Mať veľké srdce nie je šťastie, ale choroba. Ako sa prejavuje a čo vám hrozí?

TA3/bd
5.2.2022 14:00

Zväčšené srdce (kardiomegália) nie je choroba, ale skôr príznak iného stavu. Termín sa týka zväčšeného srdca pozorovaného pri akomkoľvek zobrazovacom teste, vrátane röntgenového vyšetrenia hrudníka. Ďalšie testy sú potom potrebné na diagnostiku stavu, ktorý zväčšenie srdca spôsobuje.

Mať veľké srdce nie je šťastie, ale choroba. Ako sa prejavuje a čo vám hrozí?
FreePik

Zväčšené srdce môže byť výsledkom krátkodobého stresu ako je tehotenstvo, alebo zdravotného stavu, ako je oslabenie srdcového svalu, ochorenie koronárnych artérií, problémy so srdcovými chlopňami alebo abnormálny srdcový rytmus. Určité stavy môžu spôsobiť zhrubnutie srdcového svalu alebo rozšírenie jednej zo srdcových komôr, čím sa srdce zväčší. V závislosti od problému môže byť zväčšené srdce dočasné alebo trvalé.

Symptómy

U niektorých ľudí zväčšené srdce nespôsobuje žiadne známky alebo príznaky. Iní môžu mať tieto symptómy:

  • Dýchavičnosť
  • Abnormálny srdcový rytmus (arytmia)
  • Opuch (edém)

Info: Zväčšené srdce sa ľahšie lieči, keď sa zistí včas, preto sa poraďte so svojím lekárom, ak máte obavy.

srdce FreePik

Rýchlu zdravotnú pomoc zavolajte v prípade, ak máte niektorý z príznakov, čo môže znamenať, že máte srdcový infarkt:

  • Bolesť v hrudi
  • Nepohodlie v iných oblastiach hornej časti tela, vrátane jednej alebo oboch rúk, chrbta, krku, čeľuste alebo žalúdka
  • Ťažká dýchavičnosť
  • Mdloby

Príčiny

Zväčšené srdce môže byť spôsobené zdravotnými stavmi, ktoré spôsobujú, že vaše srdce musí pumpovať krv do tela silnejšie ako zvyčajne, alebo ktoré poškodzujú srdcový sval. Niekedy sa srdce z neznámych príčin zväčší a zoslabne. Ochoreniu hovoríme idiopatická kardiomegália.

Vrodené ochorenie srdca, poškodenie v dôsledku srdcového infarktu alebo abnormálny srdcový tep (arytmia) môžu tiež spôsobiť zväčšenie srdca. Ďalšími príčinami, ktoré sú spojené so zväčšeným srdcom sú:

krvny tlak FreePik

  • Vysoký krvný tlak. Vaše srdce možno bude musieť pumpovať silnejšie, aby dopravilo krv do zvyšku tela, čím sa zväčší a zhrubne sval. Vysoký krvný tlak môže spôsobiť zväčšenie ľavej komory, čo môže spôsobiť oslabenie srdcového svalu. Môže tiež zväčšiť horné komory vášho srdca.
  • Ochorenie srdcových chlopní. Štyri chlopne vo vašom srdci udržujú prietok krvi správnym smerom. Ak sú poškodené reumatoidnou horúčkou, infekciami, fibriláciou predsiení, poruchou spojivového tkaniva, niektorými liekmi alebo radiačnou liečbou rakoviny, aj vtedy sa srdce môže zväčšiť.
  • Tekutina okolo srdca (perikardiálny výpotok). Nahromadenie tekutiny vo vaku, ktorý obsahuje vaše srdce, môže spôsobiť, že sa na röntgenovom snímku hrudníka zväčší.
  • Zablokované tepny vo vašom srdci (ochorenie koronárnych tepien). Pri tomto stave tukový plak vo vašich srdcových tepnách bráni prietoku krvi vašimi srdcovými cievami, čo môže viesť k infarktu. Keď odumrie časť srdcového svalu, vaše srdce musí silnejšie pumpovať, aby dostalo dostatok krvi do zvyšku vášho tela, čo spôsobí jeho zväčšenie.

srdce FreePik

  • Nízky počet červených krviniek (anémia). Anémia je stav, pri ktorom nie je dostatok zdravých červených krviniek na prenos dostatočného množstva kyslíka do vašich tkanív. Neliečená chronická anémia môže viesť k rýchlemu alebo nepravidelnému srdcovému tepu. Vaše srdce musí pumpovať viac krvi, aby nahradilo nedostatok kyslíka v krvi.
  • Poruchy štítnej žľazy. Nedostatočná činnosť štítnej žľazy (hypotyreóza) aj nadmerná činnosť štítnej žľazy (hypertyreóza) môžu viesť k problémom so srdcom, vrátane zväčšeného srdca.
  • Nadmerné množstvo železa v tele (hemochromatóza). Hemochromatóza je porucha, pri ktorej vaše telo nemetabolizuje správne železo, čo spôsobuje jeho hromadenie v rôznych orgánoch vrátane srdca. To môže spôsobiť zväčšenie ľavej komory v dôsledku oslabenia srdcového svalu.
  • Zriedkavé ochorenia, ktoré môžu postihnúť vaše srdce, ako je amyloidóza. Amyloidóza je stav, pri ktorom abnormálne proteíny cirkulujú v krvi a môžu sa ukladať v srdci, čo narúša funkciu vášho srdca a spôsobuje jeho zväčšenie.

srdce FreePik

Komplikácie zväčšeného srdca môžu zahŕňať:

Zástava srdca. Zväčšená ľavá komora, jeden z najzávažnejších typov zväčšeného srdca, zvyšuje riziko srdcového zlyhania. Pri srdcovom zlyhaní váš srdcový sval oslabuje a komory sa natiahnu (dilatujú) do tej miery, že srdce nedokáže efektívne pumpovať krv do celého tela.

Krvné zrazeniny. Zväčšené srdce môže spôsobiť, že budete náchylnejší na tvorbu krvných zrazenín vo výstelke srdca. Ak sa zrazeniny dostanú do vášho krvného obehu, môžu zablokovať prietok krvi do životne dôležitých orgánov, dokonca spôsobiť srdcový infarkt alebo mŕtvicu. Zrazeniny, ktoré sa vyvinú na pravej strane vášho srdca, sa môžu dostať do pľúc, čo je nebezpečný stav nazývaný pľúcna embólia.

Srdcový šelest. U ľudí, ktorých srdce je zväčšené, sa dve zo štyroch srdcových chlopní – mitrálna a trikuspidálna chlopňa – nemusia správne uzavrieť, pretože sa rozšíria, čo vedie k spätnému toku krvi. Tento tok vytvára zvuky nazývané srdcové šelesty. Hoci to nie je nevyhnutne škodlivé, srdcový šelest by mal sledovať váš lekár.

Zástava srdca a náhla smrť. Niekedy môže zväčšené srdce viesť k poruchám srdcového rytmu. Srdcové rytmy, ktoré sú príliš pomalé na pohyb krvi alebo príliš rýchle na to, aby umožnili srdcu správne biť, môžu viesť k mdlobám alebo v niektorých prípadoch k zástave srdca alebo náhlej smrti.

srdce FreePik

Prevencia

Povedzte svojmu lekárovi, ak máte v rodinnej anamnéze stavy, ktoré môžu spôsobiť zväčšenie srdca, ako je kardiomyopatia. Ak sa kardiomyopatia alebo iné srdcové ochorenia diagnostikujú včas, liečba môže zabrániť zhoršeniu ochorenia.

Kontrola rizikových faktorov pre ochorenie koronárnych artérií – fajčenie, vysoký krvný tlak, vysoký cholesterol a cukrovka – pomáha znižovať riziko zväčšeného srdca a srdcového zlyhania znížením rizika srdcového infarktu.

Môžete pomôcť znížiť riziko rozvoja srdcového zlyhania zdravým stravovaním a obmedzením alkoholu. Kontrola vysokého krvného tlaku pomocou diéty, cvičenia a prípadne liekov tiež zabraňuje mnohým ľuďom so zväčšeným srdcom v rozvoji srdcového zlyhania.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok