Dlhšie lúhovanie čaju je zdravšie. Takýto čaj chráni pred rakovinou aj Parkinsonovou chorobou

TA3/bd
4.3.2022 10:00

Lúhovanie dodáva čajovým lístkom viac živín a chuti. Nadmerne dlhé lúhovanie má za následok horký čaj. Dá sa tomu vyhnúť použitím správnej teploty varenia čaju. Ako je to však s ostatnými vedľajšími účinkami?

Dlhšie lúhovanie čaju je zdravšie. Takýto čaj chráni pred rakovinou aj Parkinsonovou chorobou
FreePik

Boj proti rakovine

Príliš dlhé lúhovanie čaju mu dodáva viac antioxidačných vlastností. Tieto antioxidanty boli skúmané v súvislosti s prevenciou rakoviny. Výskum ukázal, že konzumenti zeleného čaju si takýmto manévrom znížili riziko rakoviny prsníka, žalúdka a kože.

Mentálna bdelosť

Väčšina čajov obsahuje kofeín. Čím dlhšie však čajové lístky lúhujete, tým viac kofeínu sa do tekutiny dostane. Kofeín je horký a môže byť dôvodom, prečo to ľudia s pitím horkého čaju nepreháňajú. Ak zvolíte kratší čas lúhovania, bohužiaľ prídete o výhody kofeínu. Vieme, že kofeín preukázateľne zvyšuje duševnú bdelosť. To môže viesť k zlepšeniu koncentrácie a sústredenia.

caj FreePik

Prevencia Parkinsonovej choroby

Konzumácia čaju má údajne aj ochranný účinok proti Parkinsonovej chorobe. Parkinsonova choroba je neurologická porucha charakterizovaná chvením končatín, pomalými pohybmi a zlou koordináciou. Výskum priamo spája vyššie hladiny kofeínu v lúhovanom čaji so zvýšeným preventívnym účinkom. Opäť to ukazuje, že nadmerné máčanie čajového vrecka môže byť výhodnejšie ako to štandardné.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok