Za meškajúcou menštruáciou stoja hormóny, stres a možno aj vitamín C

TA3/bd
29.12.2021 18:00

Vitamín C je dôležitý pre správne fungovanie nášho tela. Možno ste sa stretli s názorom, že môže oddialiť menštruáciu.

Za meškajúcou menštruáciou stoja hormóny, stres a možno aj vitamín C
menzes

Hladina vitamínu C môže rôznymi spôsobmi vplývať na náš organizmus. Nadbytok Céčka vedie často k žalúdočnej nevoľnosti až hnačkám, prípadne iným tráviacim ťažkostiam. Príliš veľa vitamínu C znamená množstvo vyššie ako 2000 mg za deň. 

Avšak ani nedostatok vitamínu C nie je práve žiaduci. Môže sa spájať so zhoršenou kvalitou vlasov (suché a štiepiace sa vlasy), ľahkým vznikom modrín, krvácaním z nosa, zhoršením stavu pokožky. Často sa pri jeho nedostatku objavujú aj problémy so zubami, najmä oslabená zubná sklovina a citlivosť zubov, zápal či krvácanie ďasien. V neposlednom rade býva následkom nízkej hladiny Céčka aj znížená obranyschopnosť organizmu, pomalšie hojenie rán a stres, ktorý môže vyvolať aj meškanie menštruácie.  

Info: Denne sa odporúča prijímať 75 mg vitamínu C u žien a 90 mg u mužov.

vitamin C FreePik

Zmeny v menštruačnom cykle

Na menštruačný cyklus vplýva veľa faktorov. Nedostatok Céčka nestojí na vrchole pyramídy príčin. Niekedy sa môže zmeniť v dôsledku počtu dní v mesiaci. Obezita je ďalší významný faktor s vplyvom na menštruáciu. Zmenu v cykle si možno všimnúť najmä v prípade, ak sa vaša hmotnosť výrazne zmenila len nedávno. Rovnaký efekt ale môže mať aj značný úbytok hmotnosti. 

Ako možnú príčinu zmien v menštruačnom cykle treba brať tiež biochemické tehotenstvo. Ide o jav, kedy síce dôjde k oplodneniu vajíčka, to sa ale v maternici uchytí len slabo alebo vôbec a nastáva potrat. Žena teda zažije krvácanie blízko normálnej menštruácie a spolu s krvácaním sa vylúči aj oplodnené vajíčko. 

menzes FreePik

Iné príčiny

Hormonálne zmeny môžu taktiež spôsobiť posunutie menštruácie. Stáva sa to napríklad v dôsledku infekcie alebo iných zdravotných problémov. Aj hormonálna antikoncepcia často vedie k oddialeniu menštruácie. 

Navyše, kým si telo na hormonálnu antikoncepciu privykne, môže sa objavovať aj špinenie uprostred cyklu. Ďalšou príčinou bývajú cysty na vaječníkoch, priveľa fyzickej námahy, stresu či úzkosti. To všetko sa môže podpísať na menštruačnom cykle. 


menzes FreePik

Kedy spozornieť?

Meškajúca menštruácia, samozrejme, môže znamenať aj tehotenstvo. Ak si myslíte, že by ste mohli byť tehotná, vyskúšajte tehotenský test, prípadne zájdite za svojím gynekológom. Ten môže pomôcť potvrdiť vaše tehotenstvo alebo odhaliť prípadné iné príčiny, prečo vaša menštruácia mešká. 

Témy: Stres vitamín C
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok