Stukovatená pečeň nie je iba z alkoholu. Potraviny, ktoré ju oslabujú jeme každý deň

TA3/bd
17.12.2021 09:00

Najmenej 20 percent ľudí má tukové ochorenie pečene. Na rozdiel od všeobecného presvedčenia, stukovatenie pečene nepostihuje len alkoholikov. Bežné rizikové faktory pre toto ochorenie zahŕňajú cukrovku, obezitu a vysoký cholesterol.

Stukovatená pečeň nie je iba z alkoholu. Potraviny, ktoré ju oslabujú jeme každý deň
FreePik

Zmeny životného štýlu

Tukové ochorenie pečene nemá žiadne štandardné formy liečby. Lekári pomáhajú ľuďom aspoň minimalizovať ich rizikové faktory. Bežné spôsoby kontroly cukrovky, obezity a vysokého cholesterolu zahŕňajú zlepšenie stravy, chudnutie a zvýšenie úrovne fyzickej aktivity. Aj mliečne výrobky, najmä nízkotučné pomáhajú zlepšiť kondíciu, ak ich začleníte do dobre vyváženej stravy s kontrolovaným príjmom kalórií.

mlieko FreePik

Mliečne výrobky a zdravá strava

Mliečne výrobky poskytujú dôležité živiny, ktoré iným potravinám chýbajú, ale tie plnotučné zvyšujú riziko priberania a vysokého cholesterolu spojeného so stukovatením pečene. Najlepšia strava pre stukovatenú pečeň sú potraviny bohaté na živiny, ako je ovocie, zelenina, chudé bielkoviny, celozrnné výrobky a zdravé tuky – vrátane tých, ktoré sa nachádzajú v orechoch, rybách, semenách a olivovom oleji. 

Bohužiaľ, väčšina tukov, ktoré sa nachádzajú v plnotučných mliečnych výrobkoch, sú nasýtené,  nezdravé tuky. Napríklad plnotučné mlieko obsahuje 7 gramov tuku, z čoho 4 gramy sú nasýtené tuky. Pasterizovaný, tavený syr obsahuje 6 gramov tuku, z toho 3,8 gramu nasýtených tukov. Zvoľte si nízkotučné druhy mliečnych potravín pomáhajú znižovať príjem nasýtených tukov, pričom vám stále poskytujú dôležité minerály, ako je vápnik, horčík, fosfor a draslík.

Info: Kedykoľvek si vyberiete mliečny výrobok, hľadajte druhy so zníženým obsahom tuku.

mlieko FreePik

Mliečne výrobky a chudnutie

Je to mýtus, mliečne výrobky nám nepomáhajú schudnúť. Namiesto toho, aby ste sa pri chudnutí spoliehali na mliečne výrobky, nájdite spôsoby, ako znížiť kalórie z dennej stravy alebo zvýšiť úroveň fyzickej aktivity, aby ste spálili ďalšie kalórie. Neskúšajte nárazové diéty a nechudnite príliš rýchlo, inak riskujete zvýšenie závažnosti stukovatenia pečene.

Nízkotučné náhrady 

Zahrnutie mliečnych výrobkov do vašej dobre vyváženej stravy, ktorá pomáha znižovať hladinu cholesterolu a umožňuje chudnutie, si vyžaduje, aby ste zmenili spôsob užívania mliečnych výrobkov. Postupne prejdite z plnotučného na nízkotučné.

Rada: Do kávy používajte mlieko so zníženým obsahom tuku. Nahraďte kyslú smotanu jogurtom so zníženým obsahom tuku.  

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok