To najhoršie nás ešte len čaká, varuje Macron po dlhom telefonáte s Putinom

TA3 TASR ČTK
3.3.2022 15:45

Ruský prezident Vladimir Putin vo štvrtok počas 90-minútového telefonátu s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom povedal, že Moskva plánuje dosiahnuť svoje ciele na Ukrajine či už vojenskou, alebo diplomatickou cestou.

Macron mimoriadne zvolal pre špionážnu kauzu Pegasus bezpečnostnú radu štátu
TASR/AP

Ruský prezident Vladimir Putin je veľmi odhodlaný pokračovať v ťažení na Ukrajine a jeho cieľom je ovládnuť celú krajinu, uviedol vo štvrtok vo vyhlásení úrad francúzskeho prezidenta po telefonáte prezidentov Emmanuela Macrona a Putina. "To najhoršie nás ešte len čaká," varuje Paríž citovaný agentúrou AFP. Telefonát sa uskutočnil na žiadosť ruskej strany. 

Putinove požiadavky sú neprijateľné

Situácia na Ukrajine je naďalej veľmi nepriaznivá a ruský prezident Vladimir Putin ďalej trvá na odzbrojení Ukrajiny a jej kapitulácii, povedal Macron po štvrtkovom telefonáte so šéfom Kremľa. Tieto požiadavky francúzsky prezident považuje za neprijateľné a obáva sa, že to najhoršie ešte len príde. Od vypuknutia vojny na Ukrajine si obaja štátnici telefonovali po tretí raz, štvrtkový hovor trval hodinu a pol, uviedla agentúra AFP s odkazom na Elyzejský palác. Putin kritizoval Macronov stredajší prejav k národu a jeho kľúčové vyjadrenia o dianí na Ukrajine. 

"Situácia v teréne je nepopierateľne veľmi nepriaznivá. Zdá sa zjavné, že Vladimir Putin trvá na svojich pozíciách, na vôli demilitarizovať Ukrajinu a na jej kapitulácii, čo je jednoznačne neprijateľné," uviedol Macron. V rokovaniach s Moskvou je podľa francúzskeho prezidenta "potrebná dôslednosť v princípoch a v sankciách", ale zároveň je potrebné usilovať sa o "mierový dialóg", čo považuje Macron za veľmi obtiažne. 

Informovali o tom agentúry AFP a DPA. "Klamete sám seba," povedal Macron Putinovi. "Vašu krajinu to vyjde draho, vaša krajina skončí izolovaná, oslabená a na veľmi dlhý čas pod sankciami," tlmočil agentúre Reuters slová šéfa Elyzejského paláca jeho poradca.

"Rusko má v úmysle pokračovať v nekompromisnom boji proti militantom z nacionalistických ozbrojených skupín," povedal Putin podľa prepisu telefonátu, ktorý zverejnil Kremeľ.

"Klamete sám seba a hľadáte zámienky," povedal podľa médií Macron Putinovi. "Vašu krajinu to vyjde draho, vaša krajina ostane izolovaná, oslabená a veľmi dlho bude čeliť sankciám," povedal Macron Putinovi podľa francúzskeho úradníka citovaného agentúrou Reuters. V Putinových slovách podľa tohto informovaného francúzskeho činiteľa nebolo "nič, čo by nás mohlo upokojiť".

Putin počas telefonátu s francúzskym náprotivkom odmietol správy o bombardovaní ukrajinského hlavného mesta Kyjeva a ďalších ukrajinských miest, uviedol web gazeta.ru s odkazom na oficiálne stránky Kremľa. Putin zdôraznil, že ciele vojenskej "špeciálnej operácie", ako Rusko vojnu nazýva, budú dosiahnuté v každom prípade. "Pokusy získať čas preťahovaním rokovaní vedú len k stupňovaniu požiadaviek voči Kyjevu," uviedol Kremeľ vo vyhlásení, ktoré citovala agentúra DPA.

Kremeľ ponúka úplne iný pohľad

"Zvlášť bolo zdôraznené, že pri špeciálnej operácii, ktorá ide podľa plánu, ruské ozbrojené sily robia, čo je v ich silách, aby ochránili životy civilného obyvateľstva. Využívajú sa vysoko presné zbrane výhradne na ničenie vojenskej infraštruktúry. Tvrdenie o údajnom raketovom ostreľovaní a bombardovaní Kyjeva a ďalších ukrajinských miest nezodpovedajú skutočnosti a sú prvkami antiruskej dezinformačnej kampane," uvádza sa vo vyhlásení Kremľa. Doklady o útokoch ruských síl na civilnú infraštruktúru predkladajú opakovane ukrajinské úrady aj médiá, videá a fotografie na internete však zdieľajú aj samotní obyvatelia postihnutých ukrajinských miest a obcí. 

Ruská strana prostredníctvom šéfa diplomacie Sergeja Lavrova ocenila francúzsku snahu o sprostredkovanie rokovaní v súlade s diplomatickou tradíciou tejto krajiny, príše AFP. 

Francúzsko sa po telefonáte chystá sprísniť sankcie uvalené na Rusko, pretože ich považuje za veľmi účinné. Paríž tiež ocenil rozhodnutie Číny zdržať sa hlasovania rezolúcie o dieaní na Ukrajine, cituje AFP Elyzejský palác. 

Po telefonáte s Putinom volal Macron aj s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským. Detaily o ich rozhovore žiadna zo strán nezverejnila. 

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok