Fialová diéta: Potraviny tejto farby zaručujú chudnutie a odďaľujú starnutie

TA3/zm
16.10.2021 10:00

Znie to neuveriteľne, ale fialová farba potravín môže ovplyvniť vašu telesnú váhu a nedať šancu starnutiu. Je to vďaka tomu, že takéto suroviny obsahujú silné antioxidanty antokyány.

Fialová diéta: Potraviny tejto farby zaručujú chudnutie a odďaľujú starnutie
Pexels/Vanessa Loring

Fialové chudnutie je založené na veľmi jednoduchom princípe. Tri po sebe nasledujúce dni v týždni si budete pripravovať stravu výhradne z fialových potravín. Ak chcete hľadať inšpiráciu, zadajte do vyhľadávača purple diet a zistíte, že ide o celosvetovo známu diétu, s ktorou schudla i nejedna celebrita.

Ako to funguje?

Už len to, že na tanieri bude prevažovať zelenina a minimalizujete sacharidy, svedčí o tom, že redukcia hmotnosti sa musí dostaviť. Ovocie a zelenina vo fialových odtieňoch však obsahuje najmä veľa vitamínu C a E, ktoré telu dodávajú veľa energie, no zároveň znižujú tuk a cholesterol v krvi, čím dochádza k chudnutiu.  

Vysoký obsah minerálov, najmä železa, možno nie je dôvodom, prečo chudnete, ale telu a zdraviu rozhodne prospeje i tento fakt. Nebudete cítiť únavu, a to môžete zúročiť pri pohybových aktivitách.

Fialová na tanieri

Možno v rýchlosti uvažujete, aké potraviny sú vlastne fialové. Známa čokoláda s kravičkou to rozhodne nie je. Práveže na jedálnom lístku prevažuje zelenina ako baklažán, cvikla, kapusta či špeciálne odrody fialových batátov alebo mrkvy.

Okrem zeleniny môžete stravu doplniť aj ovocím vo fialových odtieňoch ako sú čučoriedky, černice, figy či slivky.

Čierne ríbezle obsahujú až 4 tisíc antokynátov na 100 gramov.

Fialovou proti starnutiu

Spomínané antioxidanty antokyány, ktoré u určitej skupiny rastlín zabezpečujú fialové sfarbenie, majú pozitívne účinky aj pre našu pleť. Napríklad chránia pre škodlivým UV žiarením, v dôsledku ktorého pokožka rýchlejšie starne. Toto rastlinné farbivo na seba zároveň viaže voľné radikály, čo v preklade znamená, že chráni kožné bunky pred starnutím.  

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok