Vážny dôvod, prečo vaše podpazušie zapácha aj s deodorantom

TA3/bd
23.2.2022 09:00

Všetci sme viac či menej odkázaní na deodorant, aby sme udržali potenie a zápach pod kontrolou. Keď vám deodorant zlyhá a vaše podpazušie neprejde „aromatickým testom“, niečo nie je v poriadku.

Vážny dôvod, prečo vaše podpazušie zapácha aj s deodorantom
FreePik

Ak ste niekedy bojovali so zápachom aj po aplikácii antiperspirantu alebo deodorantu, možno vás zaujíma, z kade sa berie ten zápach? Zatiaľ čo štipľavé podpazušie zvyčajne nie je dôvodom na obavy, existujú určité zdravotné stavy, ktoré môžu prispieť k nepríjemnému telesnému pachu.

Prečo vôbec podpazušie zapácha?

K silnému zápachu zvyčajne dochádza, keď sa potíte. Naše telo sa skladá z ekrinných aj apokrinných potných žliaz. Ekrinné žľazy sú prítomné po celom tele, zatiaľ čo apokrinné žľazy sú prítomné v niektorých oblastiach nesúcich ochlpenie vrátane podpazušia a slabín.

Keď je vám horúco (alebo ste nervózni), vaše apokrinné žľazy vytvárajú hustú, mliečnu tekutinu (vo forme potu). Pot sám o sebe však nezapácha, keď sa prvýkrát vylúči. Začne sa meniť až vtedy, keď sa stretne s baktériami na povrchu pokožky, ktoré ho rozložia a vytvárajú silný zápach.

podpazušie FreePik

Ak sa u vás náhle zvýši potenie, zmení sa telesný zápach, ktorý vylučuje arómu po ovocí alebo ako bielidlo, okamžite vyhľadajte lekára. To všetko môžu byť príznaky vážneho zdravotného problému.

1. Hormonálne zmeny

Vaše páchnuce podpazušie môže byť produktom hormonálnych zmien. Napríklad počas menopauzy sa hladina estrogénu znižuje, čo môže vyvolať príznaky ako návaly horúčavy a silné potenie. Puberta je ďalším hormonálnym obdobím, kedy môže vaše podpazušie produkovať nepríjemnejšie pachy. Apokrinné potné žľazy sa zväčšujú a sú aktívne počas puberty pod stimuláciou pohlavných hormónov, kedy sa telesný zápach môže zhoršiť.

2. Užívate lieky

Aj váš liek môže byť príčinou vášho páchnuceho podpazušia. Zvýšené potenie a výsledný zápach z podpazušia môže byť vedľajším účinkom niektorých liekov, vrátane antidepresív či antibiotík. Ak si všimnete zmenu vo svojom telesnom pachu odkedy užívate určitý liek, porozprávajte sa so svojím lekárom, ktorý vám môže predpísať jeho náhradu. 

 

Info: hormonálne výkyvy sú zvyčajne dočasné, takže vaše zapáchajúce podpazušie by mali ustúpiť, keď sa hormóny ustália.

zapach FreePik

3. Máte intertrigo

Intertrigo môže podnecovať vaše hnilobné jamy. Ide o bežný zápalový stav kože, ktorý sa vyskytuje v záhyboch tela, vrátane podpazušia a slabín. Zachytená vlhkosť, teplo a trenie vedie k zápalu kože, začervenaniu a niekedy aj nepríjemnému zápachu. Teplo a vlhkosť v podpazuší sú ideálnym prostredím pre rast zapáchajúcich baktérií a húb. Niekedy môže intertrigo viesť k bakteriálnej alebo plesňovej infekcii, takže na vyriešenie problému možno budete potrebovať lekárske vyšetrenie. 

4. Trpíte hyperhidrózou

Hyperhidróza je stav charakterizovaný nadmerným potením, aj ten môže byť zdrojom vášho zápachu. Aj keď pot sám o sebe nezapácha, môže sa objaviť zápach, keď ho baktérie na pokožke rozložia. Presnejšie povedané, zápach v skutočnosti pochádza z odpadových produktov vytvorených baktériami. Ak sa teda veľa potíte, bude tam viac „jedla“ pre baktérie, ktorými sa budú živiť. Medzi ďalšie liečby nadmerného potenia patria antiperspiranty, injekcie botulotoxínu, lokálne lieky a v závažných prípadoch operácia na zablokovanie (alebo odstránenie) vašich potných žliaz.

zapach FreePik

5. Máte iný zdravotný problém

Nepríjemný telesný zápach môžu spôsobiť aj iné vážne zdravotné problémy. Bromhidróza môže byť výsledkom mnohých zdravotných stavov, vrátane infekcií a metabolických porúch. V skutočnosti niektoré zriedkavé genetické metabolické poruchy, ako je trimetylaminúria a fenylketonúria, môžu spôsobiť páchnuce podpazušie. Napríklad ľudia s trimetylaminúriou nie sú schopní rozložiť trimetylamín (chemikália nachádzajúcu sa v určitých potravinách), čo spôsobuje, že ich telo vytvára hnilý rybí zápach, keď sa potia.

Zníženie potenia pomocou antiperspirantov, botulotoxínu alebo neinvazívnych energetických procedúr (ako je použitie elektromagnetických vĺn na zničenie potných žliaz) môže tiež pomôcť pri stavoch, ktoré spôsobujú hnilobné páchnuce potenie, ako je trimetylaminúria.

botox FreePik

6. Jedli ste jedlá vyvolávajúce zápach

Aj keď si zvyčajne spájame páchnuce jedlá (ako cesnak a cibuľa) so zlým dychom, verte tomu alebo nie, nepríjemný telesný zápach môže súvisieť aj s vašou stravou. Áno, niektoré potraviny môžu spôsobiť nepríjemný zápach v oblasti podpazušia. Opäť platí, že cesnak a cibuľa sú bežnými páchateľmi, pretože vaše telo uvoľňuje páchnuce sírne zlúčeniny, keď rozkladá tieto aromatické allium. Podobne kapustová zelenina produkujúca plyn, ako je brokolica, kapusta a karfiol, môže byť vinníkom za štipľavým zápachom, ktorý sa valí z vašich pórov. Okrem toho, kari, špargľa a alkohol môžu tiež spôsobiť zápach z podpazušia.

Ďalšie tipy na udržanie telesného pachu:

  • Ak chcete zabrániť tomu, aby vaše jamy zapáchali (alebo aby ste znížili zápach), vyskúšajte tieto dodatočné stratégie:
  • Pravidelne sa kúpte antibakteriálnym mydlom, aby ste z pokožky odstránili baktérie vyvolávajúce zápach
  • Používajte produkt, ktorý kombinuje antiperspirant (na zabránenie poteniu) a deodorant (na maskovanie telesného pachu vôňou a ničenie baktérií). Takto máte pokryté všetko
  • Pri cvičení noste priedušné látky (napríklad bavlnu, hodváb alebo vlnu) a látky odvádzajúce vlhkosť (ako polyester alebo nylon). A vždy po každom nosení oblečenie vyperte.
  • Skúste si oholiť chĺpky v podpazuší, aby sa pot rýchlejšie vyparil

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok