Prečo, keď chudnete viac močíte a ktorá diéta vás doslova usadí na WC?

TA3/bd
6.11.2021 14:00

Povedzme, že ste sa rozhodli schudnúť a veci idú dobre. Meníte svoj životný štýl, robíte zdravé rozhodnutia a váha sa začína hýbať. Všimli ste si však aj dosť zvláštny jav. Častejšie navštevujete toaletu. Je možné, že vás chudnutie núti viac cikať?

Prečo, keď chudnete viac močíte a ktorá diéta vás doslova usadí na WC?
FreePik

Záhadné spojenie?

Je zvláštne, že medzi vašimi návykmi na toalete a číslom na váhe existuje súvislosť. Hlavnou podstatou je, že keď sa tuk rozkladá, uvoľňuje tekutinu, ktorá sa musí z tela nejakým spôsobom vylúčiť, a tým výstupom je zvyčajne váš pot a moč. Tukové bunky ukladajú tuk. Keď máme celkovo menej tuku kvôli deficitu kalórií, tukové bunky uvoľňujú svoj uložený tuk do tela, aby ho využili. Ak denne prijímate menej kalórií, nemáte žiadny tuk navyše, ktorý by zaplnil tukové bunky. Preto sa zmenšujú.

V konečnom dôsledku, tieto scvrknuté tukové bunky telo samo rozloží a stanú sa zdrojom energie. Keď sa tak stane, energia sa uvoľní vo forme oxidu uhličitého, ktorý vydýchneme a vody, ktorú potíme alebo vycikáme. Záhada vyriešená.

WC FreePik

Je toho ešte viac. Ak chudnete prostredníctvom ketogénnej diéty, s najväčšou pravdepodobnosťou si všimnete ešte väčší nárast močenia kvôli vysokej úrovni úbytku tuku vyvolaného nízkosacharidovými diétami. Nezáleží na tom, ako chudnete, ale väčšina diét znižuje množstvo sacharidy, aby telo prinútilo spaľovať viac tuku. 

Ďalšie dôvody, prečo močíte, keď chudnete

Spolu s fyzickým rozkladom tukových buniek na oxid uhličitý a vodu, existuje niekoľko ďalších dôvodov, prečo chudnutie môže viesť k výraznému nadmernému močeniu.

zelenina FreePik

1. Zmenili ste svoj jedálniček

Schudnutie si vo všeobecnosti vyžaduje zmenu výberu potravín, ako je konzumácia väčšieho množstva ovocia a zeleniny. Tieto potraviny sú zložené z väčšieho množstva vody, takže môžete viac cikať kvôli typom potravín, ktoré prijímate. Medzi zeleninu a ovocie s vysokým obsahom vody patria jahody, maliny, paprika, paradajky, huby, zeler, mrkva, kapusta, uhorka, ružičkový kel a mango.

WC FreePik

2. Pijete viac vody

Spolu s konzumáciou zdravších potravín zmena zdravého životného štýlu často znamená piť viac vody. Veľa tipov na chudnutie ponúka zvýšenie príjmu vody ako stratégiu na udržanie sýtosti a zníženie kalórií nahradením akýchkoľvek sladených nápojov, ktoré ste predtým pili. Všetka tá zvýšená hydratácia však povedie aj k častejším návštevám WC.

WC FreePik

Rozdiely medzi mužmi a ženami

Kvôli celkovo vyšším úrovniam čistej svalovej hmoty môžu muži spočiatku chudnúť rýchlejšie ako väčšina žien, čo môže viesť k rýchlejšej strate tuku a počiatočnému zvýšenému močeniu. Na druhej strane, ženy majú vo všeobecnosti viac tukovej hmoty ako muži, takže môžu pociťovať častejšie nutkanie močiť počas dlhšieho časového obdobia.

WC FreePik

Kedy navštíviť lekára s nadmerným močením?

Akékoľvek nadmerné močenie, ktoré vidíte v dôsledku chudnutia, sa nezastaví, pokiaľ budete pokračovať v chudnutí. Pokiaľ budete odbúravať tuk, budete v ňom uvoľňovať tekutiny. Ak nedržíte diétu alebo sa nesnažíte schudnúť, jedným z príznakov cukrovky je častejšie močenie. Ak pociťujete akúkoľvek bolesť alebo pálenie pri močení, zvýšený pocit frekvencie močenia s nízkou tvorbou alebo krvou v moči, si vyžaduje návštevu lekára.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok