Priveľa spánku poškodzuje srdce. Aj zanedbané ďasná, či veľa hnevu

TA3/bd
1.3.2022 09:00

Pravidelné cvičenie, konzumácia ovocia a zeleniny a obmedzenie fajčenia sú všetko zdravé návyky. Existujú však aj také, o ktorých by ste nepovedali, že srdcu škodia.

Priveľa spánku poškodzuje srdce. Aj zanedbané ďasná, či veľa hnevu
FreePik

1. Hnev

Všetci sa občas rozčúlime, ale neustály hnev je pre naše srdce veľmi nebezpečný. Keď ste nahnevaní, váš nervový systém prechádza na plné obrátky a telo uvoľní hormóny, ktoré vedú k zvýšenému krvnému tlaku a srdcovej frekvencii, čím sa zvyšuje stres na kardiovaskulárny systém. Okrem toho môžu stresové hormóny ako kortizol spôsobiť zadržiavanie tekutín (potenciálne viesť k vyššiemu krvnému tlaku a väčšiemu riziku mŕtvice), zhoršiť hladinu cukru v krvi a negatívne ovplyvniť kvalitu spánku, čo nie je pre vaše srdce dobré.

A čo viac, pravidelné záchvaty hnevu môžu tiež oslabiť imunitný systém, čo môže viesť k ďalším infekciám. Chronicky nahnevaní ľudia majú tendenciu trpieť väčšou úzkosťou a depresiou, ktoré sú spojené so srdcovými chorobami a kratšou dĺžkou života. Nedovoľte svojim emóciám, aby vás ovládali. Naučte sa, ako sa upokojiť, keď ste nahnevaní a ako zvládať svoje pocity zdravým spôsobom, či už prostredníctvom cvičenia, meditácie alebo inej terapie.

hnev FreePik

2. Príliš veľa cvičíte

Aj keď je cvičenie nevyhnutné pre zdravé srdce, pretrénovanie môže viesť k hormonálnej nerovnováhe, zníženej imunite, zhoršenému metabolizmu a nadmernému stresu kardiovaskulárneho systému. 300 minút mierneho cvičenia alebo 150 minúty intenzívneho cvičenia týždenne znamená väčšiu pravdepodobnosť vzniku kalcifikácie koronárnej artérie. Držte sa odporúčaní a medzi jednotlivými cvičeniami si doprajte dostatočný odpočinok. Dobrým pravidlom pre väčšinu 48-hodinová regenerácia po náročnom tréningu.

cvicenie FreePik

3. Zanedbávate svoje ďasná

Nepoužívate zubnú niť? Výsledkom môže byť zápal a infekcii ďasien (gingivitída), ktorá je spojená so zvýšeným hromadením aterosklerotického plaku (kôrnatenie tepien). Ľudia s ťažkým ochorením ďasien majú dvojnásobnú šancu na rozvoj vysokého krvného tlaku, čo sa premieta do zvýšeného rizika kardiovaskulárnych problémov. Pravidelné používanie zubnej nite môže znížiť ochorenia dýchacích ciest, zlepšiť zápach z úst a pomôcť pri liečbe cukrovky. Starajte sa o svoje zuby.

zuby FreePik

4. Príliš veľa spíte

Dostatočný spánok je kľúčový pre vaše celkové zdravie. No príliš dlhé prespávanie môže naopak brániť dobrému zdraviu srdca. Prespánok znamená, že máte menej hodín počas dňa, kedy ste hore a aktívni. Nedostatok fyzickej aktivity môže prispieť k obezite, vysokému krvnému tlaku, vysokej hladine cholesterolu v krvi a cukrovke 2. typu, čo všetko zvyšuje pravdepodobnosť vzniku srdcových chorôb. A čo je horšie, nadmerný spánok bol dokonca spojený s väčším rizikom smrti.

Kvalita spánku prevyšuje kvantitu. Sedem až deväť hodín pokojného spánku za noc je tou najlepšou bodkou. Ak sa stále cítite unavení, možno máte dočinenia so zdravotným stavom, ako je spánkové apnoe alebo syndrómom nepokojných nôh. Ak je to tak, porozprávajte sa so svojím lekárom, ktorý vám pomôže stanoviť diagnózu.

spanok FreePik

5. Ignorujete svoje chrápanie

Aj keď možno chrápanie zavrhnete len ako nepríjemný zlozvyk, občas môže signalizovať niečo vážnejšie. Chrápanie môže znamenať, že trpíte obštrukčným spánkovým apnoe. Je to porucha, ktorá spôsobuje abnormálne dýchanie počas spánku, a ak sa nelieči, môže viesť k množstvu zdravotných problémov. Pretože spánkové apnoe ovplyvňuje zásobovanie tela kyslíkom, zvyšuje riziko kardiovaskulárnych problémov, ako je vysoký krvný tlak, srdcový infarkt, srdcové choroby (konkrétne fibrilácia predsiení) a mŕtvica.

6. Ste samotársky typ

Izolácia a osamelosť môžu mať veľký vplyv na zdravie srdca. Ľudia, ktorí nie sú spoločenskí, majú tendenciu mať vyššiu mieru úzkosti a depresie, čo často vedie k nezdravému správaniu, ako je nadmerný spánok, fajčenie, zlá strava a nedostatok pohybu. Už vieme, že tieto návyky môžu narušiť zdravie vášho srdca. Ľudia bez sociálnych vzťahov majú výrazne zvýšené riziko mŕtvice a koronárnej choroby srdca. Zostaňte v spojení so svojou rodinou a priateľmi. Sociálny život vám zdvihne náladu, pomôže zvládnuť ťažké časy a udržať aj srdce zdravé.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok