Faktory, ktoré ovplyvňujú výsledky krvného tlaku a prečo si ho merať na nohe?

TA3/bd
18.2.2022 09:00

Hodnoty krvného tlaku sú rutinnou súčasťou návštev lekára a pravdepodobne poznáte najbežnejšiu metódu čítania: rozťahovaciu a sťahovaciu manžetu omotanú okolo vašej ruky. Ale! Krvný tlak sa líši podľa lokality jeho merania. Prečo preferovať jedno miesto pred druhým?

Faktory, ktoré ovplyvňujú výsledky krvného tlaku a prečo si ho merať na nohe?
FreePik

Rozdiely podľa lokality

Hodnoty krvného tlaku sa generujú ako dve čísla: systolické (horné) číslo a diastolické (dolné) číslo. Systolický tlak sa vzťahuje na maximálny tlak, ktorý srdce vyvíja počas úderov, zatiaľ čo diastolický sa vzťahuje na arteriálny tlak medzi údermi. Horná hodnota pod 120 spojená so spodnou hodnotou pod 80 sa považuje za "normálnu". Ale keď sa horné číslo dostane nad 120 alebo sa spodné dostane na 80, je to znak potenciálneho problému.

krvny tlak FreePik

Vždy je dôležité zabezpečiť, aby merania krvného tlaku boli presné. Existuje však veľa faktorov, ktoré môžu ovplyvniť výsledky, a miesto čítania je jedným z nich. Čítanie na zápästí prináša menej spoľahlivé výsledky ako čítanie z ramena.

Štúdie tiež ukázali, že existujú rozdiely v krvnom tlaku horných a dolných končatín. V apríli 2019 Journal of Hypertension publikoval prehľad 44 predchádzajúcich vyšetrovaní, ktoré identifikovali veľké rozdiely medzi údajmi na paži a na členkoch.

noha FreePik

Medzi zdravými ľuďmi sa v prehľade nezistil žiadny rozdiel v diastolických hodnotách (spodné číslo) na paži oproti hodnotám na členkoch nasnímaných v ľahu. Hodnoty na členkoch však viedli k systolickým výsledkom, ktoré boli o 17 bodov vyššie ako hodnoty na paži. A čo je skomplikované, u ľudí s vaskulárnym ochorením údaje na členkoch produkovali najvyššie čísla, ktoré boli asi o 33 bodov nižšie ako údaje na ramenách. 

Info: Za normálnych okolností budú hodnoty na nohách zvyčajne vyššie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok