Aj príliš veľa dobrého cholesterolu škodí zdraviu. Vedľajšie účinky vás nemilo prekvapia

TA3/bd
17.2.2022 18:00

Lipoproteínový cholesterol s vysokou hustotou (HDL) sa nazýva dobrý cholesterol, pretože odstraňuje nežiaduci alebo zlý cholesterol z vašich tepien. Väčšina ľudí musí usilovne pracovať, aby si zvýšila svoju hladinu HDL, ale je možné mať HDL, ktorý je príliš vysoký? Krátka odpoveď znie ÁNO.

Aj príliš veľa dobrého cholesterolu škodí zdraviu. Vedľajšie účinky vás nemilo prekvapia
FreePik

Nebezpečná zóna HDL

Ako veľa vecí v medicíne, aj dobrých vecí môže byť priveľa a škodiť. Hladiny HDL pod 40 miligramov na deciliter (mg/dl) sú známe tým, že zvyšujú riziko srdcových chorôb, zatiaľ čo HDL 60 mg/dl začínajú byť ochranné. Napriek tomu pri 95 mg/dl alebo viac sa vracia k rizikovému faktoru. 

Niektorí ľudia majú prirodzene vysoký HDL, a tým aj nižšie riziko infarktu a mŕtvice. Existujú však aj takí, ktorí majú extrémne vysoké hladiny HDL, pravdepodobne kvôli genetickým poruchám. Tento stav ich môže vystaviť vyššiemu riziku srdcových ochorení.

Ako zvýšiť HDL

Pre tých, ktorí potrebujú zvýšiť svoj HDL, sú odpoveďou zmeny životného štýlu. Najlepší spôsob je aeróbne cvičenie, vyhýbanie sa mastným jedlám a konzumácia pohára červeného vína každý deň. Postavte svoju stravu na zelenine, ovocí, chudých bielkovinách a nízkotučných mliečnych výrobkoch, ako aj orieškoch prospešných pre srdce.

strava FreePik

Stredomorská strava je skvelý spôsob, ako zaradiť všetky tieto možnosti do jedálneho lístka. Vyhnite sa trans-tukom, ktoré sa stále nachádzajú v niektorých balených potravinách, ako sú koláče a sušienky a vyprážané jedlá, margarín a nasýtené tuky, ktoré sa nachádzajú v potravinách živočíšneho pôvodu, ako je hovädzie mäso, plnotučné mliečne výrobky a maslo.

Najlepším dôkazom toho, že alkohol zvyšuje HDL, je červené víno s približne jedným pohárom denne. Iné druhy alkoholu, ako pivo a miešané nápoje, majú menší úžitok a viac prázdnych kalórií. Pokiaľ ide o cvičenie, snažte sa tri až štyrikrát týždenne cvičiť so strednou intenzitou. 

krv FreePik

Čo nerobiť

Možno ste počuli, že užívanie B-vitamínu niacínu vo forme doplnku môže pomôcť zvýšiť váš HDL, podľa posledných štúdií to nie je potvrdené. Nefajčite a vyhýbajte sa liekom alebo doplnkom stravy, ktoré obsahujú testosterón alebo anabolické steroidy, teda liekom, ktoré znižujú HDL a máte vyhraté.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok