Covid napáda aj tráviaci trakt, príznakom môžu byť i hnačky. Dôležitá je diéta, upozorňuje virologička

TA3/hm
4.2.2022 12:00

Nechutenstvo, nevoľnosť, zvracanie i hnačky. Hoci je Covid-19 respiračné ochorenie, prejaviť sa môže aj na trávení. Kým prvé varianty sprevádzala často strata čuchu a chuti, pri delte a omikrone sa môžu vyskytovať aj hnačky. Infikovaný pacient by mal dodržiavať diétu a vynechať napríklad aj cukor, odporúča virologička z Prírodovedeckej fakulty Univerzity Komenského a Biomedicínskeho centra SAV Tatiana Betáková.

Ilustračné foto
TA3 / David Duducz

"Koronavírusy patria medzi respiračno-gastrointestinálne vírusy. To znamená, že môžu infikovať dýchacie cesty a aj gastrointestinálny trakt," vysvetlila Betáková. Vírus sa môže šíriť fekálno-ústnou cestou. Drobné kvapôčky sa do tela dokážu dostať vdýchnutím, zo špinavých rúk, kontaminovaným riadom aj potravinami.

Betáková hovorí, že aj to je dôvodom, prečo sa v domácnosti neodporúča mať zubné kefky, uteráky či poháre v blízkosti toalety. Ak žije v domácnosti spolu s inými aj osoba, ktorá sa infikovala, mala by mať vlastné hygienické potreby i kuchynský riad. Samozrejmosťou, ktorú azda ani netreba pripomínať, by malo byť umývanie rúk a časté vetranie. Betáková doplnila, že ak je to možné, nemali by sme spať s infikovanou osobou v jednej miestnosti.

Poškodiť môže výstelku čreva

Gastrointestinálne symptómy spojené s covidom zahŕňajú nechutenstvo, stratu čuchu a chuti, nevoľnosť, zvracanie aj hnačky. Objaviť sa môže aj krv vo zvratkoch či v stolici, zriedkavo aj bolesť podbruška. Menej častými symptómami sú grganie, reflux, problémy s trávením či gastrointestinálne krvácanie. Pri infekcii tráviaceho traktu sa vírus nachádza v stolici a pretrváva v tele dlhší čas ako pri respiračnej infekcii. "Ochorenie môže poškodiť výstelku čreva a redukovať pohyb čriev," ozrejmila vedkyňa.

Ľahký priebeh ochorenia zvládne človek sám, pri pretrvávajúcej hnačke či vysokej teplote však Betáková odporúča vyhľadať lekára a nespoliehať sa na samoliečbu. "Pri zlej liečbe a prípadnom zanedbaní môže dôjsť k závažnému poškodeniu organizmu," zdôrazňuje. Na otázku, či sa treba ísť otestovať, ak sa vyskytnú črevné problémy, a to najmä v čase zúriaceho variantu omikron, Betáková odpovedala, že pri podozrení je lepšie sa dať otestovať a potom situáciu komunikovať s lekárom. "Oficiálne je odporúčaná komplexná liečba, ktorá zahŕňa kombináciu antivirotík, antibiotík, antifungálne lieky, steroidy, lieky proti horúčke a podobne," vysvetlila Betáková.

Diéta počas covidu

Ak koronavírus zasiahne tráviaci systém, infikovaný by mal obmedziť niektoré potraviny a nasadiť diétu. "Treba sa vyhnúť mastným a koreneným jedlám. Vynechať cukor. Pacienti by nemali jesť neskoro večer a tesne pred spaním. Obmedzte pitie zeleného, čierneho čaju a kávy. Treba jesť zeleninu, ovocie, tvaroh, ľahšie jedlá. Treba jesť menšie dávky a rozhodne sa neprejedať," pripomína Betáková. Počas ochorenia sa tiež odporúča strániť donáškových jedál a polotovarov. Neodporúča sa piť alkohol a fajčiť. Ak pacient nedokáže jesť, vypiť by mal aspoň kurací či slepačí vývar. Pri hnačke by mal myslieť aj na dostatok vody, aby nedošlo k dehydratácii.

Gastrointestinálne symptómy asociované s ochorením Covid-19:

  • nechutenstvo, 
  • strata čuchu a chuti, 
  • hnačky, 
  • nevoľnosť, 
  • zvracanie, 
  • objaviť sa môže aj krv vo zvratkoch, prípadne v stolici,
  • zriedkavo bolesť podbruška. 

Menej často sa objavuje: 

  • grganie, 
  • reflux, 
  • problémy s trávením, 
  • kolitídy, 
  • krvácanie.

U pacientov s dlhým covidom môže v rámci respiračných problémov pretrvávať dýchavičnosť či kašeľ, ale aj poruchy sústredenia, trvalo môže pľúca poškodiť aj ich zjazvenie. Dlhodobejšie problémy môžu nastať aj v tráviacom trakte. 

"Ohrození sú najmä ľudia, ktorí trpia ochorením gastrointestinálneho systému. Vírus dokáže zničiť výstelku čreva a infekcia sa spája aj s vývojom syndrómu dráždivého čreva," uviedla Betáková. Ťažší priebeh ochorenia majú obyčajne ľudia, ktorí už problémy s gastrointestinálnymi systémom majú. "Závisí to hlavne od spôsobu infekcie a od vírusu," dodala.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok