Cukor a mlieko nie sú vhodné pre všetkých. Kedy ich obmedziť na minimum, aby ste nezomreli?

TA3/bd
13.2.2022 18:00

Pacientom s rakovinou môže prospieť vyhýbanie sa cukru a iným uhľohydrátom. Na rozdiel od normálnych buniek môžu rakovinové bunky využívať ako zdroj energie iba glukózu, hlavnú zložku sacharidov.

Cukor a mlieko nie sú vhodné pre všetkých. Kedy ich obmedziť na minimum, aby ste nezomreli?
FreePik

Obmedzením sacharidov môžete sťažiť rast rakovinových buniek. Na druhej strane, vysoký obsah estrogénu vo väčšine kravského mlieka môže byť pre pacientky s rakovinou prsníka podnetom, aby pili iba organické mlieko.

Rakovina a sacharidy

Glukóza je preferovaným palivom buniek. Premena na energiu je menej nákladná ako iné živiny. Keď je glukóza obmedzená, normálne bunky v tele môžu metabolizovať mastné kyseliny, ketolátky, vedľajší produkt metabolizmu tukov, a aminokyseliny, stavebné kamene bielkovín. Rakovinové bunky sú metabolicky odlišné. Väčšina z nich nemá enzýmy potrebné na metabolizmus tukov alebo bielkovín. Takže závisia od glukózy. To znamená, že ak obmedzíte sacharidy, hlavný zdroj glukózy, môžete sťažiť delenie rakovinových buniek. Bez glukózy môžu zomrieť hladom.

mlieko FreePik

Klinické štúdie

Ketogénna diéta je diéta s nízkym obsahom sacharidov, s dostatočným množstvom bielkovín a vysokým obsahom tukov, ktorá sa pôvodne používala na liečbu epilepsie u detí. Nízky obsah uhľohydrátov v strave ju však robí vhodným ako spojivo pri liečbe rakoviny. Všetci pacienti s rakovinou, ktorí sa dostali do konca štúdie v nemocnici Wurzburg, mali pozitívne výsledky. U väčšiny pacientov nádory prestali rásť na konci štúdie.

mlieko FreePik

Výskum mlieka a rakoviny

Podľa štúdie uverejnenej v októbri 2004 v časopise The New England Journal of Medicine existuje súvislosť medzi výškou a rakovinou prsníka. Zdá sa, že mlieko v detstve môže prispieť k väčšej výške, ale môže tiež zvýšiť riziko rakoviny prsníka. 

Estrogény a rakovina prsníka

Hoci mlieko nie je onkológmi zakázaná potravina, ak máte rakovinu, mlieka z obchodu by ste sa mohli trochu obávať. Masoví producenti mlieka totiž udržiavajú kravy gravidné po väčšinu roka, aby zabezpečili vysokú produkciu mlieka. Veľké množstvo estrogénu z gravidných kráv prechádza do mlieka. Keďže existuje súvislosť medzi vysokou hladinou estrogénu a rakovinou prsníka, pacientky s rakovinou prsníka by sa mali vyhnúť masovo vyrábanému mlieku. Organické mlieko môže obsahovať menej estrogénu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok