Žalúdočná chrípka je veľmi nákazlivá, najmä v zimných mesiacoch. Často končí zápalom pľúc

TA3/bd
29.11.2021 09:00

Hoci prechladnutie aj žalúdočná chrípka majú počiatočné, podobné príznaky, spôsobujú ich rôzne vírusy. Ukázalo sa, že vitamín C má veľké výhody proti vírusu prechladnutia, ako je to však s ochrannou funkciou pri žalúdočnej chrípke?

Žalúdočná chrípka je veľmi nákazlivá, najmä v zimných mesiacoch. Často končí zápalom pľúc
FreePik

Čo je to žalúdočná chrípka

Žalúdočná chrípka je všeobecný termín pre gastroenteritídu, čo je zápal gastrointestinálneho traktu. Symptómy sú často vážnejšie a intenzívnejšie ako upchatý nos a kýchanie, ktoré môžete pociťovať pri víruse prechladnutia. 

Ste v ohrození?

Niektorí ľudia sú náchylnejší na infekciu žalúdočnou chrípkou. Faktory, ktoré môžu zvýšiť riziko vzniku chrípky alebo problémy s pridružených komplikácií, zahŕňajú:

  • Vek (malé deti a seniori)
  • Bývanie alebo práca v zariadeniach s mnohými ďalšími ľuďmi, ako sú domovy dôchodcov 
  • Oslabený imunitný systém z liečby rakoviny, liekov proti odmietnutiu, kortikosteroidov 
  • Chronický stav, ako je astma, cukrovka alebo srdcové problémy
  • Tehotenstvo, najmä v druhom a treťom trimestri
  • Obezita

virus FreePik

Ako sa šíri 

Žalúdočná chrípka je veľmi nákazlivá, najmä v zimných mesiacoch, keď môžete tráviť viac času v blízkom kontakte s ostatnými. Žalúdočnú chrípku môžete dostať, keď niekto, kto ju má, kašle alebo kýcha a posiela vírusom naplnené kvapky do vzduchu, ktorý dýchate. Ako ste náchylní na vírusovú infekciu, môžu byť čiastočne určené vašimi génmi. Príčiny zodpovedné za rozvoj žalúdočnej chrípky, sú:

  • Konzumácia potravín alebo pitie tekutín, ktoré sú kontaminované
  • Dotýkať sa povrchov alebo predmetov kontaminovaných vírusom, ako sú kľučky dverí, a potom sa dotýkať úst, nosa alebo očí
  • Prostredníctvom priameho kontaktu s niekým, kto je infikovaný, ako je zdieľanie jedla alebo jedla

chripka FreePik

Príznaky žalúdočnej chrípky

Žalúdočná chrípka má často príznaky podobné bežnej nádche, ale zameriava sa aj na váš gastrointestinálny systém. Príznaky sa môžu objaviť 12 až 48 hodín po vystavení vírusu. Niektoré z príznakov, ktoré môžete pociťovať, zahŕňajú:

  • Horúčka a zimnica
  • Bolesť hlavy, svalov
  • Hnačka
  • Kašeľ
  • Bolesť hrdla
  • Únava
  • Nádcha alebo upchatý nos
  • Nevoľnosť alebo vracanie

Ako dlho trvá 

Príznaky môžu byť mierne až závažné a zlepšia sa od jedného až do troch dní, ale je možné, že záchvat chrípky môže pretrvávať až 10 dní. Môžete sa cítiť vyčerpaní alebo kašľať niekoľko týždňov, dokonca aj potom, čo vaša horúčka a bolesti zmiznú. S oslabeným imunitným systémom sa môžu vyvinúť komplikácie ako zápal pľúc, zápal priedušiek alebo zápaly dutín a uší. Ľudia s určitými problémami, ako je astma alebo srdcové zlyhanie, môžu ochorieť.

chripka FreePik

Ako sa chrániť

Na žalúdočnú chrípku neexistuje účinná liečba. Lieky nedokážu vyliečiť žalúdočnú chrípku a antibiotiká nemôžu pomôcť, pretože tento stav je spôsobený vírusom. Prevencia je teda najlepší liek. Najlepším spôsobom, ako zabrániť infekcii od niekoho iného, je hygiena rúk. Dôkladne si umyte ruky mydlom a vodou, najmä pred jedlom alebo po použití toalety a vždy pred prípravou jedla alebo manipuláciou s ním. 

Úloha vitamínu C

Vitamín C je vo vode rozpustný vitamín, ktorý pôsobí ako antioxidant tým, že neutralizuje reaktívne molekuly kyslíka, nazývané voľné radikály, ktoré prispievajú k infekciám a chorobám. Výskum uvedený v časopise Journal for Orthomolecular Medicine však zistil, že infekčné ochorenie spôsobuje úbytok vitamínu C a výrazne zvyšuje potrebu vitamínu C v tele.

Mnohé štúdie skúmali úlohu terapeutických dávok vitamínu C pri bežnom prechladnutí a chrípke a zistili, že denná suplementácia môže skrátiť trvanie a závažnosť ochorení. Tieto výsledky sú sľubnými vodítkami pre potenciálne využitie vitamínu C, aby mal aj určitý biologický účinok na vírus žalúdočnej chrípky.

vitaminy FreePik

Vďaka antimikrobiálnym a antioxidačným vlastnostiam vitamínu C má zmysel, že udržiavanie alebo dopĺňanie jeho hladín pomôže posilniť váš imunitný systém a pomôcť tak bojovať proti vírusu. Nedostatok vitamínu C bude mať určite nepriaznivý vplyv na obranný systém vášho tela, čo by mohlo zvýšiť náchylnosť na závažnosť infekcií.

Komplikácie z chrípky

Najzávažnejšou komplikáciou gastroenteritídy je zápal pľúc. Výskum ukazuje, že suplementácia vitamínom C môže pomôcť pri infekcii zápalom pľúc. Štúdia z roku 2017 publikovaná v Nutrients uvádza, že tri kontrolované štúdie zistili, že vitamín C zabraňuje zápalu pľúc. Dehydratácia môže byť dôsledkom žalúdočnej chrípky a je dôležité udržiavať hladinu tekutín na vysokej úrovni. Ďalšie vitamíny na žalúdočnú chrípku, ktoré môžu pomôcť posilniť váš imunitný systém, sú betakarotén a vitamín A, o ktorom sa zistilo, že je účinný proti norovírusu. 

Ukázalo sa, že zinok, predovšetkým vo forme pastiliek, znižuje trvanie prechladnutia o 30 percent. Okrem toho sa zinok osvedčil pri akútnych infekciách dolných dýchacích ciest. Buďte opatrní, ak užívate megadávky vitamínu C na úľavu od žalúdočnej choroby. Vysoké dávky vitamínu C môžu spôsobiť hnačku, nevoľnosť, vracanie a kŕče v bruchu – práve tie príznaky žalúdočnej chrípky, ktoré pravdepodobne budete chcieť liečiť.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok