Dvaja ruskí oligarchovia prišli o cenné poklady, skonfiškovali im megajachty za milióny dolárov

TA3 ČTK TASR
3.3.2022 14:37

Nemecké úrady zabavili megajachtu ruského miliardára Ališera Usmanova v cene 600 miliónov dolárov. Okrem neho prišiel o svoju jachtu aj šéf Rosnefťu Igor Sečin. Tú mu zhabali francúzski colníci.

Dvaja ruskí oligarchovia prišli o cenné poklady, skonfiškovali im megajachty za milióny dolárov
Profimedia

Nemecké úrady zabavili megajachtu ruského miliardára Ališera Usmanova v cene 600 miliónov dolárov. Urobili to potom, ako Európska únia v pondelok oligarchu napojeného na Kremeľ zaradila na sankčný zoznam pre ruskú inváziu na Ukrajinu. Informoval o tom časopis Forbes s odvolaním sa na informované zdroje.

Viac ako 150 metrov dlhá loď Dilbar prechádzala od konca októbra rekonštrukciou v hamburských lodeniciach Blohm+Voss. Podľa zdrojov Forbes nemecká vláda jachtu zabavila a zamestnanci lodeníc kvôli tomu v stredu nešli do práce. Zástupcovia spoločnosti Blohm+Voss ani Usmana samotného na žiadosť o komentár nereagovali.

Jedno z najzložitejších plavidiel

Usmanov kúpil loď v roku 2016 údajne za 600 miliónov dolárov. Nemecké lodenice Lürssen, ktoré ju na zákazku stavali 52 mesiacov, plavidlo označili za „jedno z najzložitejších a najnáročnejších, aké bolo kedy postavené, a to ako z hľadiska rozmerov, tak aj technológie“.

S takmer 16-tisíc tonami výtlaku ide o najväčšiu motorom poháňanú jachtu na svete. Obvykle ju obsluhuje 96-členná posádka. Dilbar sa pýši najväčším bazénom, aký bol kedy nainštalovaný na jachte, a tiež dvoma plochami na pristávanie vrtuľníkov, saunou, salónom krásy a posilňovňou. V 12 apartmánoch sa môže ubytovať až 24 osôb.

Jachta je súčasťou Usmanovho majetku, ktorého hodnota sa odhaduje na niekoľko miliárd dolárov a ktorý zahŕňa aj podiely v spoločnosti Metalloinvest – ťažiarskeho a oceliarskeho gigantu – a vo firme Xiaomi na spotrebnú elektroniku, ako aj menšie podiely vo firmách z oblastí telekomunikácie, ťažby a médií. Usmanov tiež vlastní rozsiahle nehnuteľnosti v Anglicku, Mníchove, Lausanne, Monaku či na Sardínii. Do roku 2018 mu patril 30-percentný podiel v londýnskom futbalovom klube Arsenal.

K sankciám ani vojne sa nevyjadril

Usmanov nie je jediným ruským miliardárom, ktorý má vo vlastníctve obrovskú jachtu. Forbes a odborníci na oceňovanie jácht VesselsValue ich vypátrali 32. Napriek tomu, že na Usmanova dopadli sankcie únie už v pondelok, zatiaľ sa k nim ani k vojne na Ukrajine nevyjadril.

Americké ministerstvo spravodlivosti v stredu oznámilo, že vytvorilo zvláštnu jednotku nazvanú KleptoCapture, ktorej cieľom bude dohliadať na dodržiavanie sankcií namierených proti ruským oligarchom.

Päť jácht ruských oligarchov momentálne kotví či pláva vo vodách Maldív, uviedla agentúra Reuters s odvolaním na dáta o pohyboch lodí. Ostrovný štát v Indickom oceáne nemá zmluvu o vydávaní do Spojených štátov.

O jachtu prišiel aj šéf Rosnefťu

Francúzski colníci skonfiškovali megajachtu, ktorú vlastní firma s väzbami na Igora Sečina, šéfa ruskej štátnej ropnej spoločnosti Rosnefť a blízkeho spojenca Kremľa. Informovala o tom agentúra AFP.

Túto takmer 86 metrovú loď s názvom Amore Vero zhabali colníci v prístavom meste La Ciotat neďaleko Marseille, priblížilo vo štvrtok ministerstvo financií.

"Francúzske colné orgány zaistili jachtu Amore Vero v La Ciotate v rámci implementácie sankcií Európskej únie voči Rusku," uvádza sa vo vyhlásení ministerstva. Jachta je napísaná na spoločnosť, "v ktorej Sečin figuruje ako hlavný akcionár," pokračuje rezort financií.

Paríž robí zoznam majetkov ruských oligarchov

Paríž ešte minulý týždeň uviedol, že vypracováva zoznam majetkov ruských oligarchov vo Francúzsku vrátane jácht, luxusných áut a nehnuteľností.

"Keby som bol oligarchom v Rusku alebo vo Francúzsku, mal by som obavy," povedal v pondelok francúzsky minister zahraničných vecí Jean-Yves Le Drian.

Európska únia pridala v pondelok na sankčnú listinu v súvislosti s ruskou inváziou na Ukrajinu viacerých ruských oligarchov napojených na Kremeľ, ako aj Dmitrija Peskova, hovorcu ruského prezidenta.

Na sankčnom zoznam sa ocitol napríklad aj Sečin i šéf ruskej energetickej spoločnosti Transnefť Nikolaj Tokarev. Okrem toho bol zoznam rozšírený o oligarchov, ako sú Ališer Usmanov, Piotr Aven či Alexandr Ponomarenko, ako aj o ruského bankára Michaila Fridmana.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok