Lieky na štítnu žľazu radšej nekombinujte s tabletkami na chudnutie. Takto by telo zareagovalo

TA3/bd
29.9.2021 09:00

Mnohí pacienti s problémami štítnej žľazy trpia prírastkom na hmotnosti. Dochádza k nemu vtedy, keď sa štítna žľaza spomalí, čo je stav známejší ako hypotyreóza. Napriek tomu, že s hypotyreózou sú spojené ďalšie vedľajšie účinky, priberanie na váhe je jednou z najčastejších prekážok, ktoré je potrebné prekonať po začatí liečby.

Lieky na štítnu žľazu radšej nekombinujte s tabletkami na chudnutie. Takto by telo zareagovalo
FreePik

Fakty o hypotyreóze

Štítna žľaza produkuje dva hormóny nazývané tyroxín (T4) a trijódtyronín (T3). Slabo fungujúcej štítnej žľaze primárne chýbajú hormóny T4. Keď vaše telo nedostáva dostatok hormónov zo štítnej žľazy, metabolizmus sa spomaľuje, čo spôsobuje príznaky, ako je priberanie na váhe. Medzi ďalšie príznaky patrí únava, vypadávanie vlasov, citlivosť na chlad a suchá pokožka.

Tradičné ošetrenia

Hypotyreóza sa lieči hormonálnymi náhradami. Tieto lieky zvyšujú množstvo hormónov štítnej žľazy, ktoré vášmu telu chýbajú. No aj keď náhrady hormónov štítnej žľazy môžu pomôcť regulovať metabolizmus, lieky by sa nemali užívať výlučne na účely zvýšenia hmotnosti súvisiaceho so štítnou žľazou.

INFO: Na posilnenie štítnej žľazy vám lekár predpíše lieky. Niektorí pacienti sa okrem liekov rozhodujú aj pre doplnky na chudnutie, ktoré však môžu spôsobiť liekové interakcie.

stitna zlaza FreePik

Alternatívne ošetrenia

Existujú rôzne doplnky štítnej žľazy, ktoré sa užívajú spolu s hormonálnymi substitučnými liekmi. A zase tie by nikdy nemali nahrádzať lieky na štítnu žľazu, ktoré dostanete na predpis. Doplnky na štítnu žľazu sú navrhnuté tak, aby ešte viac zvýšili metabolizmus pomocou prvkov, ako je jód. Jód zvyšuje produkciu T4. V prípade obezity u pacientov s hypotyreózou predpisuje často endokrinológ lieky na chudnutie.

Možné vedľajšie účinky

Buďte opatrní pri používaní alternatívnej hormonálnej náhrady v spojení s tradičnými formami. V konečnom dôsledku totiž môžete dostať do krvi nepredvídateľné množstvo hormónov štítnej žľazy. Príjem príliš veľa hormónov za krátky čas môže zmeniť vašu štítnu žľazu z hypoaktívnej na hyperaktívnu. Doplnky na chudnutie obsahujú vysoké množstvo jódu. Príliš veľa jódu môže viesť k nadprodukcii hormónov štítnej žľazy, čo môže viesť k jej hyperaktivite. Užívanie zvýšenej dávky hormonálnych náhrad na chudnutie môžem mať za následok toxicitu.

lieky FreePik

Prevencia

Náhrada hormónov štítnej žľazy zvýši váš metabolizmus, akonáhle budete mať správne dávkovanie. Samotný proces je často pokusom a omylom a vyžaduje si časté krvné testy, kým vám lekár určí správne dávkovanie. Regulácia štítnej žľazy je dlhý proces. Tabletky na chudnutie, najmä voľne predajné bylinné zmesi, môžu znížiť účinnosť hormonálnych náhrad. Nikdy neužívajte doplnky k svojim liekom, pokiaľ to neodporučí váš endokrinológ. Strava s nízkym obsahom sacharidov a pravidelné cvičiť pomáha pri chudnutia v spojení s účinnou liečbou štítnej žľazy.

Témy: pacient liek
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok