Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Vedci vypestovali miniatúrne mozgy s Parkinsonovou chorobou

Vedci vypestovali miniatúrne mozgy s Parkinsonovou chorobou
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
13. 9. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Aby mohli vedci rozlúštiť zložitú hádanku, ktorou sú naše vlastné mozgy, pestujú v laboratóriu miniatúrne verzie mozgov. Tím v Singapure teraz urobil zásadný prielom v tom, že po prvý raz vypestoval mini-mozgy s patologickými znakmi Parkinsonovej choroby. To by mohlo potenciálne pripraviť cestu k lepšej liečbe.

Väčšina predchádzajúceho výskumu Parkinsonovej choroby bola vykonaná na myších modeloch, no niektoré z najcharakteristickejších patologických znakov Parkinsonovej choroby sa v skutočnosti neobjavujú u myší.

To vedie k neúplnému obrazu progresu ochorenia alebo experimentálnej liečby, pretože sa neukazuje progresívna a selektívna strata neurónov, ktoré produkujú neurotransmiter dopamín, hlavný znak Parkinsonovej choroby. Ďalším obmedzením je, že experimentálne myšie modely s Parkinsonovou chorobou nevyvíjajú charakteristické zhluky bielkovín nazývaných ako Lewyho telieska. Tie sa často vyskytujú v mozgových bunkách ľudí s Parkinsonovou chorobou a typom progresívnej demencie známej ako demencia s Lewyho telieskami.

V posledných rokoch preto vedci vyvinuli presnejšie modely, ktoré sú známe ako mozgové organoidy. Tieto hrudky mozgového tkaniva, ktoré sú veľké asi ako hrášok, sa pestujú z ľudských kmeňových buniek v médiu, ktoré sa veľmi podobá médiu, v ktorom sa mozog normálne vyvíja. Navádzaním buniek sa vytvára miniatúrny 3D zhluk neurónov a ďalších buniek, ktoré sa podobajú skutočnému mozgu. Vedci použili tieto mozgové organoidy na štúdium vývoja, chorôb a liekov.

Drobné laboratórne pestované mini-mozgy boli teraz indukované, aby vykazovali patologické znaky Parkinsonovej choroby.

Na vytvorenie mozgových organoidov, ktoré vykazovali známky Parkinsonovej choroby, vedci upravili DNA kmeňových buniek tak, aby im poskytli genetické rizikové faktory súvisiace s touto chorobou. Výsledné „mini-mozgy“ potom vykazovali známky progresívnej straty neurónov produkujúcich dopamín, ako aj Lewyho telieska.

Vedci tvrdia, že tieto experimenty sú prvými, ktoré vytvorili charakteristické črty Parkinsonovej choroby, ktoré vidíme len u ľudských pacientov. Novo vytvorený model príslušnej patológie by tak mohol vedcom umožniť sledovať, ako sa choroba vyvíja a ako by sa dala spomaliť alebo dokonca zastaviť. Tím už začal používať tieto mini-mozgy na štúdium toho, ako sa tieto Lewyho telieska formujú, a testujú lieky, ktoré by mohli zastaviť progresiu ochorenia.

Výskum bol publikovaný v magazíne Annals of Neurology.