Čím liečime covid? Čaká sa na Paxlovid, za jedny z antivirotík sa pripláca skoro 50 eur

TA3/hm
18.2.2022 06:00

Lieky priamo na liečbu covidu-19 bez lekárskeho predpisu nedostanete. Na zmiernenie príznakov v prípade ľahkého a mierneho priebehu sú dostupné voľne predajné lieky, ťažšie a rizikové prípady sa liečia antivirotikami či kortikoidmi. Monoklonálne protilátky sa obmedzili pre variant omikron, keďže majú voči nemu výrazne zníženú účinnosť. Ako liečime covid, a ktoré lieky sú na Slovensku dostupné?

Lieky na covid
SITA/AP (ilu)

Omikronu sa vraj nevyhne takmer nikto. Pozitívny výsledok testu treba oznámiť ošetrujúcemu všeobecnému lekárovi a konzultovať s ním liečbu. Aj tým pacientom, u ktorých choroba prehrmí takmer bez príznakov, sa v rámci liečby v domácom prostredí odporúča dodržiavať pitný režim, jesť ľahkú stravu bohatú na ovocie a zelenu, dopriať si dostatok odpočinku a posilňovať imunitu vitamínmi C, D a zinkom. 

Ako liečiť covid doma?

Medzi sprievodné "príznaky omikronu", ktorý dominuje na Slovensku, však patrí aj bolesť hrdla, kašeľ, pocit plného nosa, vyskytnúť sa môže i zvýšená teplota. Na zmiernenie a potlačenie príznakov možno dostať voľnopredajné lieky - či už sú to spreje do nosa, pastilky na cmúľanie alebo lieky podľa typu kašla. Pri suchom, dráždivom kašli sú to antitusiká, pri vlhkom, produktívnom kašli mukolytiká. Na zníženie horúčky sa používa paracetamol či acylpyrín. Odporúčania, ako absolvovať domácu liečbu, sú dostupné aj na webe korona.gov.sk.

Ako absolvovať domácu liečbu covidu?

  • Treba dodržiavať pitný režim: dôležitý je príjem vyššieho množstva tekutín.
  • Strava: Ľahká, vyvážená, zvýšiť príjem ovocia a zeleniny.
  • Dostatok odpočinku
  • Pocit plného nosa: použiť voľnopredajné spreje do nosa
  • Bolesti hrdla: použiť voľnopredajné pastilky na cmúľanie
  • Kašeľ: Voľnopredajné lieky podľa typu kašľa po porade s lekárnikom (antitusiká pri suchom, dráždivom kašli, mukolytiká pri vlkom, produktívnom).
  • Zvýšená teplota/horúčka: Paracetamol, acylpirín a pod.
  • Podpora imunity: vitamín C – 2g/deň rozdelené do 2-3 dávok, vitamín D – 1000 IU/deň, zinok – 10 mg/deň

Zdroj: korona.gov.sk

Medzi registrovanými liekmi na Covid-19, ktoré sú zverejnené na webe Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv, sa nachádzajú monoklonálne protilátky, ktoré boli však pre zníženú účinnosť voči variantu omikron obmedzené, antivirotiká a imunosupresíva, teda kortikoidy. V rámci antivirotík boli na odporúčanie Európskej liekovej agentúry Európskou komisiou schválené a registrované antivirotiká Paxlovid (PF-07321332/ritonavir) a Veklury (Remdezivir). Z imunosupresív sú to RoActemra (tocilizumab), Kineret (anakinra) a kortikoidy s liečivom dexametazón.

Antivirotický liek Veklury s liečivom Remdezivir, ktorý je dostupný aj na Slovensku len na predpis, sa podáva pacientom od 12 rokov s váhou minimálne 40 kilogramov. Podľa údajov zverejnených na webe ŠÚKL, môžu tento liek podať pacientom so zápalom pľúc, ktorí nepotrebujú kyslík a nie sú napojení na umelú pľúcnu ventiláciu. Takisto aj dospelým pacientom, ktorí si nevyžadujú liečbu kyslíkom. Veklury (Remdezivir) sa podáva vo forme infúzie.

Ako pre TA3 uviedla hovorkyňa Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv Magdaléna Jurkemíková, okrem liekov registrovaných na Covid-19 sa môžu používať aj lieky registrované na iné ochorenie alebo aj neregistrované lieky, na základe povolenia ministerstva zdravotníctva. 

Vo februári začal rezort zdravotníctva zásobovať nemocnice Molnupiravirom, ktorý sa má podávať dospelým rizikovým pacientom, ktorých stav nevyžaduje liečbu kyslíkom. Podáva sa vo forme kapsúl pri liečbe mierneho až stredne ťažkého priebehu covidu do piatich dní od nástupu symptómov. Povolenie na terapeutické použitie dostal neregistrovaný liek Lagevrio (účinná látka Molnupiravir) ešte vlani. "Európska lieková agentúra momentálne hodnotí žiadosť o registráciu liekov Lagevrio a Olumiant (pozn. imunosupresívum) a v tzv. rolling review je liek Evusheld," uviedla hovorkyňa ŠÚKL.

Čaká sa na Paxlovid

Nádej sa vkladá do lieku Paxlovid od spoločnosti Pfizer. Je to prvé antivirotikum podávané perorálne vo forme tabliet, ktoré dostalo odporúčanie od Európskej liekovej agentúry. Na Slovensko by mal prísť do konca prvého štvrťroka. Určený je pre rizikových dospelých pacientov, ktorých stav nevyžaduje liečbu kyslíkom. 

Paxlovid by mal byť dostupný na predpis aj u lekára v ambulancii. Obsahuje dve liečivá - PF-07321332, ktoré znižuje schopnosť vírusu SARS-CoV-2 rozmnožovať sa, a ritonavir, ktoré predlžuje pôsobenie tejto látky. Podľa výsledkov klinických testov liek výrazne znižuje riziko hospitalizácie a úmrtia u pacientov s rizikovými faktormi. Paxlovid mal počas testov zväčša mierne nežiaduce účinky.

paxlovid TASR/AP

Doplatok takmer 50 eur

Dostupný je aj neregistrovaný humánny liek Fabiflu s obsahom účinnej látky favipiravir. Predpisovaný a používaný je pri liečbe ľahkých a stredne ťažkých foriem covidu v zdravotníckych zariadeniach na základe skupinového povolenia ministerstva zdravotníctva na terapeutické použitie neregistrovaného lieku, ozrejmila hovorkyňa ministerstva Zuzana Eliášová.

Ako dodala, povolenie automaticky nepredstavuje rozhodnutie o cene lieku alebo o jeho úhrade na základe verejného zdravotného poistenia. "Konečná cena lieku vo verejnej lekárni podľa dovozcu lieku je 42,70 eur s DPH za jedno balenie, ktoré obsahuje 34 tabliet. Obyčajne je pacientovi indikovaná liečba na 7 dní  a pacientovi sú predpísané dve balenia lieku," uviedla Eliášová.

Iné lieky na liečbu covidu sú podľa jej slov hradené rozdielnym mechanizmom. "Tak ako napríklad registrované očkovacie látky proti ochoreniu Covid-19 alebo lieky s obsahom účinných látok Remdezivir alebo Molnupiravir, lieky boli nakúpené na základe spoločného verejného obstarávania s Európskou komisiou alebo verejného obstarávania MZ SR a uhradené z verejných finančných prostriedkov. Pri výdaji alebo podaní takýchto liekov pacientovi nevzniká doplatok a nepodieľa sa na jeho hradení," ozrejmila.

Imunosupresíva pre ťažšie prípady

Medzi registrovanými liekmi proti covidu-19 sú imunosupresíva RoActemra, Kineret a lieky s dexametazónom. RoActemra sa používa pri liečbe u dospelých na kortikosteroidovej liečbe, ktorí si vyžadujú liečbu kyslíkom vrátane pľúcnej ventilácie vo forme injekcie alebo infúzie. Liek Kineret injekčne podávajú dospelým pacientom so zápalom pľúc s rizikom respiračného zlyhania. Dexametazón sa používa u pacientov od 12 rokov a u pacientov na kyslíku alebo pľúcnej ventilácii vo forme tabliet, infúzie alebo injekcie. 

V procese registrácie je imunosupresívum pre hospitalizované deti od 10 rokov, ktoré si vyžadujú liečbu doplnkovým kyslíkom. Liek Olumiant s liečivom baricitinib sa podáva vo forme injekcie alebo infúzie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok