Objavili sa prípady, keď sa človek nakazil covidom aj chrípkou. Je flurona nebezpečná?

TA3
11.1.2022 18:00

Flurona nie je nový variant koronavírusu, ale koinfekcia, ktorá vzniká vtedy, keď sa človek nakazí chrípkou a koronavírusom zároveň. Je dôvod na obavy? O týchto prípadoch máme ešte málo informácií, podľa niektorých odborníkov však nie sú úplne nové.

Objavili sa prípady, keď sa človek nakazil covidom aj chrípkou. Je flurona nebezpečná?
ČTK

Izrael má obavy z twindémie

Izrael ešte na začiatku januára hlásil prípad takzvanej "flurony". Jeden pacient sa nakazil chrípkou a koronavírusom v rovnaký čas. Podľa Times of Israel išlo o nezaočkovanú tehotnú ženu, ktorá mala mierne príznaky.

Izrael za posledné týždne zaznamenal prudký nárast prípadov chrípky, čo vyvolalo obavy z twindémie. Tento pojem odkazuje na výskyt závažnej chrípkovej sezóny spolu s nárastom prípadov koronavírusu, čo by mohlo výrazne zaťažiť nemocnice. Dôsledkom twindémie môže byť kombinácia dvoch rôznych infekcií v rovnakom prípade v rovnakom čase.

Prípady flurony sa však objavili aj v USA, a to v Texase a Californii. V Texase išlo o dieťa, ktoré sa z koinfekcie zotavovalo doma. V Kalifornii to bol zase tínedžer, ktorý sa vrátil z rodinnej dovolenky v Mexiku.

Flurona nie je úplne nový objav

Pojem flurona mnohých doslova šokoval, nejde však o lekársky termín a ani o nový variant koronavírusu. Nie je to ani úplne nový objav. Podobné prípady sa vyskytovali už od začiatku pandémie. Jeden z prvých sa podľa časopisu The Atlantic objavil v USA už v marci 2020. O ďalšom informovali v novembri toho istého roku.

Niektorí sa obávajú, že so šíriacim sa omikronom môžu narastať aj prípady koinfekcií, keď človek ochorie na chrípku a Covid-19 naraz. Vedci sa však stále zaoberajú tým, ako časté tieto prípady sú a ako závažné môžu byť. Potvrdilo sa ich zatiaľ len niekoľko. Podľa Williama Schaffnera, profesora infekčných chorôb a preventívnej medicíny na lekárskej fakulte Univerzity Vanderbilt, to mohlo byť spôsobené aj tým, že chrípková sezóna bola v minulom roku miernejšia.

Podľa neho však tieto čísla môžu stúpnuť a so šíriacim sa omikronom to môže znamenať aj viac koinfekcií. "Očakávam, že počas tohto mesiaca sa bude v komunitách šíriť omikron. Do tých istých komunít sa môže presunúť aj chrípka. Práve za takýchto okolností môžu vzniknúť dvojité infekcie," dodal Schaffner pre portál Health.

Môže byť nebezpečná?

Doteraz nemáme dostatok informácií o prípadoch, keď sa človek nakazil chrípkou a covidom súčasne. Podľa Schaffnera to však určite nie je príjemný zážitok. Chrípka i Covid-19 predstavujú podľa amerického Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb komplikácie ako zápal pľúc, zlyhanie orgánov, zápal srdca alebo mozgu, zlyhanie dýchania či zhoršenie chronických zdravotných stavov. Zatiaľ sa nevie, aké veľké riziko môže spôsobovať koinfekcia oboma ochoreniami, menší výskum však naznačuje, že môže ísť o problém.

Skúmali viac ako 100 štúdií z roku 2021 uverejnených v časopise PLOS ONE a zistili, že pacienti s koinfekciou mali vyššie riziko úmrtia a s väčšou pravdepodobnosťou zostali v nemocnici dlhšie v porovnaní s tými, u ktorých bol diagnostikovaný len koronavírus.

Ako zistiť, čí máte koinfekciu?

Keďže symptómy chrípky a koronavírusu sú veľmi podobné, je ťažké odhadnúť, či máte len jedno z týchto ochorení alebo obe naraz. Jedinou cestou, ako to zistiť, je podľa Schaffnera otestovať sa.

Ak vás pozitívne otestujú na covid aj chrípku, mali by ste okamžite zostať v karanténe a kontaktovať svojho lekára. "Nechceme, aby ste išli do čakárne a nakazili ešte niekoho iného. Najlepšie je kontaktovať svojho lekára cez telefón či e-mail," uviedol Schaffner. Mnoho ľudí s miernymi príznakmi napokon zvládne koinfekciu v pohodlí svojho domova.

Pomocná odborná asistentka medicíny kritickej starostlivosti a anestéziológie na Lekárskej fakulte Univerzity Johna Hopkinsa Anita Gupta odporúča dostatočný príjem tekutín, oddych a pri horúčke užívanie liekov, ktoré voľne dostanete v lekárni.

Chránia nás vakcíny i preventívne opatrenia

Ako sa pred fluronou chrániť? V prvom rade je to očkovanie. Podľa Schaffnera by sa mali ľudia zaočkovať proti chrípke aj covidu. Pri koronavíruse netreba tiež zabudnúť na posilňovaciu tretiu dávku.

Treba však dodržiavať aj stále platné preventívne opatrenia - umývať si ruky, nosiť rúško alebo respirátor na prekrytie horných dýchacích ciest a dodržiavať odstupy. "Obzvlášť vtedy, ak žijete v oblasti s vysokou mierou nákazy. Je to najlepší spôsob, akým sa vieme dostať cez toto kritické obdobie," dodala lekárka Gupta.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok