Ochorenie srdca je genetické. Ako sa správať, keď máte zlú rodinnú anamnézu?

TA3/bd
7.3.2022 09:00

Po našich rodičoch a starých rodičoch dedíme veľa vecí, od farby očí až po veľkosť nohy. Niekedy však môže tento zoznam zahŕňať aj vyššie riziko srdcových chorôb. Akú úlohu zohráva genetika pri srdcových ochoreniach?

Ochorenie srdca je genetické. Ako sa správať, keď máte zlú rodinnú anamnézu?
FreePik

Ochorenie srdca je hlavnou príčinou úmrtí na svete, a to u oboch pohlaví. Najčastejším typom srdcového ochorenia je ochorenie koronárnych artérií, ktoré môže viesť k infarktu. Odborníci už desaťročia vedia, že sa ochorenie koronárnych artérií môže v rodine dediť. 

Štúdia v The New England Journal of Medicine z decembra 2016 zistila, že ľudia, ktorí boli geneticky predisponovaní k ochoreniu koronárnych artérií, mali o 90 percent vyššiu pravdepodobnosť srdcového ochorenia, ako je srdcový infarkt, než ľudia, ktorí boli z genetického hľadiska najmenej ohrození.

Novší výskum však zistil, že geneticky ohrození ľudia môžu odvrátiť srdcové choroby až o 20 rokov dodržiavaním niekoľkých základných návykov zdravého životného štýlu. Je povzbudivé, že aj keď vieme, že genetika hrá dôležitú úlohu pri srdcových ochoreniach, neznamená to, že srdcovými chorobami musíme nevyhnutne trpieť. 

skrining FreePik

Existuje tiež určité prekrývanie medzi genetickým dedičstvom a životným štýlom. V rodine môže byť napríklad zlá životospráva, fajčenie či slabá mobilita. Ak máte rovnaké stravovacie a pohybové návyky ako vaši rodičia, budete ich na opačnej strane zase prenášať na svoje deti. 

Ako často by ste sa mali nechať skontrolovať?

Neexistuje jediný správny skríningový test na srdcové ochorenie, ale existujú skríningy, ktoré vám pomôžu sledovať najväčšie rizikové faktory tohto stavu, vrátane vysokého krvného tlaku, cholesterolu s vysokou nízkou hustotou lipoproteínu (LDL) a obezity.

krvny tlak FreePik

Niektoré rizikové faktory, ako je vysoký krvný tlak, nespôsobujú žiadne zjavné príznaky. Ak sa vo vašej rodine vyskytujú problémy s tlakom, buďte proaktívni a dohodnite si skríning. 

Vysoký krvný tlak: Ak máte vysoké riziko vysokého krvného tlaku alebo máte viac ako 40 rokov, nechajte si ho raz ročne skontrolovať. Ak máte menej ako 40 rokov a nemáte zvýšené riziko, nechajte si ho skontrolovať každé tri až päť rokov.

Vysoký LDL cholesterol: Vo všeobecnosti sa odporúča kontrolovať cholesterol každé štyri až šesť rokov, ale ak sa vo vašej rodine vyskytuje vysoký cholesterol alebo srdcové ochorenie, mali by ste sa testovať častejšie. 

skrining FreePik

Tipy, ktoré vám pomôžu znížiť riziko srdcových chorôb

Chcete podporiť zdravie svojho srdca? Osvojením si týchto zdravých návykov budete na dobrej ceste k zníženiu rizika srdcových chorôb bez ohľadu na gény, ktoré ste zdedili.

1. Chce to viac spánku

Ľudia, ktorí spia menej ako 6 hodín majú o 20 percent vyššiu pravdepodobnosť infarktu. Jeden z možných dôvodov je ten, že keď zle spíme, môžeme mať menej energie na cvičenie a na druhý deň siahneme po nezdravých potravinách. Navyše, krvný tlak počas spánku klesá. Ak zostaneme dlhšie bdelí, nasilu ho držíme na vyššej úrovni.

spanok FreePik

2. Jedzte viac rýb a olivového oleja

Už vieme, že nie všetky tuky sú pre vás zlé. Mononenasýtené a polynenasýtené tuky – ktoré sa nachádzajú v olivovom oleji a lososovi – sú obzvlášť zdravé pre srdce. Navyše, ak budete jesť viac týchto tukov, prirodzene nahradíte časť menej zdravých nasýtených tukov (nachádzajú sa v mäse a mliečnych výrobkoch), ktoré by sa mali konzumovať s mierou.

Mononenasýtené a polynenasýtené tuky sa vyskytujú v hojnom množstve v stredomorskej strave, ktorá súvisí s lepším zdravím srdca a nižším výskytom srdcových chorôb. Medzi ďalšie základné potraviny v strave patrí zelenina, ovocie, fazuľa, orechy a semená. Konzumácia približne dvoch porcií rýb týždenne môže znížiť riziko srdcového infarktu, mŕtvice a srdcového zlyhania u ľudí s už existujúcim srdcovým ochorením.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok