Pri omikrone si treba všímať iné príznaky, variant sa správa odlišne. Pozor na bolesť hrdla

TA3
1.2.2022 10:38

Omikron naplno zasiahol Slovensko a denné prírastky sú vysoko nad desiatimi tisícmi nakazených. Okrem mnohonásobne väčšej infekčnosti sa u pacientov omikron prejavuje aj osobitnými, novými príznakmi, ktoré sa pri predošlých mutáciách nevyskytovali. Odlišnosti a nové informácie o omikrone priblížila Miriam Šatalová, lekárka covidového oddelenia.

Nové čísla
TASR/AP

Menej časté príznaky

Novinkou pri omikrone je, že u pacientov sa vyskytli aj iné príznaky, menej časté v minulých vlnách pandémie – bolesť očí, uší, tráviace ťažkosti, kýchanie, bolesti chrbtice. 

"Najčastejšie príznaky, ktoré omikron spôsobuje, sú predsa len podobné tým, ktoré spôsobujú iné varianty. Patria k nim kašeľ, horúčka, celková slabosť, nádcha, bolesť hlavy, bolesť hrdla, bolesť svalov. U očkovaných má omikron tendenciu spôsobiť len miernejšie príznaky, akými sú bolesť hrdla, bolesť hlavy, bolesť očí, bolesti svalov, únavu, nádchu, kýchanie,“ vysvetlila Šatalová, ktorá pracuje v Nemocnici AGEL Bánovce. 

Podľa skúseností lekárov z Bánoviec nad Bebravou môžu byť príznakmi omikronu aj suchý kašeľ a horúčka, sú však menej časté ako u predchádzajúcich variantov. "V začiatkoch sa omikron prejavuje bolesťou hrdla, bolesťami tela a bolesťou hlavy. Tieto príznaky trvajú niekoľko dní. Strata chuti a čuchu je u omikronu menej častá a zriedkavejšie sú aj závažné pľúcne problémy. U očkovaných ľudí je pravdepodobnejšie, že omikron u nich prebehne ako bežné prechladnutie,“ zdôraznila skúsená lekárka.

Omikron a nezaočkovaní

Šatalová upozorňuje, že neočkovaní ľudia a ľudia s oslabeným imunitným systémom majú vyššiu pravdepodobnosť, že sa u nich rozvinie vážne ochorenie Covid-19, a to aj pri typicky miernejšom variante omikronu.

"Neočkovaní jedinci majú tendenciu mať dlhšie trvajúce a závažnejšie príznaky, začínajúc príznakmi podobnými prechladnutiu, ale prechádzajú do ťažkých respiračných symptómov, kašľa, bolestí celého tela, bolestí hlavy, ťažkostí s dýchaním a - v závažných prípadoch - zápalu pľúc, zlyhania dýchania. Omikron je zatiaľ najinfekčnejší variant koronavírusu, ale nezdá sa, že by bol taký smrteľný ako predchádzajúce varianty, ako napríklad Delta,“ opisuje najnovšie poznatky lekárka. 

Ako sa správa omikron

Prečo je omikron celkovo miernejší? "Vedci tvrdia, že je to preto, že má tendenciu zostať v hornom dýchacom systéme, namiesto toho, aby sa usadzoval v pľúcach, kde môže spôsobiť viac škody. Štúdie ukázali, že častice delta sa usadzujú v pľúcach a oveľa ľahšie poškodzujú pľúcne tkanivo, čo vedie k zápalu pľúc. Naopak, omikron má tendenciu usadzovať sa v horných dýchacích cestách, teda v nose, hrdle a prieduškách,“ zdôvodňuje Šatalová. 

Miesto, kde sa vírus usadí, môže byť jedným z hlavných dôvodov, prečo sa symptómy líšia. Omikron sa šíri oveľa rýchlejšie, až trikrát rýchlejšie, ako delta. To vedie k vyššiemu počtu infikovaných jedincov a k zvýšenému náporu pacientov na ambulancie a nemocnice. "Do nemocníc sa s omikronom dostávajú predovšetkým pacienti s oslabenou imunitou a neočkovaní. Okrem toho môže predstavovať zvýšené riziko reinfekcie aj pre ľudí, ktorí už Covid-19 mali,“ upozorňuje Šatalová. 

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok