Predčasne narodeným deťom pomáha kofeín. Dostanú dávku, ktorá je ako 25 káv pre dospelého

TA3
1.10.2021 07:00

Prvý október je aj Medzinárodným dňom kávy. Niektorí si doprajú niekoľko šálok denne. Vedeli ste však, že kofeín pomáha aj predčasne narodeným deťom? Občianske združenie Malíček v tlačovej správe priblížilo, ako môže byť taký kofeín pre tých najmenších doslova životabudičom.

dieťa bábätko novorodenec pôrodnica 1140px (SITA/AP)
SITA/AP

Kofeín podporuje dýchanie i srdce

„Predčasne narodené deti prichádzajú na svet nezrelé a ich schopnosti samostatne zvládať všetky funkcie organizmu sú veľmi obmedzené. Väčšina z nich potrebuje určitú podporu dýchania pomocou prístrojov a liekov,“ vysvetľuje Vanda Chovanová, primárka Oddelenia neonatologickej intenzívnej medicíny Detskej fakultnej nemocnice v Košiciach a dodáva, že už v prvých minútach života im lekári podávajú kofeín na podporu schopnosti samostatne dýchať.

„Kofeín navyše podporuje srdcovú činnosť, pomáha zvyšovať  krvný tlak, zlepšuje okysličovanie organizmu, urýchľuje odpájanie od dýchacích prístrojov a pôsobí protizápalovo,“ hovorí o účinkoch kofeínu u týchto bábätiek. Podľa jej slov kofeín zlepšuje dlhodobú prognózu predčasniatok, podporuje priaznivý neurologický vývoj, „preto je kofeín jedným z najčastejšie používaných liekov na jednotkách intenzívnej starostlivosti pre novorodencov na celom svete,“ dopĺňa.

Predčasne narodeným deťom dajú po narodení takú dávku kofeínu, ktorá pre dospelého človeka predstavuje vypitie 25 káv. Kofeín je významným stimulantom. Zlepšuje účinky životne dôležitých orgánov, povzbudzuje činnosť organizmu vrátane centrálnej nervovej sústavy, približuje tlačová správa OZ Malíček. Vďaka nemu sa zlepšuje vitalita srdca, mozgu a pľúc. Odporúčaná dávka pre dospelého človeka by však nemala prekročiť 350 - 400 mg kofeínu za deň.

Každé jedenáste dieťa sa narodí predčasne

„Predčasne narodené dieťa nie je „len“ malý novorodenec,“ hovorí Ľubica Kaiserová, predsedníčka OZ malíček, ktoré už 10 rokov poskytuje podporu rodinám predčasne narodených detí a o tejto problematike šíri osvetu. Každé jedenáste dieťa na Slovensku sa podľa Kaiserovej narodí predčasne.

„Predčasný pôrod so sebou nesie viacero problémov, s ktorými si musia tieto deti pasovať a mnohé z nich si do svojich životov nesú malé či závažné následky tohto skorého príchodu na tento svet. Aj vďaka kofeínu im však moderná medicína pomáha, aby sa základné životné funkcie naštartovali a maximalizovali ich šance na plnohodnotný život,“ hovorí predsedníčka združenia, ktorá je taktiež mamou predčasne narodeného syna v 26. týždni tehotenstva.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok