ONLINE: Ukrajina súhlasila s Kremľom o rokovaní na bieloruských hraniciach. Európska únia zakázala prelety ruským lietadlám

TA3 TASR ČTK
27.2.2022 07:32

Ruský prezident Vladimir Putin vo štvrtok oznámil, že rozhodol o uskutočnení špeciálnej vojenskej operácie vo východnej časti Ukrajiny. Rusi zasiahli veľký sklad ropy. Ukrajina hlási aj obete. Putin v nedeľu nariadil armáde, aby uviedla tzv. odstrašujúce, teda jadrové sily do stavu vysokej pohotovosti. Kancelária ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského v nedeľu oznámila, že Ukrajina súhlasí s rokovaniami s Ruskom na bieloruských hraniciach, konať by sa mali v pondelok ráno. Udalosti s vami sledujeme online.

00:00 ONLINE o situácii na Ukrajine sme ukončili. Aktuálne informácie vám prinesieme opäť v ranných hodinách. Ďalšie informácie nájdete v rýchlom spravodajstve iSekunda.

23:55 Ukrajinská armáda prežíva ťažké dni. Generálny štáb ukrajinských ozbrojených síl na Facebooku opísal nedeľu ako „ťažké obdobie“ pre armádu. Uviedol, že ruské jednotky "pokračujú v ostreľovaní takmer vo všetkých smeroch“. Najnovšie správy naznačujú, že Rusi dobyli Berďansk, južný prístav, no Ukrajina už skôr uviedla, že odvrátila útok na druhé najväčšie mesto krajiny Charkov.

23:50 Ruské aerolinky Aeroflot oznámili, že od pondelka až do odvolania rušia všetky svoje lety do Európy. Ide o zrejmú reakciu na rozhodnutie EÚ, ktorá krátko predtým ohlásila, že kvôli ruskej invázii na Ukrajinu uzavrie vzdušný priestor pre všetky ruské stroje.

23:40 Britský premiér Boris Johnson v nedeľu povedal, že rozhodnutie ruského prezidenta Vladimira Putina uviesť do stavu pohotovosti ruské jadrové zbrane má odpútať pozornosť od toho, čo sa na Ukrajine naozaj deje. "Sú to nevinní ľudia, ktorí čelia úplne nevyprovokovanej agresii. V skutočnosti sa deje to, že sa bránia, možno účinnejšie a s väčším odporom, ako Kremeľ očakával," povedal Johnson. 

23:33 Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová v rozhovore pre Euronews reagovala na vstup Ukrajiny do Európskej únie. "Je veľa tém, na ktorých s Ukrajinou veľmi úzko spolupracujeme. Skutočne k nám patria, sú jednými z nás a chceme, aby boli súčasťou EÚ."

23:30 Bezpečnostná rada Organizácie Spojených národov zvolala mimoriadne zasadnutie Valného zhromaždenia v reakcii na ruskú inváziu na Ukrajine, čo je prvýkrát za 40 rokov, čo rada predložila takúto žiadosť. Bude sa konať v pondelok (28. februára).

23:15 Ruský poslanec, komunista Vjačeslav Marchajev, na Facebooku napísal, že každý národ má mať právo na sebaurčenie a slobodu voľby. "Je smutné to sledovať a bolí duša pri predstave, kam to až môže zájsť." Napísal však aj to, že odsudzuje politiku Západu aj líderstvo Ruska.

23:10 Do Odesy má smerovať 11 transportných ruských lodí. Na každej sa má nachádzať jeden prápor. NEXTA informuje, že má dôjsť k pokusu o útok.

22:55 V Kyjeve dnes už po niekoľkýkrát znejú letecké sirény. Obyvatelia sa majú ukryť v najbližšom kryte.

22:45 Európska únia zvažuje ďalšie rozšírenie protiruských sankcií, tentokrát proti oligarchom či Putinovým spolupracovníkom. Podľa agentúry Bloomberg majú zasiahnuť magnátov Ališera Usmanova, Alexeja Mordašova, šéfa Rosněfťy Nikolajeva Tokareva, spoluzakladateľa Alfa-Bank Michaila Fridmana či Putinovho hovorcu Dmitriho Peskova. Niekedy ho označajú za tajného správcu Putinovho majetku.

22:31 Ruská armáda prevzala kontrolu nad prístavným mestom Berdiansk na juhovýchode Ukrajiny.

22:20 Ruský letecký národný dopravca Aeroflot od pondelka (28. februára) zastaví lety do Európy.  

22:15 Rokovania medzi Ruskom a Ukrajinou sa začnú ráno. NEXTA píše, že o tom informujú propagandistické médiá Ruskej federácie. "Neverím vo výsledok tohto stretnutia," povedal Zelenskyj. "Ale skúsme to, aby žiadny občan Ukrajiny nepochyboval o tom, že som sa ako prezident pokúsil zastaviť vojnu, keď bola čo i len šanca, že by sa tak mohlo stať," dodal. Lídri by sa mali stretnúť v bieloruskej Pripjati.

22:00 Zachovajme pokoj, apeluje Zmeko. "Nevytvárajme teórie, ktoré nie sú na stole. Buďme solidárni. Táto kríza nebude trvať krátko. Buďme jednotní," povedal náčelník generálneho štábu OZ SR. Avizoval, kým to nie je nevyhnutné, snažia sa všetky presuny techniky plánovať.

21:55 Slovensku aktuálne nehrozí priama hrozba. Generál Zmeko v TA3 avizoval, že v súčasnosti sa ruské sily sústredia aj na viaceré vojenské cvičenia. "Neočakávame takýto úder. Senzory NATO sú v pohotovosti. Ak by k takému niečomu malo dôjsť, vedeli by sme to vopred a pripravili by sme sa," dodal.

21:45 Na východnej hranici Slovenska je nasadených 580 vojakov. Informoval v špeciálnom Štúdiu TA3 generál Daniel Zmeko. "V najbližšej dobe nás čaká riešenie logistických problémov. Myslím si, že to, čo dnes na hranici vidíme, je len začiatok," dodal.

21:25 Švajčiarsko najskôr bude nasledovať EÚ a zmrazí účty predstaviteľom Ruska a firmám, na ktoré sa vzťahujú sankcie. Povedal to dnes prezident Ignazio Cassis. Rozhodnutie by mohlo padnúť už v pondelok na zasadnutí Spolkovej rady, ktorá má vo Švajčiarsku funkciu celoštátnej vlády.

21:10 Ruskí futbalisti nebudú hrať zápasy baráže o postup na MS 2022 v Katare na domácej pôde. Medzinárodná futbalová federácia (FIFA) ich presunula na neutrálnu pôdu. Na stretnutí nebude môcť viať ruská vlajka a nebude sa hrať ruská hymna. Hráči nastúpia pod hlavičkou Ruskej futbalovej únie (RFU). 

20:55 Nórsky štátny investičný fond, ktorý je najväčší svojho druhu na svete, sa kvôli invázii na Ukrajinu zbaví všetkých svojich aktív v Rusku. Ide o podiely v 47 firmách a vládne dlhopisy v hodnote zhruba 25 miliárd nórskych korún. Informoval o tom dnes nórsky premiér Jonas Gahr Störe.

20:45 Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) oznámil, že z Ukrajiny už kvôli ruskej invázii utieklo najmenej 368-tisíc ľudí, podľa eurokomisárky pre vnútorné veci Ylvy Johanssonovej do krajín EÚ už z Ukrajiny od začiatku ruskej invázie zamierilo 300-tisíc utečencov.

20:35 Viac ako siedmim miliónom ľudí hrozí vysídlenie v prípade, ak bude vojna na Ukrajine pokračovať. Oznámil to v nedeľu eurokomisár pre krízový manažment Janez Lenarčič. 

20:25 Minister vnútra SR Roman Mikulec oznámil, že ministri vnútra členských krajín EÚ sa na nedeľňajšom mimoriadnom zasadnutí Rady EÚ pre vnútorné záležitosti zaoberali aktiváciou smernice EÚ o dočasnej ochrane.

20:15 Stovky ľudí protestovali v nedeľu v Bielorusku proti invázii Ruska na Ukrajine, napriek tomu, že  autoritárska bieloruská vláda je na strane Moskvy. Informovala o tom tlačová agentúra AP. 

20:05 Do krajín Európskej únie už z Ukrajiny od začiatku ruskej invázie zamierilo 300-tisíc utečencov. Novinárom to dnes povedala eurokomisárka pre vnútorné veci Ylva Johanssonová, podľa ktorej sa európsky blok musí pripraviť na milióny ľudí utekajúcich pred vojnou.

20:00 Švédsko sa rozhodlo porušiť doterajšiu prax a odsúhlasilo dodávku zbraní na Ukrajinu. Pošle tam okrem iného 5000 protitankových striel, helmy a štíty, oznámila dnes premiérka Magdalena Anderssonová.

19:50 Britský energetický kolos BP sa kvôli ruskej invázii na Ukrajinu zbaví svojho pätinového podielu v najväčšej ruskej ropnej spoločnosti Rosnefť. Informovala o tom dnes firma, ktorá bola pod tlakom britskej vlády, aby angažmán v ruskom ropnom gigante ukončila.

19:45 Združenie cestných dopravcov Slovenskej republiky ČESMAD Slovakia v spolupráci s ministerstvom dopravy operatívne zorganizovalo na žiadosť ukrajinskej ambasády v noci na nedeľu prepravy humanitárnej pomoci zo Slovenska pre Ukrajinu. 

19:35 Nemecko a Taliansko už posielajú Ukrajine zbrane, Maďarsko ale tak neurobí, lebo zbrane potrebuje. Používa ich totiž maďarská armáda, cituje spravodajca TASR vyhlásenie premiéra Viktora Orbána v mimoriadnom rozhovore v nedeľu večer pre verejnoprávnu televíziu M1.

19:20 Bezpečnostná rada OSN (BR OSN) v pondelok mimoriadne zasadne v spojitosti s inváziou Ruska na Ukrajinu. Zasadnutie sa uskutoční v New York o 15.00 h miestneho času (21.00 h SEČ) a bude podľa diplomatov zamerané na rozvíjajúcu sa humanitárnu krízu na Ukrajine, píše AFP. 

19:15 Ruskej agentúre TASS bolo pozastavené členstvo v Európskej aliancii tlačových agentúr (EANA). Informoval o tom dnes výbor EANA. Vo svojom vyhlásení toto rozhodnutie odôvodnil tým, že TASS v súčasnosti nie je schopný poskytovať nestranné spravodajstvo.

19:05 Výskumný ústav detskej psychológie a patopsychológie (VÚDPaP) prichádza v súvislosti so situáciou na Ukrajine s telefonickou podporou pre rodičov a pedagógov. 

18:55 Biely dom reagoval v nedeľu na rozhodnutie ruského prezidenta Vladimira Putina nariadiť uvedenie "zastrašujúcich zbraní" do stavu najvyššej pohotovosti. Šéf Kremľa "vymýšľa hrozby, ktoré neexistujú, aby ospravedlnil ďalšiu agresiu", citovala Biely dom tlačová agentúra DPA. 

18:45 Národné centrum kybernetickej bezpečnosti SK-CERT zaznamenalo v súvislosti s vojnou na Ukrajine v slovenskom kybernetickom priestore viacero pokusov o DDoS útoky na webové novinové portály. Centrum preto vydalo všetkým prevádzkovateľom portálov odporúčania, ako takýmto útokom zabrániť.  

18:40 Na demonštrácii proti ruskému vojenskému napadnutiu Ukrajiny sa dnes popoludní zišli v Berlíne zrejme stovky tisíc ľudí. Polícia hovorí o viac ako 100.000 demonštrantoch a organizátori, ktorí pôvodne očakávali 20.000 ľudí, teraz odhadujú až 500.000 účastníkov. Demonštrácia bola pokojná, žiadne incidenty nie sú hlásené.

18:30 Európska únia kvôli šíreniu dezinformácií zakáže fungovanie Moskvou podporovanej stanice RT (Russia Today) a internetového serveru Sputnik. Oznámila to dnes predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová.

18:20 Ruská armáda v nedeľu, na štvrtý deň jej invázie na Ukrajine, priznala, že medzi jej vojakmi sú aj "zabití a ranení". Armáda však nespresnila, koľko Rusov pri útokoch zahynulo. Informovala o tom tlačová agentúra AFP. 

18:15 Slovenská komora zubných lekárov zabezpečila bezplatnú neodkladnú zubnolekársku zdravotnú starostlivosť utečencom z Ukrajiny. Komora zubných lekárov spustila v nedeľu výzvu registrovaným zubným lekárom, aby sa prihlásili k navrhnutej pomoci bezplatne poskytnúť neodkladnú zubnú starostlivosť.

18:10 Národná rada SR poskytla účelové zariadenie Častá-Papiernička pre utečencov z Ukrajiny. Na hraničnom priechode Vyšné Nemecké to v nedeľu oznámil predseda parlamentu Boris Kollár s tým, že z NR SR priviezli na hranice aj autobus na prepravu Ukrajincov. 

18:05 Z juhu postupuje na ukrajinské hlavné mesto Kyjev veľká kolóna ruských vojenských vozidiel. V nedeľu o tom informoval poradca ukrajinského ministra vnútra Vadym Denysenko, na ktorého sa odvolala tlačová agentúra DPA. 

18:00 Alžírska štátna energetická firma Sonatrach je pripravená dodávať Európe viac plynu vzhľadom na možný pokles ruských dodávok v dôsledku vojny na Ukrajine. Uviedol to v nedeľu jej generálny riaditeľ Toufik Hakkar. 

17:55 Európska únia uzatvára vzdušný priestor pre ruské lety. Oznámila predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová na Twitteri. "Nebudú môcť pristáť, vzlietnuť ani preletieť týmto územím. Platí to aj pre súkromné lietadlá oligarchov," napísala.

17:50 Rusko zatiaľ nasadilo asi dve tretiny síl, ktoré vyčlenilo na vojenskú inváziu na Ukrajinu. Podľa agentúry Reuters to dnes povedal nemenovaný zástupca amerického Pentagonu. Ten vo svojom hodnotení ruského postupu na bojisku uviedol, že ruské jednotky kvôli odhodlanej ukrajinskej obrane postupujú pomalšie, než očakávali, a do ich rúk zatiaľ nepadlo žiadne dôležitejšie mesto. Rusko sa ale môže zo svojich chýb poučiť a pomer síl čoskoro zvrátiť, poznamenal.

17:45 Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba v nedeľu oznámil, že ruskí vojaci pri útočení na Ukrajine zničili najväčšie lietadlo na svete, Antonov An-225. Informovala o tom britská stanica BBC na svojom webe. 

17:40 Britská ministerka zahraničných vecí Liz Trussová v nedeľu uviedla, že Briti, ktorí sa rozhodnú ísť na Ukrajinu pomôcť tejto krajine v boji proti ruskej invázii, majú jej "úplnú" podporu. TASR informuje na základe správ agentúry  AP a stanice BBC. 

17:30 Rozhodnutie ruského prezidenta Vladimira Putina uviesť do stavu pohotovosti jadrové sily sa rovná "nezodpovednému" správaniu, uviedla v nedeľu Severoatlantická aliancia (NATO). TASR správu prevzala od agentúry AFP. 

17:20 Taiwanskí výrobcovia polovodičov dodržiavajú kontroly vývozu do Ruska, ktoré vláda zaviedla v rámci sankcií voči Moskve za inváziu jej armády na Ukrajinu. Uviedlo to v nedeľu ministerstvo hospodárstva.

17:25 V Rusku sa v nedeľu tvoria rady pri bankomatoch po celej krajine. Ľudia sa snažia vybrať si zahraničné meny, keďže nové sankcie proti Moskve za inváziu na Ukrajinu vyvolali strach z kolapsu rubľa. 

17:10 Skvapalnený plyn (LNG), ktorý preváža tanker, už smeruje na Slovensko do zásobníkov. Na sociálnej sieti o tom informoval minister hospodárstva Richard Sulík.Dodal, že vďaka nemu budeme mať dostatok plynu až do konca marca alebo do konca vykurovacej sezóny nielen pre domácnosti, ale aj pre podniky, a to bez akýchkoľvek prerušení.

17:00 Zbor väzenskej a justičnej stráže ponúkol vojnovým utečencom z Ukrajiny vyše 200 ubytovacích miest v Prešove a Omšení. Krajský súd v Prešove je pripravený poskytnúť ubytovacie kapacity, ako aj potrebnú materiálnu či finančnú pomoc. 

16:50 Generálny prokurátor SR Maroš Žilinka vyjadril v nedeľu generálnej prokurátorke Ukrajiny Iryne Venediktovej podporu v jej krokoch a úsilí za obnovenie mieru a zákonnosti v Ukrajine. 

16:40 Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba v nedeľu povedal, že Kyjev sa pred Ruskom na rozhovoroch o invázii neskloní, a obvinil ruského prezidenta Vladimira Putina, že rozkazom na uvedenie jadrových síl do najvyššieho stavu pohotovosti sa snaží zvýšiť "tlak". 

16:30 Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu bude v stredu vo Viedni na mimoriadnom zasadaní rokovať o situácii na Ukrajine. Zíde sa Rada guvernérov 35-člennej organizácie, uviedla v nedeľu MAAE. Informovala o tom agentúra APA. 

16:20 Španielsko v nedeľu oznámilo, že uzatvára svoj vzdušný priestor pre ruské letecké spoločnosti. Informovala o tom agentúra AFP. Madrid tak nasleduje podobné kroky niektorých európskych štátov v súvislosti s ruskou inváziou na Ukrajinu. 

16:10 Tisíce ľudí sa zišli v nedeľu popoludní na Václavskom námestí v Prahe, aby podporili Ukrajinu, ktorá od štvrtka čelí ruskej invázii. TASR informuje na základe správy spravodajského servera Novinky.cz. 

16:05 Spojené štáty v nedeľu oznámili, že posielajú Ukrajine novú humanitárnu pomoc za takmer 54 miliónov dolárov, keďže východoeurópska krajina sa musí brániť proti útokom Ruska. Informovala o tom tlačová agentúra AFP. 

16:00 Oznámenie ruského prezidenta Vladimira Putina o uvedení ruských jadrových síl do stavu vysokej pohotovosti je neprijateľnou eskaláciou krízy. Uviedla to v nedeľu veľvyslankyňa Spojených štátov pri OSN Linda Thomasová-Greenfieldová. 

15:55 Na hranici s Ukrajinou vznikli v nedeľu prvé hotspoty pre utečencov, a to vo Vyšnom Nemeckom, Ubli a Uliči. V pondelok pribudne ďalší na hraničnom priechode Veľké Slemence. 

15:50 Ruskí protivojnoví aktivisti vyšli aj v nedeľu do ulíc od Moskvy po Sibír na protest proti invázii Ruska na Ukrajinu napriek každodennému zatýkaniu stoviek demonštrantov. 

15:46 Minister dopravy Andrej Doležal predpokladá, že do 24 hodín by sa mohol uzavrieť vzdušný priestor Slovenska pre ruské lety. Povedal to po nedeľnom rokovaní vlády. 

15:33 Hlavné mesto SR Bratislava v prípade potreby pripraví ubytovanie pre Ukrajincov. 

15:27 Ministri energetiky Európskej únie zvolali na pondelok 28. februára mimoriadne stretnutie v Bruseli. Niektoré členské štáty bloku sú totiž veľmi závislé od dodávok ruského plynu. 

15:21 Všetky obete na Ukrajine sú zodpovednosťou ruského prezidenta Vladimira Putina. Na hraničnom priechode v Ubli, kam na Slovensko prichádzajú vojnoví utečenci z Ukrajiny, to vyhlásila prezidentka SR Zuzana Čaputová. 

15:20 Minister obrany SR Jaroslav Naď dúfa, že ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi ani len nenapadne použiť jadrové zbrane. "Ani len nad tým reálne neuvažujme, lebo to by znamenalo svetový konflikt," vyhlásil po nedeľnom rokovaní vlády v reakcii na nariadenie o uvedení ruských jadrových síl do vysokej pohotovosti. 

15:16  Viac než 100-tisíc ľudí sa v nedeľu zúčastnilo na pochode v nemeckej metropole Berlín na znak solidarity s Ukrajinou, kde prebieha ruská vojenská invázia, uviedla tamojšia polícia. 

14:56 Kancelária ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského v nedeľu oznámila, že Ukrajina súhlasí s rokovaniami s Ruskom na bieloruských hraniciach. TASR správu prevzala z agentúry AFP. 

14:31 Ruský prezident Vladimir Putin nariadil armáde, aby uviedla tzv. odstrašujúce, teda jadrové sily do stavu vysokej pohotovosti. Západné krajiny obvinil z "nepriateľských" krokov voči svojej krajine. Informovali o tom tlačové agentúry AFP a AP.

14:20 Zuzana Čaputová navštívila hranicu s Ukrajinou. Vypočula si utečencov aj charitatívne organizácie.

14:14 Ukrajinská strana podľa Moskvy súhlasila so schôdzkou na ukrajinsko-bieloruských hraniciach. Potvrdil to aj zdroj od Zelenského, píše ukrajinská tlač.

14:07 Ukrajinské jednotky získali v nedeľu po pouličných bojoch s ruskými vojakmi plnú kontrolu nad druhým najväčším ukrajinským mestom Charkov, oznámili miestni predstavitelia. TASR správu prevzala od agentúry AFP. "Charkov je plne pod našou kontrolou," potvrdil predseda miestnej administratívy Oleg Sinegubov na sociálnej sieti Telegram s tým, že ukrajinská armáda "čistí"  mesto od nepriateľských vojakov. 

13:52 Slovensko ponúklo ukrajinskej a ruskej strane mesto Bratislava ako miesto na mierové rokovania. Pred nedeľným rokovaním vlády to vyhlásil premiér SR Eduard Heger.

13:39 Kyjev sa ďalej bráni ruskej invázii, v meste nie je ani jeden ruský vojak, uistil starosta Kličko. Ohlásil deväť civilných obetí od štvrtka.

13:37 Protivzdušná obrana severne od Kyjeva zostrelila dva ruské vrtuľníky.

13:35 Zo sirotinca v Ľvove previezli do bezpečia na Slovensku 49 detí.

13:30 Pápež František vyzval v nedeľu na "bezodkladné" otvorenie humanitárnych koridorov pre civilistov utekajúcich pred ruskou inváziou na Ukrajine. TASR správu prevzala od agentúry AFP. "Myslím na starých ľudí, na všetkých, ktorí momentálne hľadajú útočisko, na matky utekajúce so svojimi deťmi. Sú to bratia a sestry, pre ktorých je naliehavo potrebné otvoriť humanitárne koridory a ktorých treba prijať," uviedol vo Vatikáne pápež. 

13:25 Prezidentka SR Zuzana Čaputová sa vyslovila za to, aby Európska únia poskytla perspektívu členstva Ukrajine, ktorej obyvatelia si zvolili európske smerovanie. Prezidentka sa k tomu vyjadrila na sociálnej sieti. 

13:16  V stanovom tábore v Humennom je 240 ukrajinských utečencov. Viac ako 80 percent tábora tvoria deti, ktorým spestrujú program dobrovoľníci zo Slovenského Červeného kríža.

13:10 Zelenskyj telefonicky hovoril s Lukašenkom, obsah rozhovoru zatiaľ nie je známy. Ukrajinské médiá varujú, že sa Bielorusko chystá pridať k ruskému útoku.

12:54 Ukrajina podala na medzinárodnom súde OSN v Haagu žalobu na Rusko kvôli invázii, oznámil Zelenskyj. Žiada súd, aby nariadil Moskve prerušiť agresiu.

12:51 Svet po ruskej invázii na Ukrajinu vstúpil do "novej éry", uviedol v nedeľu nemecký spolkový kancelár Olaf Scholz. TASR správu prevzala s agentúr AFP a DPA. Otázka, ktorej západní spojenci čelili, bola tá, či dokážu zhromaždiť dostatok sily na to, aby stanovili hranice pre "vojnových štváčov" ako je ruský prezident Vladimir Putin, poznamenal Scholz na osobitnom zasadaní spolkového parlamentu.

11:52 Nemecko uzatvorí svoj vzdušný priestor pre ruské lety na nasledujúce tri mesiace, oznámilo v nedeľu tamojšie ministerstvo dopravy.  

11:40 Ruský bankový systém zostal stabilný po množstve nových sankcií zameraných na finančné inštitúcie v krajine. Uviedla to v nedeľu ruská centrálna banka.

11:31 Viac než 200-tisíc ľudí prešlo doposiaľ z Ukrajiny do jej susedných krajín v dôsledku prebiehajúceho vojenského konfliktu s Ruskom, uviedol v nedeľu Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov.

11:30 Bieloruský líder Alexandr Lukašenko vyzval v nedeľu Ukrajinu, aby prijala ponuku Ruska na rozhovory a "neprišla o svoju štátnosť"

11:24 Rusko-ukrajinský konflikt by mohol trvať roky a svet musí byť pripravený na to, že sa Moskva "bude snažiť používať ešte horšie zbrane". Uviedla to v nedeľu britská ministerka zahraničných vecí Liz Trussová.

11:18 Mestá Detva a Zvolen v prípade potreby pripravia ubytovanie pre Ukrajincov.

11:13 Za posledných 24 hodín požiadalo na Slovensku o azyl 35 občanov Ukrajiny. Jeden Ukrajinec sa pokúsil o nelegálne prekročenie štátnej hranice. Od soboty (26. 2.) 6.00 do nedele 6.00 h na hranici s Ukrajinou vybavili 12.435 osôb pri vstupe na územie Slovenska.  

11:03 Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR bude poskytovať metodickú a psychologickú pomoc pri začleňovaní žiakov z Ukrajiny. Komunikuje s predsedami samosprávnych krajov, starostami a riaditeľmi jednotlivých škôl v pohraničí. Na sociálnej sieti to uviedol šéf rezortu školstva Branislav Gröhling 

10:57 Ruský prezident Vladimir Putin už nie je čestným prezidentom Medzinárodnej džudistickej federácie (IJF). Z tejto funkcie bol suspendovaný v dôsledku ruskej invázie na Ukrajinu, oznámila v nedeľu federácia. TASR správu prevzala z agentúry AFP a britskej spravodajskej stanice BBC.

10:45 Vzdušný priestor pre ruské lietadlá uzavrú aj Írsko a Fínsko

10:35 Rusko bude pokračovať vo svojej vojne proti Ukrajine napriek možným rokovaniam s touto susednou krajinou, uviedol v nedeľu Kremeľ. TASR správu prevzala od agentúry DPA. "Ukrajinskú stranu sme upozornili, že vojenská operácia tentokrát nebude pozastavená, ako sa stalo včera," povedal podľa ruskej štátnej tlačovej agentúry TASS v nedeľu hovorca Kremľa Dmitrij Peskov.

10:23 Ukrajinský prezident Zelenskyj spomenul Bratislavu ako jedno z miest pre možné diplomatické rokovania medzi Ukrajinou a Ruskom, píše agentúra Unian.

10:21 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v nedeľu vyhlásil, že Moskva bombarduje  obytné oblasti na Ukrajine, keď sa jej vojenské sily snažia preniknúť hlbšie na územie krajiny. 

10:10 Časť ruského zemného plynu by mohlo Slovensko nahradiť biometánom.

9:47 Rusko by malo byť zbavené práva hlasovať v Bezpečnostnej rade OSN. Povedal to vo videu Volodymyr Zelenskyj. Dodal, že ruská agresia voči civilistom má znaky genocídy.

9:37 Maďarský rezort diplomacie zorganizoval evakuačnú akciu, v rámci ktorej sa podarilo dostať z Kyjeva 35 osôb, najmä maďarských občanov, ale aj sedem občanov iných krajín.

9:30 Časť ruských síl, ktoré prenikli do Charkova, sa už podarilo zničiť, píše tlač s odvolaním sa na miestne úrady, podľa ktorých nešlo o početné jednotky.

9:16 Ukrajinské sily zneškodnili strelu s plochou dráhou letu. Bola vypálenená ruským strategickým bombardérom z Bieloruska, uviedla agentúra Reuters.

9:07 Prezident Volodymyr Zelenskyj vyzval cudzincov, aby prišli na Ukrajinu vytvoriť legionársku jednotku, ktorá sa zapojí do bojov proti ruskej agresii.

9:02 V regióne Černihiv polícia spolu s miestnymi obyvateľmi zastavila konvoj ruských tankov.

8:55 Boje na predmestí Kyjeva sa zintenzívňujú. O dianí v časti Bucha, ktorá sa nachádza severozápadne od centra, informuje BBC.

8:42 Ukrajinský prezident Zelenskyj nehodlá s Rusmi rokovať v Bielorusku, ktoré má podiel na agresii proti jeho krajine. Na inom mieste by bol rozhovorom otvorený.

8:38 Aj Fínsko uzavrie kvôli vojne na Ukrajine svoj vzdušný priestor pre ruské lietadlá, oznámila vláda v Helsinkách. Nasleduje tak ďalšie krajiny Európy.

8:30 Moskva tvrdí, že jej vojaci "úplne" obkľúčili juhoukrajinské mesto Cherson, ako aj mesto Berďansk na juhovýchodnom pobreží Ukrajiny. Informuje o tom agentúra AFP a odvolaním sa na nedeľňajšie vyhlásenie hovorcu ruského ministerstva obrany. 

8:13 Západne od centra Kyjeva sa ráno ozval výbuch, po zhruba 20 minútach nasledovali ďalšie dve explózie. Informovala o tom agentúra Reuters.

8:12 Okupanti v Charkove narazili na prudký odpor. Video zničenej vojenskej kolóny.

8:11 V nasledujúcich dňoch dôjde na Ukrajine podľa Ozbrojených síl (OS) SR k zintenzívneniu bojov, a tým aj k rozsiahlejším stratám medzi civilným obyvateľstvom. TASR o tom informoval hovorca OS SR Štefan Zemanovič s tým, že ruské ministerstvo obrany oznámilo v sobotu (26. 2.) rozšírenie vlastných operácii na území Ukrajiny "všetkými smermi".

7:52 Firma Google uviedla, že ruským médiám financovaným štátom znemožní, aby dostávali peniaze za reklamy na jej platformách, píše Reuters.

7:41 Ukrajinská armáda zničila čečenskú jednotku neďaleko Hostomeľu. Medzi zabitými je zrejme aj veliteľ pluku, informuje ČT24. V meste sa nachádza strategické letisko, o ktoré armády zviedli tvrdé boje.

7:34 Ruským vojakom sa podarilo preniknúť do ukrajinského mesta Charkov. Informoval o tom poradca ukrajinského ministerstva vnútra Anton Heraščenko.

7:20 Ukrajinský minister pre digitálnu transformáciu Mychajlo Fedorov v sobotu na sociálnej sieti Twitter informoval, že vláda v Kyjeve "vytvára IT armádu", aby "pokračovala v boji na kybernetickom fronte". 

7:10 Boje, ktoré sa odohrávajú v ukrajinskej metropole Kyjev, si v sobotu večer vyžiadali život šesťročného chlapca a niekoľko zranených ukrajinských civilistov. V nedeľu o tom informovala televízia CNN, ktorá sa odvolala na miestne lekárske zdroje.

7:00 Pouličné protesty proti vojne na Ukrajine sa v Moskve, Petrohrade a ďalších ruských mestách obnovili aj v sobotu, pričom ľudia vyšli do ulíc i napriek masovému zatýkaniu vo štvrtok a piatok. Podľa OVD-Info, skupiny pre ľudské práva, ktorá sleduje politické zatýkanie, bolo v sobotu v 34 ruských mestách na protivojnových protestoch zadržaných najmenej 460 ľudí vrátane viac ako 200 v Moskve.

6:30 Obrancovia ukrajinského Hadieho ostrova v Čiernom mori sú možno stále nažive. Ak je to tak, potom sú zrejme vojnovými zajatcami ruskej armády. Podľa spravodajskej televízie CNN to v sobotu uviedla Štátna pohraničná stráž Ukrajiny (DPSU).

6:20 Izraelský minister zahraničných vecí Jair Lapid v sobotu povedal, že nariadil veľvyslancovi krajiny, aby sa opäť ujal svojej funkcie v Poľsku. Agentúra AFP konštatovala, že Izrael takto "obrátili list" v šesť mesiacov trvajúcej roztržke s Poľskom týkajúcej sa tamojšej legislatívy, ktorú Izrael považuje za "antisemitskú".

6:10 USA, EÚ, Francúzsko, Nemecko, Taliansko, Británia a Kanada na budúci týždeň vytvoria spoločnú pracovnú skupinu, ktorá bude dohliadať na implementáciu finančných sankcií uvalených na Rusko. Podľa spravodajskej stanice BBC to zástupcovia týchto krajín uviedli v nedeľu v spoločnom vyhlásení zverejnenom Bielym domom.

6:00 Z periférií ukrajinskej metropoly Kyjev hlásili v nedeľu skoro ráno dve veľké explózie, informovala spravodajská televízia CNN s tým, že zásah dostal veľký sklad ropy v meste Vasyľkiv, kde sa nachádza aj letisko. Táto oblasť bola podľa ukrajinských predstaviteľov dejiskom ťažkých bojov už v piatok večer. Miestne médiá informovali, že zásah ropného skladu vo Vasyľkive potvrdila aj primátorka mesta Natalija Balasynovičová i poradca ukrajinskej vlády Anton Heraščenko. Na mieste ich overil aj štáb CNN.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok