Proticovidový liek Paxlovid by mohol byť čoskoro na Slovensku

TA3 TASR
28.1.2022 19:48

Novoschválený liek Paxlovid na liečbu ochorenia Covid-19 by podľa Ministerstva zdravotníctva SR mohol byť na Slovensku najneskôr do konca prvého štvrťroka. Uviedla to hovorkyňa rezortu Zuzana Eliášová.

Británia: Úrady autorizovali Paxlovid od Pfizeru na liečbu covidu
TASR/AP

"Na základe plnenia úlohy uznesenia vlády Slovenskej republiky ministerstvo zdravotníctva rokuje o zapojení sa k spoločnému verejnému obstarávaniu s Európskou komisiou na nákup množstva 92.100 balení lieku," spresnila.

Európska komisia v piatok schválila liek Paxlovid (PF 07321332/ritonavir) na liečbu ochorenia Covid-19, vďaka čomu sa môže začať používať v členských štátoch EÚ. Liečivo schválila na základe odporúčania Európskej liekovej agentúry (EMA).

Paxlovid, ktorý vyrába spoločnosť Pfizer, je prvé antivirotikum podávané perorálne, ktoré dostalo odporúčanie od EMA. Obsahuje dve liečivá - PF-07321332, ktoré znižuje schopnosť vírusu SARS-CoV-2 rozmnožovať sa, a ritonavir, ktoré predlžuje pôsobenie tejto látky. Podľa výsledkov klinických testov liek výrazne znižuje riziko hospitalizácie a úmrtia u pacientov s rizikovými faktormi. Paxlovid mal počas testov zväčša mierne nežiaduce účinky.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok