdowny sa už nevrátia. Všetko ale môže zmeniť ďalšia varianta SARS-CoV2.

Milan Kulkovský je lekár a primár Interného oddelenia Nemocnice s poliklinikou v Považskej Bystrici.

Očakávate, že si ľudia vezmú z pandémie ponaučenia, a i keď rúška nebudú povinné, budú sa nimi preventívne chrániť pri šírení iných respiračných ochorení alebo dodržiavať viac hygienu rúk?

To sa nedá zovšeobecniť. Určite sa ale nájde dosť ľudí, ktorí budú rúška používať napríklad počas chrípkových epidémií. Už to nebude také zvláštne ako by to bolo pred pandémiou Covid-19. Keby ste si dali rúško pred troma rokmi, pozerali by na vás všetci cez prsty, odteraz to už bude normálne. Podobne, ako je nosenie rúška bežným javom už dlhé roky v niektorých ázijských krajinách. O dodržiavaní hygieny rúk by sme sa ani nemali baviť, mala by to byť samozrejmosť aj bez pandémie.

Opatrenia sa začali uvoľňovať od konca februára. V akej podobe mali byť, aby sa nám uvoľňovanie nevypomstilo?

Ja sa stotožňujem so súčasne nastaveným tempom uvoľňovania opatrení. Všetko nasvedčuje tomu, že miera premorenia je vo všetkých regiónoch vysoká a už nemá zmysel naďalej občanov trápiť zákazmi a príkazmi. Treba robiť všetko preto, aby sa napätie v spoločnosti zmierňovalo a cestou k tomu je aj postupné rušenie opatrení. Verím, že nič vážne sa už nestane a nemocnice to až na pár regionálnych “výbuchov” zvládnu bez väčších problémov. Dôležitým medzníkom prebiehajúcej vlny bude pokles hospitalizovaných pod 1000. Nemyslím si, že to bude skôr ako koncom marca či začiatkom apríla.

Malo by v tejto fáze epidémie na Slovensku zmysel očkovanie štvrtou dávkou vakcíny?

Určite nie. Aj dostupné dáta ukazujú, že podanie štvrtej dávky výraznejším spôsobom nezvyšuje ochranu pred omikronom v porovnaní s troma dávkami. Načasovanie štvrtej dávky bude záležať od viacerých faktorov. Pred letom ju budú zvažovať tí, ktorým bude končiť platnosť Covid passu, pokiaľ tento budú vyžadovať dovolenkové destinácie. Ohrozené skupiny obyvateľstva budú zvažovať ďalšiu dávku pred jeseňou, kedy možno očakávať ďalšiu vlnu. Dôležité bude tiež to, aké nové vakcíny sa dostanú na trh, a aká vakcinačná stratégia sa zvolí. 

Ako by mohol vyzerať variant, ktorý príde po omikrone? Bude slabší ako omikron alebo nebezpečnejší ako delta?

V horšom prípade môže byť podobne infekčný ako omikron a s ťažším priebehom, než bola delta, teda nebezpečnejší. To by bolo veľmi zle. Preto by sme mali byť pripravení flexibilne reagovať a byť schopní rýchlo produkovať účinné antivirotiká a vakcíny. Buďme ale optimisti a berme to tak, že vírus chce prežiť a na to nepotrebuje mŕtvych ale živých. Podľa tejto logiky by mal byť infekčnejší ale menej nebezpečný.

Vírusu sa zrejme úplne nezbavíme. Ak sa pozrieme ďalej do budúcnosti, akú situáciu v súvislosti s covidom predpokladáte takto o rok?

Nemyslím si, že omikron bude labuťou piesňou kovidu. Podobne ako minulý rok, aj tento v lete na Covid-19 zabudneme. Možno očakávať, že následne, na jeseň, prebehne ďalšia vlna. Tá by mala byť ale veľmi mierna, bez veľkého počtu hospitalizovaných a potreby zásadnejších opatrení. S kovidom sa budeme musieť naučiť žiť, ale ešte nie je úplne jasné, čo táto obľúbená fráza znamená a ako ten náš “spoločný” život bude vyzerať.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok