Samosprávy spojila vlna solidarity s Ukrajinou. Pomôcť je naša ľudská povinnosť, hovorí Lunter

TA3
3.3.2022 20:50

Vlna pomoci a solidarity s Ukrajinou je bezprecedentná. Iniciatívy sa chopili najmä samosprávy, obce, mestá a župy. Veľa práce majú najmä na východe Slovenska, pribúda jej však aj v Banskobystrickom kraji. Čo všetko môžu utečencom poskytnúť?

majersky_lunter_1.jpg
TA3

Zastupiteľstvo Banskobystrického samosprávneho kraja schválilo finančnú pomoc 250-tisíc eur. Je určená na pomoc štátu s utečeneckou krízou. "Máme pred sebou krátkodobé, strednodobé a dlhodobé ciele. Naša rola je koordinácia informácií o tom, kde a kto akým spôsobom môže pomôcť," uviedol Ondrej Lunter, podpredseda Banskobystrického kraja. Lunter doplnil, že kraj má na čom stavať. Rozpočty sú pripravené na prispôsobenie aktuálnych potrieb. "Pomôcť ľuďom, ktorí utekajú pred vojnou je našou ľudskou povinnosťou," hovorí.

Prešovský samosprávny kraj ešte nemá schválené finančné prostriedky, ale už aktívne pomáha utečencom z Ukrajiny. "Nastala vlna solidarity pomoci, ľudia pomáhajú materiálne aj finančne. Veľkú dávku pomoci však potrebujeme dostať na ukrajinskú stranu hranice ľuďom, ktorí tam mrznú a čakajú na pomoc," uviedol Milan Majerský z KDH, predseda Prešovského samosprávneho kraja a predseda strany. Najväčší podiel z utečencov tvoria matky s deťmi, ktoré v prvom rade potrebujú pomôcť.

Pomáhajú aj študenti

U nás zostáva len zlomok utečencov, zvyčajne cestujú ďalej do zahraničia. Najsmutnejšie sú príbehy mladistvých, ktorí prichádzajú bez rodičov, pretože tí museli zostať a bojovať za svoj domov.

Banskobystrický kraj dokáže dočasne ubytovať ľudí, ktorí utekajú pred vojnou, aj na internátoch bez toho, aby sa tým narušila prezenčná výučba študentov. "Pripravujeme sa aj na to, že všetky naše telocvične a internáty budú musieť byť prispôsobené na provizórne ubytovanie," Lunter hovoril aj o pláne, ktorý je pripravený, ak by nastala akútná krízová situácia.

Zo Slovenska odchádza veľká časť pracovnej sily, ktorá chce ísť brániť svoju vlasť. Týchto ľudí bude veľmi ťažké nahradiť a môže dôjsť aj k takejto situácii. "Študenti z Ukrajiny, ktorí študujú na Prešovskej univerzite sú nám veľmi nápomocní, pomáhajú ako tlmočníci a máme zriadené aj callcentrum," hovorí Majerský.

Covidová kríza nás pripravila

"Nemáme skúsenosti s krízou takéhoto rozsahu," hovorí Lunter s tým, že covidová kríza, ktorá trvala štyri roky spoločnosť čiastočne pripravila na krízovú situáciu. "Dnes je našou úlohou, aby sa tu ľudia, ktorí sem prídu z Ukrajiny cítili ako doma," doplnil.

V Prešovskom kraji pomáha s testovaním utečencov na covid aj Červený kríž. "Zatiaľ sme nemali žiadneho pozitívneho ubytovaného v našom zariadení," hovorí Majerský. Kraj je pripravený zariadiť aj provizórnu karanténu a izoláciu ubytovaných ľudí.

Celú reláciu Téma dňa si môžete pozrieť aj tu:

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok