Každá infekcia nás oberá o Céčko. Jeho nedostatok komplikuje zdravotný stav

TA3/bd
14.2.2022 18:00

Prechladnutie a chrípka sú veľmi časté ochorenia. V boji proti týmto chorobám nám okrem iného pomáha silný imunitný systém, pre ktorý je dôležitá dostatočná hladina vitamínu C. Treba však rozlišovať viacero typov chrípky - nie pri všetkých totiž C-čko skutočne pomáha.

Každá infekcia nás oberá o Céčko. Jeho nedostatok komplikuje zdravotný stav
FreePIk

Ukázalo sa napríklad, že vitamín C má síce pozitívne účinky proti vírusu chrípky, no tieto účinky neplatia úplne rovnako pri žalúdočnej chrípke. Neexistuje žiadny dôkaz, ktorý by preukázal pozitívny vplyv C-čka na vírus žalúdočnej chrípky okrem toho, že tento vitamín dokáže posilniť náš imunitný systém

Čo je to žalúdočná chrípka?

Žalúdočná chrípka je všeobecný termín pre gastroenteritídu. Príznaky bývajú často vážnejšie a intenzívnejšie ako upchatý nos a kýchanie, ktoré sú typické pre prechladnutie či „respiračnú“ chrípku.  Žalúdočnou chrípkou najčastejšie trpia malé deti a starší dospelí. Ďalšie skutočnosti, ktoré zvyšujú riziko gastroenteritídy sú:

  • oslabený imunitný systém (napríklad u pacientov s rakovinou, pri užívaní kortikosteroidov, alebo u HIV pacientov)
  • chronické ochorenia ako astma, cukrovka či srdcové problémy
  • tehotenstvo – hlavne jeho pokročilejšie štádium
  • obezita
  • práca alebo bývanie v prostredí s veľkým počtom ľudí

chrípka FreePik

Ako sa šíri chrípka

Žalúdočná chrípka sa môže šíriť pri kašli či kýchaní chorého – teda kvapôčkami vo vzduchu. Ukázalo sa, že náchylnosť na ochorenie žalúdočnou chrípkou môže byť podporená aj génmi. Za rozvoj gastroenteritídy sú zväčša zodpovedné nasledovné faktory: 

  • konzumácia kontaminovaných jedál či pitie kontaminovaných tekutín
  • dotýkanie sa kontaminovaných predmetov a povrchov (najmä kľučky dverí)
  • delenie sa o jedlo či nápoje s nakazeným človekom 

Príznaky žalúdočnej chrípky

Žalúdočná chrípka má často príznaky podobné bežnej nádche, ale postihuje aj váš tráviaci systém. Príznaky sa môžu objaviť 12 až 48 hodín po vystavení vírusu. Niektoré z príznakov zahŕňajú:

  • únavu, horúčku a zimnicu
  • bolesť hlavy a svalov
  • nevoľnosť, vracanie a hnačky
  • nádchu a upchatý nos
  • kašeľ
  • bolesť hrdla

Príznaky môžu byť mierne až závažné a zlepšia sa zväčša do jedného až troch dní. Niekedy však trvajú dlhšie. 

chrípka FreePik

Úloha vitamínu C pri žalúdočnej chrípke

Pri infekčnom ochorením dochádza k úbytku vitamínu C v tele, čím sa zároveň zvyšuje jeho potreba. Prebehlo už viacero výskumov ohľadom úlohy terapeutických dávok vitamínu C pri bežnom prechladnutí a chrípke. Zistilo sa, že denné dopĺňanie tohto vitamínu pomáha skrátiť trvanie a závažnosť ochorení. Vďaka tomu sa predpokladá, že by vitamín C mohol potenciálne pomôcť aj v boji s vírusom žalúdočnej chrípky. 

Vďaka antimikrobiálnym a antioxidačným vlastnostiam vitamínu C je zmysluplné udržiavať dostatočnú hladinu tohto vitamínu na posilnenie imunity, a tak predchádzať ochoreniu žalúdočnou chrípkou. Nedostatok C-čka vás teda môže robiť náchylnejším na gastroenteritídu. Jednou z najvážnejších komplikácií žalúdočnej chrípky je zápal pľúc. Výskumy ukázali značný prínos vitamínu C v ochrane pred touto zdravotnou komplikáciou.

chripka FreePik

Dehydratácia môže byť ďalším vážnym dôsledkom žalúdočnej chrípky a je dôležité dbať na dostatočný prísun tekutín. Vo všeobecnosti tiež platí, že pri užívaní vyšších dávok vitamínu C, je dostatok tekutín veľmi potrebný. Ďalšie vitamíny, ktoré by ste pri žalúdočnej chrípke mali dopĺňať, sú betakarotén a vitamín A, o ktorom sa zistilo, že je účinný proti norovírusu (vírus spôsobujúci gastroenteritídu). Ukázalo sa tiež, že zinok znižuje trvanie prechladnutia o 33%. Okrem toho sa zinok osvedčil pri akútnych infekciách dolných dýchacích ciest.

Pozor na megadávky C-čka

Vysoké dávky vitamínu C však môžu pôsobiť pri žalúdočnej chrípke kontraproduktívne, nakoľko môžu spôsobiť hnačku, vracanie, kŕče v bruchu – teda presne to, čomu sa chcete vyhnúť.  Je preto lepšie užívať vitamín C ako prevenciu a dodržiavať hygienické zásady a opatrenia, aby ste sa tomuto ochoreniu vyhli – ide najmä o časté umývanie rúk mydlom a vodou, a to hlavne pred jedlom, po použití toalety a tiež pred manipuláciou s jedlom. Dôkladné umývanie ovocia a zeleniny je takisto dôležitým preventívnym krokom. 

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok