Med proti kašľu, ale aj na zníženie cholesterolu. Koľko gramov denne lieči?

TA3/bd
15.12.2021 09:00

Med, ktorý vyrábajú včely z nektárov kvitnúcich rastlín, je sladká, viskózna tekutina zložená z glukózy, fruktózy a ďalších živín. Používa sa ako terapeutické činidlo pri mnohých ochoreniach, aj na znižovanie cholesterolu.

Med proti kašľu, ale aj na zníženie cholesterolu. Koľko gramov denne lieči?
FreePik

Med a cholesterol

Podľa mnohých odborníkov je med tým lepším sacharidom s nižším glykemickým indexom (GI). V štúdiách na zvieratách sa preukázalo, že má tendenciu znižovať hladiny LDL zlého cholesterolu a zvyšovať HDL dobrého cholesterolu.

V malej randomizovanej štúdii uverejnenej v časopise Journal of Ayub Medical College z júla a decembra 2013 dostávalo 70 mladých mužov rovnakú stravu s alebo bez 70 gramov medu denne počas štyroch týždňov. Hladiny celkového cholesterolu, LDL a triglyceridov sa zvýšili v skupine bez medu, zatiaľ čo v skupine s medom došlo k významnému zníženiu a ich HDL sa zvýšil.

cholesterol FreePik

U žien, ktoré zvyknú užívať med sa zistilo, že majú nižší glykemický index a dlhodobo nižšiu hladinu cholesterolu. Nemusí to byť iba výlučne kvôli medu v strave, ale aj iným zmenám. Na odhalenie akýchkoľvek skutočných alebo podporných účinkov sú potrebné ešte dôkladnejšie štúdie.

Pochopenie cholesterolu

Cholesterol sa v tele vytvára, alebo sa absorbuje z potravy. Táto voskovitá látka sa nachádza vo všetkých bunkách vášho tela a je nápomocná pri tvorbe steroidných hormónov, ako je estrogén, progesterón a vitamín D. Okrem tvorby týchto potrebných hormónov vytvára v pečeni aj žlčové kyseliny, ktoré pomáhajú pri vstrebávaní tukov pri trávení.

med FreePik

Celkový cholesterol je to, čo cirkuluje vo vašom krvnom obehu a skladá sa z lipoproteínu s nízkou hustotou (LDL), známeho ako „zlý cholesterol“, pretože je hlavným vinníkom hromadenia plaku vo vašich tepnách a lipoproteínu s vysokou hustotou (HDL), ktorý pomáha telu zbaviť sa LDL cholesterolu.

Okrem cholesterolu je tu ďalší tuk, nazývaný triglyceridy, ktorý cirkuluje vo vašom krvnom obehu. Tento typ tuku môže byť zdrojom energie, ale keď sú hladiny triglyceridov príliš vysoké, zvyšuje sa riziko srdcových ochorení. Keď skonzumujete nadbytočné kalórie, vaše telo ich premení na triglyceridy, ktoré sa nakoniec uložia do vašich tukových buniek.

med FreePik

Výhody medu

Med sa skladá z niekoľkých cukrov, ako aj bielkovín, fenolových kyselín, flavonoidov, enzýmov, aminokyselín a rôznych zlúčenín. Existuje viac ako 30 oblastí a dôkazy výhod medu. V súčasnosti zahŕňa kašeľ, vredy na diabetickej nohe, suché oči, rosaceu, vredy v ústach (v dôsledku chemoterapie a ožarovania) aj hojenie rán.

Med môže riediť hlien a byť lepší ako sirup proti kašľu pre deti od 1 roku. Nikdy by ste nemali dávať med deťom mladším ako 12 mesiacov, pretože môže obsahovať baktériu, ktorá spôsobuje detský botulizmus.

Témy: Cholesterol med
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok