Do ruských ulíc vyšli aktivisti protestujúci proti invázii. Polícia ich rad za radom zatýkala

TA3 TASR
27.2.2022 16:24

Ruskí protivojnoví aktivisti vyšli aj v nedeľu do ulíc od Moskvy po Sibír na protest proti invázii Ruska na Ukrajinu napriek každodennému zatýkaniu stoviek demonštrantov.

Do ruských ulíc vyšli aktivisti protestujúci proti invázii. Polícia ich rad za radom zatýkala
TASR/AP

Informovala o tom agentúra AFP. Demonštranti sa schádzali na protestných zhromaždeniach či pochodovali centrami miest, skandujúc "Nie vojne!" v čase, keď ruský prezident Vladimir Putin nariadil uvedenie jadrových síl do stavu pohotovosti.

Protesty proti invázii na Ukrajinu sa v Rusku začali vo štvrtok a odvtedy pokračovali každým dňom aj napriek tomu, že ruská polícia pohotovo zakročila voči takýmto zhromaždeniam a začala zatýkať ich účastníkov. Nedeľňajšie protesty sa zdali menšie než tie, ktoré sa konali vo štvrtok, v prvý deň ruského útoku na Ukrajine, keď sa v Moskve a Petrohrade zišli tisíce ľudí. Ich skutočný rozsah však bolo ťažké posúdiť, konštatuje AFP.

V Petrohrade, kde sa v centre mesta zhromaždili desiatky ľudí, polícia v plnej výstroji v nedeľu zadržiavala jedného demonštranta za druhým a niektorých z nich ťahala do policajných dodávok, hoci demonštrácia bola pokojná a nedošlo k žiadnym násilným incidentom.

Podľa ľudskoprávnej skupiny OVD-Info, ktorá sleduje politicky motivované zatýkanie, polícia do nedeľného popoludnia kvôli účasti na protivojnových demonštráciách zadržala v ten deň najmenej 356 Rusov v 32 mestách, píše AFP.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok