Toto je vojna. Ak sa budeme musieť postarať o státisíce utečencov, tak sa o nich postaráme, uviedol Naď

TA3 TASR
27.2.2022 12:32

Vojna na Ukrajine neutícha. Západné krajiny chcú odstrašiť Vladimíra Putina posilnením východného krídla NATO. Koľko vojakov príde na Slovensko? Kde budú pôsobiť a čo bude ich úlohou?

Podľa ministra obrany Jaroslava Naďa Slovensko nie je v bezprostrednom ohrození. „Negatívne dopady vojnovej agresie Ruskej federácie na Ukrajine sú aj smerom k Slovenskej republike. Vidíme to z viacerých hľadísk. Samozrejme to najakútnejšie je to, že máme naozaj zásadný príliv vojnových utečencov.“ Zároveň vyjadril vďaku občanom Slovenskej republiky i ozbrojeným zložkám za ich pomoc utečencom.

Utečenci z Ukrajiny

Vláda nasadila na hranice s Ukrajinou už približne 600 vojakov. Na Slovensko podľa Naďa prišlo už 15-tisíc až 20-tisíc utečencov z Ukrajiny. „Je to kombinácia prístupov. Niektorí pokračujú ďalej na západ. Majú zaistenú dopravu už od štátnej hranice smerom do Českej republiky, do Nemecka a ďalej. Niektorí ostávajú na Slovensku.“ Utečenci, ktorí nemajú blízkych na území Slovenskej republiky, sú umiestňovaní do dočasných táborísk alebo miest ubytovania.

Podľa Naďa Slovensko pomôže všetkým utečencom, ktorí to budú potrebovať. „Toto nie je o komforte pre ľudí, pre Slovákov toto je o ľudskosti. Tí ľudia utekajú pred vojnou.“ Ďalej dodáva, „toto je vojna, a my sa k tomu postavíme voči nášmu bratskému národu Ukrajincov, s ktorým sme nikdy nemali žiadne problémy a s ktorým máme výborné vzťahy, veľmi ľudsky a zodpovedne. Keď sem prídu státisíce tak sa budeme musieť postarať o státisíce.“

Zatiaľ máme na hraniciach len slovenských vojakov. Uviedol ale, že viaceré ambasády majú na hranici s Ukrajinou svojich civilných odborníkov. Cez hranicu prechádzajú aj občania iných krajín. „Prichádzajú aj Česi, prichádzajú aj Nemci, Francúzi, Izraelčania.“

Stíhačky MIG-29

Na uzemnení stíhačiek MIG-29 a ukončení spolupráce s technikmi z Ruska sa podľa Naďa pracuje už dlhodobo. Vláda sa zaoberá i činnosťou týchto technikov. „V tomto momente, aj kvôli ochrane tých samotných technikov, je dôležité aby sme vedeli čo robia, kde robia, kedy robia.“ Ich presný počet nešpecifikoval.

Naď uviedol, že v nedeľu sa bude vláda SR zaoberať ďalšou pomocou "vojenského charakteru" pre Ukrajinu. Minister zároveň potvrdil, že obranu Slovenska by malo posilniť 1200 zahraničných a okolo 300 slovenských vojakov i systém Patriot na posilnenie protivzdušnej obrany. Na posilnení obrany Slovenska sa majú podieľať vojaci z Nemecka a Holandska a finálne sa rokuje aj s Českom, Poľskom či Slovinskom. Každá z krajín by podľa Naďa mala poslať na Slovensko vojakov, ale i techniku a špecifické systémy.

Vojenské cvičenie

Vojenské cvičenie Saber Strike, ktoré sa na Slovensku začne od 1. marca, bude podľa šéfa rezortu obrany zorganizované, avšak v menšom počte. Cvičiť by malo do 2-tisíc vojakov, a to slovenských, ako i zo Spojených štátov amerických. Naď si vie predstaviť zorganizovať v Bratislave rokovanie medzi zástupcami Ukrajiny a Ruska, zatiaľ však podľa neho taká žiadosť neprišla.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok