Konzumujte mlieko radšej teplé, ponúka viac zdravotných výhod

TA3/bd
5.3.2022 14:00

Či už pijete mlieko teplé alebo studené, prijmete kalórie bohaté na živiny. Odstredené alebo odtučnené mlieko, obsahuje menej kalórií na porciu, čo z neho robí diétnu potravinu. Tieto kalórie pochádzajú zo zmesi zdravých bielkovín a uhľohydrátov.

Konzumujte mlieko radšej teplé, ponúka viac zdravotných výhod
FreePik

Každá šálka teplého mlieka obsahuje asi 12 gramov prírodného cukru, ktorý poháňa vaše svaly a mozog, plus 8 gramov kompletného proteínu, ktorý obsahuje všetky aminokyseliny, ktoré potrebujete na obnovu buniek a rast tkaniva. 

Kompletné bielkoviny sú obzvlášť dôležité na udržanie kondície a zdravia. Vyživuje vaše svalové tkanivá, udržuje váš imunitný systém silný a dokonca pomáha vytvárať základné hormóny. Ak si vyberiete teplé mlieko, ktoré má v sebe trochu tuku, napríklad 2-percentné mlieko s 5 gramami tuku na šálku, získate tiež energetickú dávku.

mlieko FreePik

Zdravotné výhody pre vaše kosti

Teplé mlieko, rovnako ako mlieko podávané studené, je skvelé pre zdravie vašich kostí. Vaše telo môže použiť aminokyseliny v mlieku na tvorbu bielkovín, ako je kolagén, ktoré prispievajú k štruktúre kostí a zabraňujú krehkosti, ktorá by inak mohla zvýšiť riziko zlomeniny kostí.

Každá šálka odtučneného teplého mlieka obsahuje aj 30 percent odporúčanej dennej dávky vápnika. Vaše telo potrebuje vápnik spolu s fosforom a horčíkom, dva ďalšie minerály nachádzajúce sa v teplom mlieku, na výrobu hydroxyapatitu, minerálu, ktorý tvorí vaše kostné tkanivo. Hydroxyapatit udržuje vaše kosti tvrdé a husté, takže sú odolnejšie voči zlomeninám. Väčšina komerčných značiek mlieka je tiež obohatená o vitamín D, ktorý prispieva k zdraviu kostí tým, že vám pomáha vstrebávať a využívať vápnik.

mlieko FreePik

Ďalšie potenciálne zdravotné prínosy

Pohár teplého mlieka pred spaním alebo kedykoľvek počas dňa ponúka aj ďalšie výhody. Mlieko je skvelým zdrojom vitamínu B12 a každá šálka dodáva približne jednu pätinu vašej odporúčanej dennej dávky. Zvýšenie príjmu B12 je dôležité pre pocit nabitia energiou; B12 vám pomáha vytvárať zdravé červené krvinky, takže vaše tkanivá majú čerstvý prísun kyslíka, ktorý potrebujú pre vaše každodenné aktivity. Vitamín B12 je tiež dobrý pre zdravie nervov a mnohé vitamíny B-komplexu v mlieku, vrátane riboflavínu a vitamínu B5, spolupracujú pri podpore vášho metabolizmu.

mlieko FreePik

Okoreňte svoje teplé mlieko

Pridanie výživných prísad do teplého mlieka môže zvýšiť zdravotné prínosy, ako aj chuť. Vmiešajte štipku zázvoru a škorice do mlieka, keď sa zohrieva na „perníkové“ mlieko. Obe koreniny sú nabité antioxidantmi a môžu dokonca pomôcť znížiť váš cholesterol. Urobte si „zlaté mlieko“ pridaním sušenej alebo čerstvej kurkumy s malým množstvom medu pre sladkú chuť. 

Rovnako ako škorica a zázvor, aj kurkuma obsahuje prospešné antioxidanty. Pomáha tiež zmierniť zápal, pretože nadmerný zápal je spojený s obezitou a srdcovými chorobami. Ak nie ste citliví na kofeín, skúste namáčať čierny alebo chai čaj do teplého mlieka, aby ste získali čaj latte bez cukru. Počítajte s teplým mliekom aj ako pomôckou pri spánku. Obsahuje niektoré zlúčeniny podporujúce spánok, ako je melatonín a tryptofán. Navyše, konzumácia teplého mlieka vás môže pred spánkom uvoľniť.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok