Tmavá čokoláda dokáže zázraky. Znižuje cholesterol, ale pozor na kofeín

TA3/bd
19.12.2021 14:00

Tmavá čokoláda má kredit zdravšej potraviny, ako je svetlejšia kamarátka. Obsahuje značné množstvo horčíka, ktorý vaše telo potrebuje na rôzne funkcie. Má však stále vysoký obsah tuku a cukrov, preto by ste ju mali jesť len v malých množstvách.

Tmavá čokoláda dokáže zázraky. Znižuje cholesterol, ale pozor na kofeín
FreePik

Vyrába sa z kakaových bôbov. Bôby sa vyberú zo struku a prechádzajú procesom, ktorého výsledkom je kakaová sušina, nazývaná aj kakaová hmota, čo je kondenzovaná forma kakaa. Kakaový likér možno spracovať na kakaové maslo alebo z neho vyrobiť koláč, ktorý sa potom rozomelie na prášok. Zatiaľ čo väčšina kakaového likéru obsahuje pridané mlieko na výrobu čokolády, tmavá čokoláda pridaný cukor nemá a má aj málo pridaného mlieka. Vo výsledku by mala obsahovať 60 percent alebo viac kakaovej sušiny.

cokolada FreePik

Tak potrebný horčík

Horčík je jedným z najrozšírenejších minerálov vo vašom tele, pričom viac ako 50 percent sa ho nachádza vo vašej kostre. Podieľa sa na viac ako 300 chemických reakciách, najmä tých, ktoré súvisia s metabolizmom a premenu jedlo na energiu. Horčík je tiež potrebný na správne fungovanie svalov a nervov – vrátane regulácie srdcovej frekvencie – a pomáha aj imunitnému a kostrovému systému, aby zostali silní.

cokolada FreePik

Obsah horčíka v tmavej čokoláde

Horká čokoláda má pomerne vysoký obsah horčíka, 176 mg v 100 g porcii. To je približne polovica denného odporúčania. Muži vo veku od 19 až 40 rokov potrebujú 400 mg denne, ženám stačí 310 mg. Medzi kvalitné zdroje horčíka, ktoré majú nižší obsah tuku a cukru ako horká čokoláda, patrí zelená listová zelenina, strukoviny, orechy, semená a celé zrná.

cokolada FreePik

Pozor na kofeín

Tmavá čokoláda obsahuje skupinu antioxidantov nazývaných flavonoidy, ktoré pomáhajú srdcu. Znižujú LDL cholesterol, tým pádom aj riziko krvných zrazenín. Horkú čokoládu však konzumujte s mierou, pretože obsahuje kofeín.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok