Jednoduchá kávová diéta: S ľadovou kávou schudnete a skrotíte chuť do jedla

TA3/zm
10.10.2021 10:00

Toto chudnutie znie veľmi jednoducho. Stačí klasickú horúcu kávu vymeniť za ľadovú, nazývanú aj cold brew, a kilá pôjdu sami dole. Nestačí však hodiť pár kociek ľadu do šálky, musíte ju pripraviť celkom inak na to, aby mala viac kofeínu a bola prospešná pre zdravie.

Jednoduchá kávová diéta: S ľadovou kávou schudnete a skrotíte chuť do jedla
Pexels/Tijana Drndarski

O ľadovej káve už počuli všetci, nie je však ľadová ako ľadová. Tá, ktorá vám pomôže s chudnutím sa pripravuje za studena a nemá nič s kockami ľadu. Odborne sa nazýva cold brew, čo v preklade znamená luhovaná za studena.

Príprava cold brew

Základom, ako si doma urobíte ľadovú kávu, je nezaliať ju vriacou vodou, ale studenou a nechať ju lúhovať 24 hodín. Chuťovo dosiahnete celkom iný nápoj, minimálne preto, že obsahuje oveľa viac kofeínu, ktorý vriaca voda čiastočne ničí. Cold brew je menej kyslá, menej horká a má čokoládovú príchuť. Je až neuveriteľné, že s niečím tak lahodným sa dá schudnúť. Ako na to?

Chudnutie za studena

Chladný variant kávového nápoja obsahuje oveľa menej kyselín, čím je šetrnejší voči nášmu žalúdku. V tom zároveň tkvie tajomstvo, prečo sa s kávou cold brew dá schudnúť. Kávový podiel vriaca voda nezničí a telo ho využije na látkovú výmenu a zrýchlenie metabolizmu. Kofeín zvyšuje krvný tlak a ten podporuje spaľovanie tukov.    

Celý trik, prečo schudnete, stojí len na tom vymeniť klasické šálky kávy za studenú alternatívu. Ideálny pomer je tri až štyri poháre denne na to, aby sa naštartovali všetky procesy v tele. Samozrejmosťou je takúto kávu nesladiť, a ak si ju neviete predstaviť piť bez mlieka, stavte na rastlinné ako je mandľové, kokosové alebo ovsené mlieko.

Krotí chuť na jedlo

Ďalším argumentom, prečo je kávová diéta veľmi jednoduchá, ale efektívna zároveň je, že krotí chuť do jedla. Keďže studená príprava nezabije všetky vitamíny a živiny, obsahuje cold brew látky, ktoré vás chránia pred návalmi vlčieho hladu. Skrátka každý pohár supluje malý chod jedla, preto je dôležité vypiť spomínané tri či štyri šálky denne.

O kofeíne je dávno známe, že podporuje zhadzovanie kíl. Ďalšími jeho výhodami, ktoré majú nepriamy vplyv na chudnutie je napríklad minimalizovanie únavy. A keď budete plné síl, dokážete naozaj lepšie spaľovať.

Témy: Cold Brew Káva
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok