Rýchla srdcová frekvencia a rakovina, čo ich spája a kedy sa už obávať ?

TA3/bd
10.2.2022 09:00

Ak ste pacient s rakovinou alebo ste prekonali rakovinu, obáva sa zvýšeného srdcového tepu?

Rýchla srdcová frekvencia a rakovina, čo ich spája a kedy sa už obávať ?
FreePik

Rakovina a srdcová frekvencia

To, čo sa považuje za rýchly srdcový tep, závisí od faktorov, ako je váš vek a fyzický stav. Vo všeobecnosti je vaša srdcová frekvencia v pokoji, keď sedíte a nie ste chorí a mala by byť medzi 60 a 100 údermi za minútu. Ak ste pacient s rakovinou alebo ste prekonali rakovinu môže vaša srdcová frekvencia v pokoji prekračovať normálny rozsah (tachykardia). Čo môže byť príčinou?

Najčastejší dôvod, prečo má niekto zvýšený srdcový tep, nemusí nevyhnutne súvisieť s rakovinou alebo jej liečbou. Vo väčšine prípadov ide o každodenné veci. Horúčka môže spôsobiť zvýšený srdcový rytmus, dehydratácia, poruchy štítnej žľazy a aj určité lieky. Akonáhle sa príčina vyrieši – vaša srdcová frekvencia sa pravdepodobne vráti do normálu.

srdce FreePik

Je potrebné poznamenať dve dôležité veci. Jednou z nich je, ako dlho trvá zvýšená srdcová frekvencia. Ak je pretrvávajúca, či má aj príznaky. Ďalším faktorom sú samotné príznaky. Ak sa symptómy týkajú srdcových problémov, ako dýchavičnosť, bolesť na hrudníku, závraty, epizódy mdloby, treba bral vážnejšie než len izolovaný zvýšený srdcový tep.

Chemoterapia a vysoká srdcová frekvencia

Otázkou je, či liečba rakoviny, ako je chemoterapia, radiačná terapia, môže spôsobiť rýchly pulz. Existujú však niektoré druhy liečby ktoré, môžu poškodiť srdce, ale iba také, ktoré už predtým nefungovalo správne. 

srdce FreePik

To, či máte zvýšené riziko, závisí od mnohých faktorov vrátane:

  • Dávka, ktorú ste dostali.
  • Koľko z týchto typov liečby ste absolvovali
  • Či už máte iné kardiovaskulárne rizikové faktory ako vek, fajčenie, vysoký krvný tlak, cukrovku alebo vysoký cholesterol.

Je dôležité, aby ľudia, ktorí prežili rakovinu, chápali jej potenciálny vplyv na srdce. 

Témy: rakovina pacient
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok