Spôsoby, ako rozoznať chrípku od prechladnutia v čase covidu. Veľmi na tom záleží

TA3/bd
30.11.2021 09:00

Oba vírusy sú počas jesene, zimy a skorej jari veľmi rozšírené a často môže byť ťažké povedať, čo vlastne máte. Vždy sa však oplatí pozrieť sa bližšie na svoje príznaky, pretože prechladnutie aj chrípka predstavujú rôzne zdravotné riziká a v niektorých prípadoch ich je potrebné zvládnuť inak.

Spôsoby, ako rozoznať chrípku od prechladnutia v čase covidu. Veľmi na tom záleží
FreePik

Prechladnutie vs. chrípka: Aký je v tom rozdiel?

Prechladnutie a chrípka sú ochorenia dýchacích ciest, ktoré majú veľa spoločného. Obidve sú spôsobené vírusmi, dajú sa ľahko prenášať pri kontakte s infikovanou osobou. Líšia sa dvoma dôležitými spôsobmi. Chrípka má tendenciu zasiahnuť vás oveľa silnejšie.

Vo všeobecnosti spôsobuje závažnejšiu konšteláciu symptómov, ktoré sťažujú človeku deň. Chrípkové štatistiky ukazujú, že chrípka predstavuje oveľa väčšie riziko komplikácií, najmä pre ľudí nad 65 rokov, chronicky chorých, cukrovkárov, astmatikov, tehotné ženy alebo deti mladšie  ako 5 rokov.

chripka FreePik

Zatiaľ čo väčšina zdravých ľudí sa z chrípky zotaví bez problémov, vírus má potenciál spôsobiť zápal pľúc, zápal srdca, mozgu alebo svalov a dokonca extrémne zápalové reakcie, ktoré môžu viesť k sepse. Kým sa neobjavil COVID-19, bola chrípka jednou z 10 najčastejších príčin úmrtí vo svete. Prechladnutie len zriedka spôsobuje vážne problémy. Chrípka vás však môže potenciálne dostať do nemocnice a ohroziť na živote. 

Sledovanie symptómov

Prvé šteklenie v nose alebo hrdle vás zvyčajne upozorní na skutočnosť, že sa niečo zdravotné deje. Ale vedieť, či máte dočinenia s prechladnutím alebo chrípkou, nie je vždy jednoduché. Hlavný rozdiel medzi nimi je ich závažnosť. S prechladnutím pravdepodobne zvládnete celý deň. Chrípka však môže sťažiť čo i len vstávanie z postele.

chripka FreePik

Prechladnutie aj chrípka môžu spôsobiť respiračné príznaky, ako je kašeľ alebo nepríjemný pocit na hrudníku, kýchanie a bolesť hrdla. Ale chrípka s väčšou pravdepodobnosťou zasiahne aj zvyšok vášho tela. Objaví sa horúčka, bolesti, zimnica, bolesť hlavy a celkový pocit slabosti. Nádcha a upchatý nos má tendenciu postihovať väčšinou tých, ktorí sú prechladnutí. Prechladnutie má tendenciu vyvíjať sa postupne v priebehu niekoľkých dní, zatiaľ čo príznaky chrípky vás často zasiahnu z ničoho nič.

Ako liečiť prechladnutie a chrípku

Obe infekcie sú spôsobené vírusmi a nereagujú na antibiotiká. Odpočinok je najlepšou stratégiou na rýchle zotavenie. Zostaňte doma, oddýchnite si od cvičenia a doprajte si čo najviac spánku. Zostaňte hydratovaní, popíjajte džús, vývar alebo teplú vodu s medom a citrónom. Ak máte horúčku, pomôžu vám lieky na zníženie teploty. Výplach dutín je skvelý na zmiernenie upchatého nosa a tlaku v dutinách, zatiaľ čo lieky na potlačenie kašľa pomáhajú pri vykašliavaní hlienov. Ak vás škriabe v krku, skúste kloktať teplú vodu zmiešanú s pol lyžičkou soli.

Info: Môžete si nechať predpísať antivirotiká, ktoré skracujú trvanie symptómov o niekoľko hodín.

chripka FreePik

Prechladnutie vs. chrípka v čase covidu

Kedysi mala väčšina z nás tendenciu pozerať sa na prechladnutie a chrípku trochu inak. Kým horúčka alebo otravný kašeľ boli dôvodom, prečo sa držať ďalej od ostatných, menšie problémy, ako je upchatý nos alebo škriabanie hrdla, by vám pravdepodobne nezabránili ísť do obchodu alebo dokonca do práce. To sa však všetko zmenilo, keď dnes aj mierne príznaky môžu byť príznakmi covidu. Môže byť ťažké rozlíšiť chrípku od koronavírusu len na základe symptómov.

Stručne povedané, ak si myslíte, že máte chrípku, ale nie ste si istí, čo to je – aj keď sú vaše príznaky mierne – zostaňte doma a poraďte sa so svojím lekárom. Spoločne sa môžete rozhodnúť, či by ste sa mali nechať otestovať a ako zistiť, kedy už nehrozí, že nakazíte iných.


Témy: COVID-19
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok