ONLINE: Rusko a Ukrajina sa dohodli na humanitárnych koridoroch. Hovorili aj o dočasnom prímerí

TA3 TASR ČTK
3.3.2022 07:08

Boje medzi Ruskom a Ukrajinou pokračujú už týždeň. Počet ľudí, ktorí ušli z Ukrajiny pred vojnou, dosiahol milión. V Rusku zadržali ďalších ľudí na protivojnových protestoch. Začali sa rokovania medzi Ukrajinou a Ruskom. Udalosti sme s vami sledovali online.

23:59 Dnešný ONLINE prenos mapujúci situáciu na Ukrajine sa končí. Aktuálne informácie vám prinesieme opäť v piatok.

23:51 Nariadenie o dočasnej ochrane utečencov z Ukrajiny by mali schváliť aj USA. Iformuje o tom CNN, ktorá sa odvoláva na tri zdroje.

23:30 Podľa miestnych obyvateľov je Izyum, charkovský región pod ostreľovaním. Prišli aj o mobilnú komunikáciu.

23:19 Kyjevská železničná stanica v týchto dňoch.

23:15 Ministerstvo obrany pošle na Ukrajinu ďalšie zbrane alebo muníciu za 17 miliónov Kč. Dostala ich darom od českých zbrojárskych firiem. Dar schválila vláda.

22:56 Starosta Energodaru hlási, že konvoj ruskej vojenskej techniky vyrazil smerom k jadrovej elektrárni Záporožie. V meste sa ozývajú hlasné výstrely.

22:40 Putin nedokáže zabiť našu dušu, tvrdí Petro Porošenko. Bývalý ukrajinský prezident v rozhovore pre BBC vyzval Ukrajincov, aby sa nikdy nevzdali. "Celý národ poráža Putina," dodal.

22:34 Vlna pomoci a solidarity s Ukrajinou je bezprecedentná. Iniciatívy sa chopili najmä samosprávy, obce, mestá a župy. Veľa práce majú najmä na východe Slovenska, pribúda jej však aj v Banskobystrickom kraji. Čo všetko môžu utečencom poskytnúť?

22:21 Ľuďom, ktorí budú chcieť bojovať za Ukrajinu, bude abolíciou garantovaná beztrestnosť. Vyhlásil to český premiér Petr Fiala na brífingu po štvrtkovom rokovaní s prezidentom ČR Milošom Zemanom.

21:48 Z Ukrajiny ušlo už milión ľudí. Brusel predpokladá, že vojna môže z krajiny vyhnať až 4 milióny Ukrajincov.

21:47 Pentagón zriadil novú horúcu linku s ruským ministerstvom obrany, aby zabránil "nesprávnym odhadom, vojenským incidentom a eskalácii" počas postupujúcej ruskej invázie na Ukrajinu, informovala vo štvrtok agentúra Reuters s odvolaním sa na nemenovaného predstaviteľa USA.

21:36 Poľské ministerstvo zahraničia odporučilo Poliakom, aby kvôli situácii na Ukrajine opustili Rusko a Bielorusko. Varšava už v sobotu odporučila obyvateľom krajiny, aby do týchto dvoch krajín teraz necestovali.

21:21 Šéf ruskej zahraničnej tajnej služby Sergej Naryškin vo štvrtok uviedol, že je nesprávne hovoriť o novej studenej vojne medzi Ruskom a Západom, pretože situácia je už "horúca".

20:52 Západ by mal prestať od Ruska kupovať ropu a zemný plyn. V rozhovore pre BBC to povedal šéf najväčšej ukrajinskej energetickej firmy Naftogas Jurij Vitrenko.

20:50 Británia po vzore USA uvalila na Rusko ďalšie sankcie. Týkajú sa oligarchov Usmanova a Šuvalova, ktorí majú blízko k Putinovi.

20:39 Krajiny OBSE chcú zriadiť misiu na zisťovanie vojnových zločinov na Ukrajine. Mechanizmus na zriadenie takejto misie podľa Veľkej Británie spúšťa 45 z 57 členských štátov Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe.

20:36 Ministerstvá obrany USA a Ruska medzi sebou zriadili horúcu linku. Má pomôcť zabrániť prípadným vojenským incidentom a eskalácii v regióne, kde už dlhšie ako týždeň trvá ruská invázia na Ukrajine. Agentúre Reuters to dnes pod podmienkou anonymity povedal vysokopostavený zástupca Pentagonu.

20:21 Tretie kolo mierových rokovaní by sa malo konať začiatkom budúceho týždňa. Uviedol to poradca ukrajinskej prezidentskej kancelárie.

20:13 Na Ukrajine zabili generálmajora ruskej armády. O život prišiel Andrej Suchoveckij, ktorý velil 7. výsadkovej divízii. Jeho smrť potvrdila aj miestna dôstojnícka organizácia v Krasnodarskom kraji na juhu Ruska. Zabitý bol začiatkom tohto týždňa.

20:07 Spojené štáty oznámili nový balík sankcií. Je zameraný na niekoľko ruských oligarchov a Putinovo okolie vrátane hovorcu Kremľa Peskova.

20:04 Českí občania budú môcť beztrestne narukovať do ukrajinských jednotiek. Po rokovaní s prezidentom Zemanom to oznámil premiér Petr Fiala.

19:40 Bieloruskí vojaci dostali rozkaz prekročiť hranicu a vojsť na územie Ukrajiny, uviedla vo štvrtok ukrajinská armáda, ktorá je o tom presvedčená.

19:28 Rusko vypracovalo plán na verejné popravy ľudí na Ukrajine, keď už ruskí vojaci dobyjú mestá. Chce tak zlomiť odpor obyvateľstva. Vo štvrtok o tom informovala americká tlačová agentúra Bloomberg, ktorú citoval britský denník Guardian.

19:25 Počet civilistov zabitých pri invázii Ruska na Ukrajine stúpol na 249. Zranenia utrpelo ďalších 533 ľudí. Je to nárast oproti stredajším údajom, keď bolo hlásených 227 mŕtvych a 525 ranených, píše britská stanica Sky News.

19:18 Ukrajinským utečencom Slovensko pomáha ako môže, a to nie len na našej strane hranice. Do Užhorodu cez Vyšné Nemecké odišiel humanitárny konvoj s 50-timi tonami pomoci.

18:49 Rusko a Ukrajina sa dohodli na humanitárnych koridoroch na odchod ľudí a možnom dočasnom prímerí, povedal dnes ruský vyjednávač Medinskij.

18:35 Spojené štáty sa domnievajú, že v Chersone ďalej pokračujú boje a nechcú preto zatiaľ juhovýchodné mesto vyhlásiť za dobyté Rusmi, povedal dnes novinárom nemenovaný činiteľ Pentagonu.

18:26 Putin dnes oznámil, že "špeciálna vojenská operácia" na Ukrajine postupuje presne podľa plánu. Ruských vojakov pôsobiacich v susednej krajine označil za hrdinov. Vo vystúpení prenášanom televíziou tiež Putin vzniesol niekoľko obvinení voči ukrajinským silám, dôkazy pre svoje tvrdenia neponúkol.

18:24 Slovensko daruje Ukrajine ďalší vojenský materiál v hodnote 6,27 milióna eur, krajina povolí prelety strojov členských krajín NATO, rozhodla vláda.

18:16 Najmenej 33 ľudí zahynulo pri ruskom nálete, ktorý vo štvrtok zasiahol obytnú oblasť v meste Černihiv s 280 000 obyvateľmi na severe Ukrajiny. Oznámili to ukrajinské pohotovostné služby, na ktoré sa odvolala tlačová agentúra AP.

18:15 Ukrajina potrebuje podporu NATO. Ak nemôže zariadiť nad zemou bezletovú zónu, malo by nám dať lietadlá, povedal ukrajinský prezident Zelenskyj.

18:11 Rusi a Ukrajinci sú "jeden národ", vyhlásil vo štvrtok v televíznom prejave ruský prezident Vladimir Putin.

18:09 Slovenská republika daruje na pomoc Ukrajine vojenský materiál, vláda rozhodla o uvoľnení finančných prostriedkov na tento účel vo výške 6,27 milióna eur. Vyplýva to z uznesenia, ktoré kabinet prijal na svojom štvrtkovom rokovaní.

18:06 Putin podľa ruskej agentúry TASS obvinil ukrajinské sily, že používajú vlastné civilné obyvateľstvo ako živé štíty.

18:05 Kyjevská protivzdušná obrana zostrelila ruskú riadenú strelu nad mestom.

17:58 Ruské sily vystupňovali snahu o obsadenie jadrovej elektrárne pri meste Enerhodar na juhovýchode Ukrajiny, uviedli dnes ukrajinské úrady. Snažia sa prelomiť barikádu, ktorú pred tamojšou elektrárňou postavili miestni obyvatelia a sily teritoriálnej obrany, uviedol poradca ukrajinského ministerstva vnútra Anton Heraščenko.

17:52 Od vypuknutia vojnového konfliktu na Ukrajine (24. 2.) do štvrtkových 6.00 h vstúpilo na územie Slovenska z Ukrajiny 79 059 cudzích štátnych príslušníkov. O dočasné útočisko požiadalo 767 ľudí a o azyl z Ukrajiny 126 osôb.

17:48 Ruský futbalový zväz sa odvolá proti vylúčeniu ruských klubov a reprezentácií zo súťaží FIFA a UEFA na Medzinárodnú športovú arbitráž v Lausanne.

17:36 Za týždeň invázie Ukrajinu opustilo už milión ľudí. Uviedol to Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov. Najviac utečencov mieri do Poľska, podľa poľskej pohraničnej stráže ich tam doteraz dorazilo vyše 575-tisíc.

17:35 Rusko odpálilo na Ukrajinu už 480 rakiet. Oznámil to predstaviteľ amerického ministerstva obrany.

17:33 USA a ich spojenci sa snažia o ekonomickú a informačnú blokádu Ruska, pretože nemajú odvahu sa mu otvorene a čestne postaviť vojenským a politickým spôsobom, uviedol dnes podľa ruskej tlačovej agentúry TASS šéf ruskej civilnej rozviedky SVR Sergej Naryškin.

17:28 Bezodkladná zdravotná starostlivosť bude poskytnutá každému utečencovi z Ukrajiny bez ohľadu na jeho aktuálny status. Vo štvrtok to deklaroval minister zdravotníctva SR Vladimír Lengvarský.

17:21 Rusko odmietlo účasť na cvičení NATO v Nórsku ako pozorovateľ.

17:12 Ruský ropný gigant Lukoil vyzval na ukončenie vojny na Ukrajine. Stal sa tak prvým veľkým ruským podnikom, ktorý sa postavil proti invázii.

17:08 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo štvrtok vyzval Západ, aby zvýšil vojenskú pomoc Ukrajine. Dodal, že inak bude Rusko postupovať do zvyšku Európy.

16:59 Globálne sankcie voči Rusku za jeho inváziu na Ukrajinu majú negatívne dopady na ruskú ekonomiku aj finančné trhy. EÚ ale tiež zmrazila majetok a zakázala cestovanie niektorým bohatým Rusom. Hodnota majetku najbohatších ľudí z Ruska sa tak od napadnutia Ukrajiny rýchlo zmenšuje.

16:48 Štáty EÚ sa zhodli na mimoriadnej ochrane pre utečencov z Ukrajiny, povedal Vít Rakušan. Najmenej rok budú mať prístup k práci či sociálnej podpore.

16:43 Gruzínsko, Moldavsko a ani Ukrajina sa v súčasnosti nepovažujú za kandidátov alebo potenciálnych kandidátov na členstvo v EÚ, spolu s Ukrajinou však boli najaktívnejšími partnermi Únie v rámci programu Východné partnerstvo, kam ešte patria Arménsko a Azerbajdžan.

16:38 Kanada odoberie Rusku a Bielorusku doložku najvyšších výhod, uvalí na ich tovar 35-percentné clo. Na Ukrajinu tiež pošle ďalšie zbrane.

16:29 "Zakaždým, keď ruskí klamári tvrdia, že nezhadzujú bomby na ukrajinské mestá, ukážte túto fotografiu obytného domu v Borodyanke v Kyjevskej oblasti. Rusi bombardovali mesto dva dni a zabili veľa civilistov. Zastavte barbarské Rusko," píše ukrajinský minister zahraničných vecí prostredníctvom platformy Twitter.

16:20 Situácia na hraničnom priechode Vyšné Nemecké je pomerne pokojná. Informoval o tom člen permanentného krízového štábu Martin Seman. Krízový štáb sa snaží každý deň zlepšovať podmienky a organizáciu.

16:09 Ruský televízny kanál Doď dočasne pozastavuje fungovanie, oznámila dnes jeho generálna riaditeľka. Predtým ruské úrady zablokovali web stanice.

16:07 "Hlavnými bodmi programu sú: Okamžité zastavenie paľby, prímerie a vytvorenie humanitárnych koridorov na evakuáciu civilistov zo zničených alebo neustále ostreľovaných miest," napísal poradca ukrajinského prezidenta Podoľak. 

16:05 Stretnutie ruskej a ukrajinskej delegácie.

15:57 Počas druhého kola rozhovorov medzi Ruskom a Ukrajinou Kyjev stále trvá minimálne na dohode o humanitárnych koridoroch.

15:51 Japonský premiér Fumio Kišida vo štvrtok oznámil, že jeho krajina uvalí sankcie na ruských oligarchov a bieloruských predstaviteľov vrátane prezidenta Alexandra Lukašenka a dôvodom je invázia Ruska na Ukrajine.

15:49 Protiruské sankcie tvrdo dopadnú na nemeckú ekonomiku, uviedol nemecký minister hospodárstva. Nemecko sa podľa neho musí zbaviť závislosti od ruského plynu.

15:48 Ruský prezident Vladimir Putin vo štvrtok počas 90-minútového telefonátu s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom povedal, že Moskva plánuje dosiahnuť svoje ciele na Ukrajine či už vojenskou, alebo diplomatickou cestou.

15:46 Ruský oligarcha Oleg Deripaska, ktorý má blízko ku Kremľu a na ktorého Západ uvalil sankcie, vyzval vo štvrtok na ukončenie vojny na Ukrajine.

15:39 EÚ pomôže Slovensku so zvládaním pomoci pre Ukrajincov. Prezidentka Zuzana Čaputová o tom informovala po štvrtkovom stretnutí s predsedníčkou Európskej komisie Ursulou von der Leyenovou v Bratislave.

15:36 Podľa experta z Univerzity obrany Rusi podcenili psychologickú prípravu vojakov či sankcie. Verí, že sankcia prinúti Putina ustúpiť od jeho zámerov.

15:29 Na železničnej stanici v Minsku sa tvoria rady. Po útoku hackerov sa lístky nedajú kúpiť online.

15:25 Rusi v panike nakupujú všetok tovar v IKEA po jej ohlásení stiahnutia sa z ruského trhu.

15:23 Ukrajinský parlament dnes schválil zákon umožňujúci skonfiškovať majetok a peniaze ruských firiem na Ukrajine. Rozhodovať má bezpečnostná rada štátu na návrh vlády. Vláda má tiež zostaviť zoznam objektov, podliehajúcich nútenej konfiškácii, uviedla stanica BBC.

15:22 Maďarsko tvrdí, že krajiny V4 odmietajú smernicu EÚ o dočasnej ochrane utečencov. Európska komisia v stredu navrhla aktivovať smernicu EÚ o dočasnej ochrane pre migrantov z Ukrajiny, čo v praxi znamená, že  utečenci dostanú povolenie na pobyt, budú mať prístup k vzdelaniu, na trh práce a k poskytovaniu lekárskej starostlivosti.

15:19 Ukrajinská delegácia pricestovala na druhé kolo rokovaní s Ruskom. Informuje The Guardian. Stretnutie sa opäť koná v Bielorusku, no tentoraz pri poľských hraniciach.

15:16 Czechoslovak Group poskytne Ukrajine prostriedky na efektívnu obranu. Skupina počíta s tým, že v prípade potreby vyčlení výrobnú kapacitu pre ČR.

15:15 Na znak solidarity s obyvateľmi Ukrajiny, smútku za obeťami ruskej invázie a vyjadrenia túžby po mieri sa vo štvrtok rozozvučali zvony v mnohých veľkých kostoloch v Európe, vrátane miest ako Paríž, Rím či Kolín nad Rýnom. 

15:11 EÚ je vraj pripravená odstrihnúť sa od ruského plynu. Vyhlásila predsedníčka EK von der Leyenová s tým, že túto vykurovaciu sezónu zvládne aj v prípade prerušenia dodávok z Ruska.

15:07 Rusko sa proti vylúčeniu jeho športovcov z nadchádzajúcej zimnej paralympiády v Pekingu odvolalo na arbitráž CAS. Oznámil to minister športu Oleg Matycin.

14:59 Títo odvážni ľudia, ochotní bojovať za naše hodnoty, patria do našej európskej rodiny, povedala von der Leyenová k žiadosti Ukrajiny o prijatie do EÚ.

14:55 Najmenej deväť mŕtvych a štyri zranené si vyžiadal ruský nálet v Černihivskej oblasti Ukrajiny, oznámiť gubernátor s odvolaním sa na záchranárov.

14:52 EÚ je pripravená zaviesť voči Moskve ďalšie sankcie, ak sa situácia na Ukrajine zhorší, existujúce Rusko výrazne ovplyvňujú, povedala von der Leyenová.

14:45 Štáty V4 zastavili komunikáciu na ruskom trhu cestovného ruchu.

14:37 Rusi zaútočili na obytné budovy v centre mesta Černihiv. Podľa Severnej teritoriálnej obrany sa v blízkom okolí nenachádza žiadna vojenská infraštruktúra, len niekoľko škôl, škôlok a nemocnice, píše The Kyiv Independent.

14:22 Moskva vraj začala plánovať inváziu na Ukrajinu pred rokom. Povedal člen Štátnej dumy Rifat Šajkhutdinov. "Pochopili sme, čo sa deje, a varovali sme ich vopred," dodal s tým, že naznačil, že inak by bolo napadnuté Rusko, píše BBC.

14:15 206. prápor protiteroristickej obrany zachránil viac ako 400 žien a detí z Irpenu, ktorý bol zničený a obkľúčený ruskými útočníkmi.

14:12 Humanitárna pomoc na Ukrajinu pôjde aj cez hraničný priechod Ubľa. Doteraz mohla smerovať len cez priechod Vyšné Nemecké. Naďalej platí, že pre potreby ukrajinských colných orgánov je potrebné, aby organizácie pripravili súpis prepravovaného tovaru, ktorý je potrebné precliť na Ukrajine.

14:09 Ruská generálneho prokuratúra hrozí za účasť na protivojnových protestoch postihom ako za účasť na činnosti extrémistickej organizácie.

14:02 Situácia v ukrajinskom hlavnom meste Kyjev je "náročná, ale pod kontrolou", povedal vo štvrtok predpoludním tamojší starosta Vitalij Kličko. Informovala o tom agentúra Reuters.

13:57 Ruskí džudisti budú mať možnosť štartovať na medzinárodných turnajoch s neutrálnym štatútom. Ich úplne vylúčenie zo športového diania označil Prezident Medzinárodnej džudistickej federácie (IJF) Marius Vizer za nespravodlivé.

13:43 Univerzity rušia spoluprácu s Ruskom. Slovenská technická univerzita v Bratislave pozastavuje spoločné aktivity s ruskými univerzitami a výskumnými ústavmi.

13:35 Ukrajinskí vojaci zabili jedného z veliteľov ruských špeciálnych jednotiek Specnaz. Má ísť o generálmajora Andreja Suchoveckého. Podľa investigatívneho webu Bellingcat to potvrdili aj sami Rusi, píše ČT24.

13:22 Ukrajinu upozornili na plánovaný atentát na prezidenta Zelenského. Urobila tak Ruská Federálna bezpečnostná služba, píšu na Twitteri hekeri Anonymous. "Teraz môžeme očakávať vnútorný boj o moc v Kremli s cieľom zvrhnúť Putinov režim. Medzitým pokračujme v útokoch,“ uviedli.

13:19 Ruskí školáci boli vo štvrtok poučení o "nevyhnutnosti špeciálnej operácie" na Ukrajine. Kremeľ uviedol, že školopovinné deti po celom Rusku mali virtuálnu lekciu o tom, "prečo je oslobodzovacia misia na Ukrajine nevyhnutnosťou". Informovali o tom televízia Sky News a spravodajský portál Newsweek. 

13:14 Švédsky nábytkársky gigant Ikea vo štvrtok oznámil, že v reakcii na vojnu na Ukrajine pozastaví svoje aktivity v Rusku a Bielorusku. Zasiahne to takmer 15-tisíc zamestnancov, 17 obchodov a tri výrobné závody. TASR o tom informuje na základe správy AFP. "Vojna už mala obrovský vplyv na ľudí. Výsledkom je aj vážne narušenie dodávateľského reťazca a obchodných podmienok. Zo všetkých týchto dôvodov sa Ikea rozhodla dočasne pozastaviť operácie v Rusku," uviedla spoločnosť vo vyhlásení pre AFP.

12:55 Európska únia vyzýva na okamžité prímerie na Ukrajine, uviedol šéf únijnej diplomacie Josep Borrell, ktorý je v súčasnej dobe na návšteve v Moldavsku.

12:45 Formula 1 kvôli vojenskému útoku na Ukrajinu ukončila zmluvu s usporiadateľmi Veľkej ceny Ruska a nemá v úmysle tam v budúcnosti organizovať ďalšie preteky.

12:39 Čína poprela správu, že požiadala Rusko, aby odložilo inváziu po olympiáde. Považuje to za "falošné správy“ a "veľmi opovrhnutiahodné“ pokusy odvrátiť pozornosť a zvaliť vinu za konflikt. Washington vraj vyprovokoval vojnu tým, že nevylúčil členstvo Ukrajiny v NATO, píše The Guardian.

12:30 Mariupoľ je obkľúčený ruskými jednotkami. Potvrdil to poradca ministerstva vnútra Anton Heraščenko. "Okupanti ho chcú zmeniť na obliehaný Leningrad," vyhlásil. Počas dvoch rokov blokády tohto mesta nacistickým Nemeckom zomrelo asi 1,5 milióna ľudí.

12:29 Putin o Ukrajine nevie nič, vyhlásil Zelenskyj. Prežili sme dve svetové vojny, tri hladomory, holokaust, Babyn Yar, veľkú čistku, výbuch v Černobyle, okupáciu Krymu a vojnu na východe nášho štátu, hovorí prezident Ukrajiny. "Toľkokrát nás chceli zničiť, ale nedokázali to," dodal.

12:27 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa vo štvrtok predpoludním opäť prihovoril svojim spoluobčanom. Vo videoprejave uviedol, že ruské ostreľovanie Ukrajiny od polnoci neustalo. 

12:25 Irpin, Ukrajina.

12:23 V stredu padol rekord v počte žiadateľov o vydanie cestovných pasov

12:19 Šéf Roskomosu Rogozin oznámil, že v reakcii na sankcie uvalené na Rusko spoločnosť prerušuje dodávku raketových motorov do Spojených štátov.

12:10 Nemecký automobilový koncern Volkswagen až do odvolania zastavuje výrobu áut v Rusku. Zdôvodnil to inváziou ruských vojsk na Ukrajinu.

12:05 Moskva je presvedčená o tom, že má v konfrontácii so Západom pravdu. Vyhlásil to vo štvrtok ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov počas tlačovej konferencie v Moskve. Lavrov obvinil Severoatlantickú alianciu (NATO), že sa snaží udržať si svoju nadvládu v Európe, Moskva však nemôže dovoliť, aby niekto podkopal jej záujmy. Šéf ruskej diplomacie obvinil západných politikov z toho, že zvažujú jadrovú vojnu voči Rusku. Informovali o tom agentúry AFP a Reuters. Televízia Sky News, ktorá tlačovú konferenciu vysielala naživo, uviedla, že Lavrov "zrejme žije v alternatívnej realite".

11:45 Podpredseda ruskej Štátnej dumy Piotr Tolstoj naznačil, že cieľom Moskvy je zmeniť vládnuci režim na Ukrajine. Uviedla to vo štvrtok belgická televízna stanica RTBF na svojej webovej stránke s odkazom na televíznu debatu zameranú  na vojnu na Ukrajine, na ktorej sa v stredu večer prostredníctvom telemostu zúčastnil aj po francúzsky hovoriaci Tolstoj. Tolstoj v jednom zo svojich živých vstupov do debaty kritizoval Belgicko, že načo dodáva zbrane do krajiny, ktorá sa "za dva až tri týždne úplne zmení"

11:42 Maďarsko podľa premiéra Orbána nebude vetovať sankcie EÚ proti Rusku, prvoradá je jednota. Zároveň ale nechce rušiť spoluprácu s Ruskom v energetike.

11:29 Výbor guvernérov Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu prijal rezolúciu odsudzujúcu ruskú inváziu na Ukrajinu. Proti boli Rusko a Čína.

11:10 Rubeľ po výraznom znížení ratingu Ruskej federácie klesá na nové minimá. K doláru stráca vyše desať percent, americká mena stojí zhruba 117,50 rubľa.

11:00 Najmenej 34 civilných obetí si za uplynulých 24 hodín vyžiadali útoky ruskej armády v Charkovskej oblasti na Ukrajine, uviedli vo štvrtok miestne pohotovostné služby. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters. 

10:57 Zelenskyj ohlásil, že na Ukrajinu dorazili prví dobrovoľníci ochotní bojovať po boku Ukrajincov. Ruských vojakov vyzval, nech sa vráti domov.

10:54 Británia vo štvrtok oznámila nové sankcie voči Rusku za inváziu na Ukrajinu. Nové opatrenia sú zamerané proti ruským spoločnostiam podnikajúcim v leteckom a vesmírnom priemysle. Tie nebudú mať po novom prístup k britským poisťovacím a zaisťovacím službám. TASR túto informáciu prevzala od agentúry AFP.

10:40 Do Účelového zariadenia Slovenskej technickej univerzity (STU) v Gabčíkove (okres Dunajská Streda) doposiaľ dorazilo desať autobusov. Zaevidovaných bolo 424 osôb. Pre potvrdil to hovorca STU Juraj Rybanský. "Väčšinu nateraz tvoria zahraniční študenti ukrajinských univerzít, početné zastúpenie majú ženy s deťmi," priblížil Rybanský.

10:35 Putinovi okupanti používajú na prepravu munície zdravotnícke vozidlá.

10:27 India odmieta tvrdenie Ruska. Nemyslí si, že Ukrajina drží skupinu jej študentov v Charkove ako rukojemníkov. Krajiny, naopak, spolupracovali, aby mohli indickí študenti odísť špeciálnymi vlakmi. Na Ukrajine sa momentálne nachádzajú tisícky indických študentov, píše The Guardian.

10:22 Rusku sa vzdušný priestor Ukrajiny nepodarilo ovládnuť. Hovorí v TA3 generál vo výslužbe Pavel Macko. Podľa neho sa im celoplošne útočiť na všetky mestá nevyplatilo, efektívne by bolo stavať blokády. "Momentálne ich stratégia vyzerá tak, že stratila tvár. Putin nemá domov čo priniesť," povedal.

10:15 Charkov, Černihiv a Mariupoľ Rusi stále nedobyli. A to aj napriek intenzívnemu ostreľovaniu, uviedlo britské ministerstvo obrany.

10:00 Do Poľska prišlo od začiatku invázie 575-tisíc ľudí. Uviedla poľská hraničná stráž. V stredu ich do krajiny prišlo 95-tisíc, píše ČT24.

9:55 Francúzska vláda odporučila vo štvrtok svojim občanom, aby odišli z Ruska, ak je to možné. Vyjadrila sa tak vzhľadom na prebiehajúcu ruskú inváziu na Ukrajine, informuje bez ďalších podrobností agentúra Reuters. Paríž zároveň vo štvrtok vyjadril obavy, že Ukrajinu ešte len čaká najhoršia fáza vojny a hrozí, že dôležité ukrajinské mestá obkľúčia ruské sily, približuje agentúra AFP.

9:43 Za posledných 24 hodín do štvrtka rána do 6.00 h vybavili na hraničných priechodoch na vstupe z Ukrajiny celkovo 12.130 osôb, z toho za štvrtok ráno 4127 osôb. Informovala o tom Polícia SR na sociálnej sieti. 

9:30 Časť vojenského pamätníka Slavín v Bratislave poškodil neznámy páchateľ modrou a žltou farbou. Natrel schody, stĺpy pamätníka, ako aj priestor pred ním. Polícia začala trestné stíhanie vo veci trestného činu poškodzovania cudzej veci. TASR o tom informoval bratislavský krajský policajný hovorca Michal Szeiff.

9:24 Sankcie Západu voči Rusku budú mať výrazný vplyv na ekonomiku tejto krajiny, je však nepravdepodobné, že zastavia jeho útok na Ukrajinu. Pre agentúru AFP to povedal ekonóm Gary Hufbauer pôsobiaci v americkom think tanku Peterson Institute for International Economics so sídlom vo Washingtone. 

9:14 Ruská liberálna rozhlasová stanica Echo Moskvy končí. Predstavenstvo sa rozhodlo vypnúť aj webovú stránku Echo, píše NEXTA.

9:03 Nemecko dodá Ukrajine 2700 protilietadlových rakiet. Ide o rakety sovietskej výroby typu strela, ktoré predtým používala armáda komunistického východného Nemecka.

8:55 Maďarsko nebude vetovať sankcie EÚ proti Rusku. Oznámil premiér Orbán. "Jednota Únie je teraz prvoradá," povedal s tým, že vzťahy Maďarska a Ruska boli až do nedávnej minulosti "vyvážené a spravodlivé“, vojna však vytvorila novú situáciu.

8:49 Rezort vnútra vyzýva vojnových utečencov na obozretnosť. Obchodníci s ľuďmi môžu túto situáciu využiť.

8:45 Ruskí a bieloruskí športovci sa nemôžu zúčastniť paralympiády. A to ani pod neutrálnou vlajkou, informuje na Twitteri NEXTA. Medzinárodný paralympijský výbor tak zmenil svoje včerajšie rozhodnutie.

8:40 Čína údajne žiadala Rusko, aby podnikli inváziu až po olympiáde. Informáciu zistili západné spravodajské služby, zverejnil ju denník The New York Times.

8:36 Ukrajinským hlavným mestom Kyjev otriasli v noci na štvrtok prinajmenšom štyri silné výbuchy, bezprostredne však nebolo zrejmé, čo zasiahli. Informovali o tom ráno spravodajské stanice Sky News a BBC. 

8:13 Ukrajina sa obáva útoku z Bieloruska. Pri spoločných hraniciach zaznamenala veľké množstvo bieloruských vojakov. Minsk však hovorí len o preventívnych opatreniach. Viac povedal v relácii Raňajky analytik Pavol Demeš.

8:07 Proruské sily môžu cielene útočiť na Mariupoľ. Povedal veliteľ doneckých separatistov Eduard Basurin s tým, že tak urobia, ak sa tamojšie ukrajinské sily nevzdajú. Rusko a separatisti tvrdia, že mesto so 430-tisíc obyvateľmi obkľúčili. Ukrajana avizuje, že ho má pod kontrolou.

8:00 Na proteste v Petrohrade zadržali 77-ročnú ruskú aktivistku. Jelenu Osipovovú z davu odviedli policajti. V rukách držala protivojnové plagáty. Okoloidúci skandovali "Nie vojne". Osipovová prežila blokádu Leningradu počas druhej svetovej vojny.

7:30 Fínsko a Švédsko dostali listy od Putina. Ruský prezident ich v nich žiada poskytnutie bezpečnostných záruk pre Rusko, píše NEXTA. Obe krajiny nie sú členmi NATO.

7:10 Cherson obsadila ruská armáda. Ukrajinské úrady potvrdili, že mesto na juhu ukrajiny bolo dobyté, píše ČT24. Túto informáciu včera zverejnila ruská strana, čakalo sa na oficiálne potvrdenie Ukrajiny.

7:00 "Prestaňte, pravda nie je na vašej strane!" Takýto odkaz vyslal do Kremľa Vasilij Sinajskij, jeden z najprestížnejších svetových dirigentov a umelec ruského pôvodu, ktorý pôsobí na poste šéfdirigenta Janáčkovej filharmónie v Ostrave. Postup ruských vojsk na Ukrajine označil za "odpornú inváziu" na územie suverénneho štátu.

6:52 V mnohých ruských mestách sa aj v stredu konali protivojnové protesty, na ktorých ľudia vyjadrili svoj nesúhlas s ruskou vojenskou inváziou na Ukrajinu. Ruská polícia v stredu zadržala na týchto protestoch v 34 ruských mestách celkovo 782 ľudí. TASR o tom informuje na základe webového portálu ľudskoprávnej skupiny OVD-Info a správy televízie CNN.

6:40 Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) v noci na štvrtok uviedol, že od začiatku ruskej invázie ušlo z Ukrajiny pred vojnou už milión ľudí. Informovala o tom agentúra AP, podľa ktorej ide zrejme o najrýchlejšie stúpajúci počet ľudí utekajúcich z jednej krajiny v tomto storočí.

6:33 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v noci na štvrtok uviedol, že jeho krajine sa podarilo prekaziť "zákerné" plány Ruska, pričom vyzdvihol "hrdinský vzdor“ ukrajinskej armády a obyvateľstva voči ruskej invázii. TASR o tom informuje na základe správ agentúry AFP a televízie CNN. 

6:30 Podľa OSN zahynulo na Ukrajine už takmer 230 civilistov vrátane 15 detí

6:25 Americké ministerstvo obrany v noci na štvrtok oznámilo, že presunie na iný termín plánovaný test jadrovej balistickej strely, aby sa Spojené štáty vyhli akémukoľvek nedorozumeniu v súvislosti s rozhodnutím ruského prezidenta Vladimira Putina uviesť ruské jadrové sily do stavu pohotovosti. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AP a televízie CNN.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok