Dvojitá brada, bucľaté líca. Ako sa dá stratiť tuk v tvári?

TA3/bd
16.2.2022 09:00

Každé telo sa líši tvarom a veľkosťou, rovnako aj v tvári. Ak vám dvojitá brada alebo bucľaté líca spôsobujú nízke sebavedomie, poradíme, ako si vylepšiť tvár. Chudnutie sa nedá zamerať iba na tvár, ale môžete implementovať stratégie, vďaka ktorým budete vyzerať a cítiť sa zdravšie a sebavedomejšie.

Dvojitá brada, bucľaté líca. Ako sa dá stratiť tuk v tvári?
FreePik

Naša tvár na náš hľadí zo zrkadla každý deň. Možno sa zameriavate na stratu tuku, ale vaše telo má iné predstavy. Tuk sa vám ukladá po celom tele v tukových bunkách. Keď si vytvoríte deficit kalórií – to znamená, že spálite viac kalórií, ako skonzumujete – vaše telo uvoľní časť tohto tuku a premení ho na využiteľnú energiu. Odkiaľ sa tuk berie, je dané geneticky; nemôžete svojmu telu prikázať, aby najprv použilo na spálenie iba tuk na tvári. Vo všeobecnosti schudnete a časom ten tuk bude pochádzať z vašich líc a brady.

Nemôžete zastaviť starnutie, ale...

Ak máte prirodzene okrúhle líca, nemôžete očakávať, že nejaká diéta či cvičenie vám prinesú supermodelkovsky vyzerajúcu tvár. Štruktúra kostí a veľkosť špecifických vnútorných štruktúr, ako sú slinné žľazy, určujú tvar vašej tváre. S pribúdajúcim vekom začína zlyhávať aj nosná konštrukcia, ktorá udržuje vašu tvár napnutú a energickú. Rysy sa posunú nadol a vaša pokožka začne trochu ochabovať. Tukové vrecká sa môžu prejaviť na brade a pri krku. Nemôžete zastaviť starnutie ani zmeniť genetiku - ale zdravá strava a cvičenie môžu pomôcť minimalizovať ich účinky.

chudnutie Pixabay

Schudnúť celkovú telesnú hmotnosť

Ak máte nadváhu, zhadzovanie kilogramov pomôže vašej tvári stenčiť sa spolu so zvyškom tela. Kľúčový je kalorický deficit, ktorý zahŕňa konzumáciu menej kalórií, ako spálite. Použite online odhad spálených kalórií na určenie denného spálenia kalórií na základe vášho veku, pohlavia, úrovne aktivity a veľkosti. Potom z tohto čísla vytvorte deficit 500 až 1 000 kalórií, aby ste schudli 1 až 2 kilá za týždeň. 

Nepreháňajte to so znižovaním kalórií v nádeji, že zoštíhlite svoju tvár. Príliš nízky príjem kalórií – pod 1 200 pre ženu alebo 1 800 pre muža – môže zastaviť váš metabolizmus a viesť k strate svalov. Takýto nízky príjem kalórií môže tiež viesť k nutričným nedostatkom a extrémnemu hladu, takže sa nakoniec vzdáte svojich cieľov.

ovocie FreePik

Jedzte pre zdravšie vyzerajúcu tvár

Zelenina, ovocie, nízkotučné mliečne výrobky, chudé bielkoviny a celozrnné výrobky tvoria kvalitnú stravu, ktorá podporuje zdravo vyzerajúcu pleť a chudnutie. Pre ľahkú kontrolu porcií naplňte polovicu taniera listovou zeleninou alebo inou vodnatou, vláknitou zeleninou, ako je kel, špenát, šalát, zelené fazuľky, brokolica a baklažán. Ďalšia štvrtina vášho taniera by mala obsahovať celé zrná, ako je hnedá ryža alebo jačmeň. 

Posledná štvrtina vášho taniera pozostáva z chudých bielkovín, ako sú vajcia, biele kuracie mäso, ryby alebo chudý steak. Proteín je obzvlášť dôležitý, keď sa snažíte zhodiť celkový tuk, pretože vám pomáha cítiť sa pri jedle sýty a odrádza vaše telo od spaľovania svalov. Balónová tvár môže byť tiež výsledkom zadržiavania vody. Obmedzte nadbytok sodíka zo spracovaných a reštauračných jedál. Pomáha človeku zostať hydratovaný, aby vaše telo necítilo nútene zadržiavať vodu.

chudnutie Pixabay

Cvičenie na stratu tuku na tvári

Zamerajte sa na kardiovaskulárne cvičenie celého tela, ako je rýchla chôdza alebo bicyklovanie, ktoré spaľuje kalórie a pomáha vám stratiť tuk na celom tele. Aspoň 250 minút kardia strednej intenzity týždenne vám pomôže výrazne schudnúť. Ak sa rozhodnete cvičiť vonku, uistite sa, že používate opaľovací krém na ochranu pokožky tváre pred poškodením slnkom, ktorá vám predčasne starne rozkladom bielkovín, ktoré ju udržujú silnú a pružnú.

Zaraďte do svojej rutiny aj silový tréning, keďže znižujete kalórie, aby ste schudli. Vykonávanie aspoň dvoch celotelových tréningov týždenne pomáha zachovať svalovú hmotu a budovať o niečo viac, čo naštartuje váš metabolizmus. Telo s väčším množstvom svalovej hmoty je efektívnejšie pri spaľovaní kalórií; svaly vyžadujú viac energie, dokonca aj v pokoji, v porovnaní s tukom. Môže sa zdať, že drep priamo neovplyvňuje vašu tvár, ale dôsledné robenie týchto a iných pohybov, ako sú kliky a ťahy, pomáha pretransformovať celé telo vrátane tváre.

tuk FreePik

Strava bez soli

Dodržujte diétu so zníženým obsahom sodíka. Príliš veľa soli môže viesť k nadúvaniu tváre. Potraviny s vysokým obsahom soli zahŕňajú spracované jedlá, obedové mäso, hranolky, rýchle občerstvenie a konzervovanú zeleninu. Cvičte denne. Kombinácia kardio a silového tréningu vám môže pomôcť spáliť viac kalórií, aby ste sa zbavili prebytočného tuku. 

Vykonajte 30 minút aeróbnej aktivity denne spolu s 30 minútami silového tréningu aspoň tri dni v týždni. Na budovanie čistej svalovej hmoty môžete použiť činky, tlaky na nohy, zdvíhacie tyče a odporové gumy. Nevynechávajte cvičenie ani sa nevracajte k nezdravým stravovacím návykom. Strata tuku na tvári ide ruka v ruke s celkovým chudnutím. Ak chcete vidieť výsledky, musíte byť ostražití.

Témy: deficit
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok