Neľakajte sa, bolestivé kŕče v nohách môžete mať aj z chrípky

TA3/bd
9.12.2021 18:00

Kŕče nôh a svalové kŕče môžu byť príznakmi infekcií, ako je napr. chrípka. Ak vám choroba spôsobuje hnačku alebo vracanie, môžete trpieť aj nerovnováhou elektrolytov, ktorá spôsobuje spomínané kŕče nôh. Ak bolesť svalov trvá dlhšie ako tri dni alebo ak máte spolu s bolesťou aj iné závažné príznaky, navštívte lekára.

Neľakajte sa, bolestivé kŕče v nohách môžete mať aj z chrípky
FreePik

Prejavy

Existuje mnoho rôznych kmeňov vírusu chrípky, všetky však môžu spôsobiť podobné príznaky. Každý rok dostane chrípku okolo 20 percent slovenskej populácie. Okrem bolestí tela a svalových kŕčov môže spôsobiť horúčku, kašeľ, bolesť hrdla, nádchu, zimnicu, únavu, nevoľnosť a zvracanie.

nohy FreePik

Bolesti tela

Takmer všetky kmene chrípky môžu spôsobiť bolesti v celom tele. Svalové kŕče sú tiež príznakom chrípky, najmä ak máte aj ďalšie príznaky, ako je horúčka alebo bolesť hrdla. Ak máte hnačku alebo vracanie, môžete mať nerovnováhu elektrolytov spôsobenú dehydratáciou. Bez dostatočného príjmu tekutín stratíte príliš veľa sodíka a výsledkom sú svalové kŕče. Medzi ďalšie príznaky patrí svalová slabosť, duševná zmätenosť, únava, bolesť hlavy a podráždenosť.

nohy FreePik

Stratené elektrolyty

Ak spozorujete kŕče nôh pri chrípke, pomôžu vám lieky, ale aj domáce prostriedky proti bolesti. Bolesť nôh však bude pravdepodobne pretrvávať, kým sa vírusu nezbavíte. Doprajte si teplý kúpeľ alebo masáž. Ak kŕče nôh súvisia s dehydratáciou, je dôležité, aby ste telo rehydratovali. Športové nápoje sú najlepší spôsob, ako nahradiť stratené elektrolyty.

nohy FreePik

Komplikácie

Chrípka môže u niektorých ľudí spôsobiť vážne komplikácie. Ak nie ste schopní udržať stolicu, musíte ísť na pohotovosť. Dehydratácia môže byť totiž smrteľná, ak sa nelieči. Môžu sa objaviť ťažkosti s dýchaním alebo zmätenosť. Ak kŕče nôh trvajú dlhšie ako tri dni alebo ich sprevádza stuhnutý krk a vysoká horúčka, treba rýchlo vylúčili akékoľvek iné problémy.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok