Jojo efekt má katastrofálny vplyv na figúru, ale aj črevá, svaly a trávenie

TA3/bd
18.1.2022 18:00

Asi všetci, ktorí sa niekedy v živote pokúšali držať diétu, poznajú aj jej tienistú stránku – jojo efekt. Ide o jav, kedy po rýchlom schudnutí po diéte a pri návrate k normálnemu stravovaniu dochádza k nabratiu hmotnosti späť. A často aj s menším či väčším bonusom, teda s pár kilami navyše. Človek v snahe opäť zhodiť kilá, skúsi inú diétu, no celý vzorec sa potom opakuje znova (takzvaná jojo diéta).

Jojo efekt má katastrofálny vplyv na figúru, ale aj črevá, svaly a trávenie
FreePik

Neškodný jav?

Jojo diéty však nie sú len nepríjemný javom. Majú totiž negatívny dopad na náš organizmus a tento začarovaný kruh môže spôsobiť nielen telesné ale aj psychické problémy. Ako vplýva jojo efekt na naše telo?

Svaly

Pri rýchlom chudnutí nestrácate len tuk, ale aj svaly. Dokonca aj vtedy, ak pri diéte cvičíte. Problém spočíva  v tom, že keď sa človek vráti k bežnému stravovaniu ako pred diétou a jeho hmotnosť sa zvýši, nezískava svaly, ale len tuk. A to určite nie je pozitívna správa. Okrem toho, že vaša postava nebude práve ideálna, pretože tuk vyzerá inak než svalová hmota, bude pre vás neskôr oveľa ťažšie schudnúť. Práve preto, lebo budete mať menej svalovej hmoty na spaľovanie tukov. Viaceré štúdie potvrdili, že ľudia, ktorí skúšajú takzvané jojo diéty, majú tendenciu mať menej svalovej hmoty než tí, ktorí takéto diéty nedržia. 

salat FreePik

Tráviaci systém

Pri jojo diétach je zvyčajne základom obmedzovanie sa v jedle, čo  po ich ukončení často vedie k prejedaniu. To spôsobuje tráviace problémy, ako sú reflux, bolesti žalúdka, niekedy zápcha či hnačka podľa toho, aké jedlá človek konzumuje. Prejedanie môže mať za následok gastroezofageálny reflux (GERD) a syndróm dráždivého čreva. Pri týchto stavoch je tiež často potrebné obmedzovať sa v jedle, aby sa zmiernili nepríjemné symptómy, čo len pridáva k celkovému začarovanému kruhu chudnutia a priberania.  

Zdravie vašich čriev

Je známe,  že črevný mikrobióm hrá dôležitú úlohu pri produkcii serotonínu – hormónu zodpovedného za reguláciu chuti do jedla, nálady, správania a spánku. A diéty, ktoré sú jednostranné alebo sa zakladajú na obmedzení určitej skupiny potravín, môžu poriadne rozhádzať náš črevný mikrobióm. Tým sa naruší produkcia serotonínu a iných dôležitých hormónov. Naše črevá potrebujú rozmanitú potravu, aby sa v nich udržali dobré baktérie, ktoré pri diétnych obmedzeniach môžu začať odumierať. 

salat FreePik

Sebaúcta

Netreba zabúdať, že jojo efekt má veľmi vážny dopad aj na našu psychiku. Často sa spája s pocitmi zlyhania. Keď sa po diéte vráti hmotnosť naspäť, sebaúcta človeka dostane zabrať. Dlhodobé pocity menejcennosti a zlyhania sa potom spájajú s ďalšími negatívnymi javmi a môžu vyústiť do rôznych ochorení alebo depresií. 

Riešenie? 

Jojo diéty sú z pohľadu bežného človeka neudržateľné. Väčšinou nemá zmysel púšťať sa do diéty, keď viete, že daný spôsob stravovania nie ste schopný udržať dlhodobo alebo natrvalo. Je lepšie snažiť sa hľadať zdravšie stravovacie návyky, ktoré dokážete prijať ako súčasť svojho života. Nemali by byť veľmi obmedzujúce ani jednostranné. Ak neviete, kde začať, môžete si nechať poradiť od výživového poradcu prípadne osobného trénera. 

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok