Nové dáta z Izraela: Štvrtá dávka vakcíny zvyšuje hladinu protilátok až päťnásobne

TA3 ČTK
4.1.2022 15:53

Štvrtá dávka vakcíny proti koronavírusu zvyšuje hladinu protilátok päťnásobne už týždeň po očkovaní. Informoval o tom izraelský premiér Naftali Bennett s odvolaním sa na prvé zistenia novej štúdie.

Tretia dávka
TASR/AP

"Týždeň po podaní štvrtej dávky môžeme s istotou tvrdiť, že je bezpečná," uviedol podľa agentúry Reuters izraelský premiér. O zisteniach informoval v nemocnici Šeba, ktorá svojim zamestnancom v rámci štúdie začala podávať štvrtú dávku vakcíny koncom decembra.

"Druhou správou je, že týždeň po podaní štvrtej dávky pozorujeme päťnásobný nárast v množstve protilátok u zaočkovanej osoby," dodal Bennett. Podľa neho to s veľkou pravdepodobnosťou zvýši ochranu pred infekciou, hospitalizáciou a vážnym priebehom ochorenia Covid-19.

Izrael, ktorý má zhruba deväť miliónov obyvateľov, zohral kľúčovú rolu v sledovaní účinkov po očkovaní proti koronavírusu. Pred rokom začal najrýchlejšie na svete s masívnou očkovacou kampaňou a bol tiež jednou z prvých krajín, ktorá začala podávať tretiu dávku. Teraz už očkuje štvrtou dávkou vakcíny od spoločnosti Pfizer/BioNTech ľudí nad 60 rokov, zdravotníkov a ľudí s oslabenou imunitou.

Najmenej jednu dávku vakcíny proti koronavírusu obdržalo v Izraeli viac než 6,5 milióna ľudí, dve dávky už viac ako 5,9 milióna ľudí a viac než 4,2 milióna ľudí má za sebou aj tretiu, posilňujúcu dávku. Štvrtú dávku, niekedy označovanú aj ako druhú posilňujúcu, zatiaľ podľa premiéra dostalo približne 24 600 ľudí.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok